Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνιμος εφιάλτης το νέφος στην Αθήνα

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν και χτες τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας, εξαιτίας της νέας έξαρσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σημείωσε τιμές υψηλότερες των ορίων επιβολής εκτάκτων μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΡΠΑ, το όζον για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σημείωσε μεγάλες τιμές και μάλιστα έσπασε το φράγμα επιβολής εκτάκτων μέτρων ταυτόχρονα σε δύο σταθμούς. Ο συγκεκριμένος ρύπος στις 12 το μεσημέρι μετρήθηκε στο Μαρούσι στα 361 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 300, ενώ την ίδια ώρα έφτανε στα Λιόσια στα 303 μικρογραμμάρια. Αυξημένες τιμές σημείωσε επίσης και το διοξείδιο του αζώτου που έφτασε στο Περιστέρι στα 267 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 200.

Οι επιστήμονες είναι πλέον ανήσυχοι και εκφράζουν πλέον ανοιχτά τους φόβους τους για μονιμοποίηση της κατάστασης όλο το καλοκαίρι, αν επικρατήσουν η άπνοια και οι μεγάλες θερμοκρασιακές αναστροφές.

Παρ' όλα αυτά το ΥΠΕΧΩΔΕ για άλλη μια φορά αδράνησε παντελώς, ενώ οι αρμόδιοι αναλώθηκαν σε μια επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά αποφασίστηκε να μη ληφθούν έκτακτα μέτρα για σήμερα - παρότι προβλέπεται να επικρατήσει η ίδια κατάσταση - με πρόσχημα το ότι δεν υπάρχουν διεθνώς καθιερωμένα ανώτερα επιτρεπτά όρια για το ρύπο του όζοντος! Κι αυτό παρότι στο παρελθόν έχουν ληφθεί τέτοια έκτακτα μέτρα ακόμη και προληπτικά. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην ανακοινωθούν ούτε καν κάποιες προειδοποιητικές συστάσεις!..


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ