Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βήμα διεθνούς διαλόγου

Συνεχίστηκε και χτες η προσέλευση αντιπροσωπειών κομμάτων από όλο τον κόσμο. Εκδηλο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συζητήσεις, όσο και για τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΚΚΕ

Συνεχίστηκαν και χτες οι αφίξεις εκπροσώπων κομμουνιστικών, εργατικών και άλλων προοδευτικών κομμάτων από όλο τον κόσμο που θα πάρουν μέρος στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, καθώς και στις εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης που θα γίνουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών έκαναν στο "Ρ" δηλώσεις, μέσα από τις οποίες γίνεται καθαρό εκτός όλων των άλλων και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.

Ακολουθούν ορισμένες από τις δηλώσεις των αντιπροσωπειών που έφτασαν χτες στην Αθήνα:

Ερνα Μπένετ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Αυστραλίας):

"Είναι σημαντικό ζήτημα για μας ότι το κόμμα μας βρίσκεται τόσο κοντά και αδελφικά προς το ΚΚΕ. Στην Αυστραλία εξάλλου υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες και πολλοί από τους πιο δυνατούς συντρόφους στην Αυστραλία είναι επίσης Ελληνες. Το ΚΚΕ έχει να επιδείξει πολύ σημαντική δράση και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Εξίσου σημαντικός είναι και ο προβληματισμός του κόμματος. Επίσης παίζει ηγετικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής γραμμής, ενώ διακρίνεται για την αγωνιστικότητα της βάσης του και την ιδεολογική του καθαρότητα, πράγματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά. Το ΚΚΕ έχει πολύ μεγάλη και αγωνιστική ιστορία και εξακολουθεί να κρατάει μια καθαρή ιδεολογία".

***

Αμίρ Χάνα (μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Παλαιστίνης):

"Αυτό το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί θα εξετάσουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να πετύχει, γιατί θα βοηθήσει πάρα πολύ στην Ελλάδα για να την αντιμετώπιση της κρίσης. Θα βοηθήσει τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία στην Ελλάδα".

***

Γιόζεφ Στεφτς (αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας):

"Είμαστε πολύ ευτυχείς που μας κάλεσε το ΚΚΕ στο Συνέδριό του. Οι κομμουνιστές της Ελλάδας τυχαίνουν μεγάλης εκτίμησης στη Σλοβακία. Μας συνδέουν συντροφική φιλία και σχέσεις. Πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ έχει επιρροή στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Οι ιστορικές εμπειρίες του από τον αγώνα των εργατών πιστεύουμε ότι είναι κάτι που θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα. Μετά το 1989 το ΚΚ Σλοβακίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η σημερνή κομματική μας βάση δεν έχει ζήσει την εμπειρία του καπιταλισμού, γι' αυτό οι μέθοδοι και η πρακτική του ΚΚΕ για μας αποτελούν ένα μάθημα. Το ΚΚ Σλοβακίας έρχεται στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ με την πίστη ότι η παρουσία των αντιπροσωπειών και από τα άλλα κόμματα του εξωτερικού θα δώσει ώθηση στο παγκόσμιο κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα και θα δυναμώσει η μεταξύ τους αλληλεγγύη και συνεργασία. Θέλω να χαιρετίσω όλα τα μέλη του ΚΚΕ και πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα τα καταφέρει να πείσει με την πολιτική του τους εργαζόμενους της Ελλάδας. Οι επιτυχίες του ΚΚΕ θα είναι και δικές μας επιτυχίες".

***

Πιερ Μποβουά (πρόεδρος του Βελγικού Κομμουνιστικού Κόμματος):

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος που προσκλήθηκα από το ΚΚΕ στο Συνέδριό του. Το κόμμα μας βρίσκεται τώρα σε μια διαδικασία επανασύνδεσης μετά από πολλά χρόνια με όλα τα κομμουνιστικά κόμματα. Πήραμε μέρος στη συνάντηση του Παρισιού όπου συμμετείχαν 13 κομμουνιστικά κόμματα και ελπίζουμε διά μέσω αυτού του συνεδρίου να αναπτύξουμε ακόμα στενότερες σχέσεις, που είναι απαραίτητες ιδιαίτερα για τα κόμματα της Ευρώπης".

***

Ντίτμαρ Μπαρτς (Κόμμα Δημοκρατικό Σοσιαλισμού Γερμανίας):

"Χαίρομαι που έρχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα ζήσω το μεγάλο γεγονός του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για τις εργασίες του Συνεδρίου και πριν απ' όλα γιατί θα έχει και προγραμματικό χαρακτήρα. Εκτός από αυτά όμως, την εποχή αυτή στη Δύση το κεφάλαιο συνεργάζεται πολύ στενά, επομένως και οι αριστερές δυνάμεις θα πρέπει επίσης να συνεργαστούμε στενότερα".

***

Τσιαν Ικάν (αντιπρόεδρος του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας):

"Ερχόμαστε εδώ μαζί με τους συντρόφους εξουσιοδοτημένοι από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας να παρακολουθήσουμε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και για όλα αυτά αισθανόμαστε μεγάλη χαρά. Φέρνουμε τους χαιρετισμούς από τους Κινέζους κομμουνιστές προς τους Ελληνες κομμουνιστές. Είμαστε διατεθειμένοι μέσω της συμμετοχής μας στο 15ο Συνέδριο να συμβάλουμε στην παραπέρα ανάπτυξη της αλληλογνωριμίας των δύο κομμάτων και των δύο λαών μας. Πιστεύουμε στις καλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων που οπωσδήποτε είναι σε όφελος και των δύο κομμάτων και των δύο λαών. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ".

***

Ασάντα Νομπιούκι (Κομμουνιστικό Κόμμα Ιαπωνίας):

"Πριν από μια εβδομάδα έλαβα την εντολή από το κόμμα μου να έρθω εδώ να παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου του ΚΚΕ. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό δεν έχω παρακολουθήσει από κοντά την κατάσταση στη χώρα σας. Ξέρουμε όμως ότι το ΚΚΕ είναι ένα γερό κόμμα, ένα αγωνιστικό κόμμα, ανάμεσα στα πιο μαχητικά κόμματα της Ευρώπης. Το ΚΚΕ πέρασε από μια μεγάλη κρίση, μετά τη διάσπαση που είχε. Για μας είναι το αδελφό κόμμα".

***

Σερμπάν Μιχαϊλέσκου (μέλος του Κεντρικού Εκτελεστικού Γραφείου της Κοινωνικής Δημοκρατίας Ρουμανίας):

"Το κόμμα της Κοινωνικής Δημοκρατίας, το κόμμα εξουσίας στη Ρουμανία αποφάσισε να στείλει έναν αντιπρόσωπο στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Θα λάβω μέρος στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που η παρουσία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο για μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εχει όμως ενδιαφέρον και η αντιπροσώπευσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιας και η Ρουμανία είναι μια χώρα συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κόμμα της Κοινωνικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας θα ήθελε να απευθύνει ένα κάλεσμα για σχέσεις συνεργασίας με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να τους ζητήσει να βοηθήσουν στην ενσωμάτωσή μας στις ευρωπαϊκές δομές. Η Ελλάδα ως χώρα παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας και παρόλο που το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στις εργασίες του συνεδρίου του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας, που έγινε στο Βουκουρέστι, πήραμε την απόφαση να λάβουμε μέρος στο Συνέδριο του ΚΚΕ. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου".

***

Ελίζαμπεθ Ρόουλεϊ (μέλος της ΚΕ του ΚΚ Καναδά):

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο, όπου θα συζητηθούν πολλά πράγματα. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η συζήτηση και οι εργασίες που θα γίνουν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αλλά και η συζήτηση για το Πρόγραμμα του Κόμματός σας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούσουμε τις απόψεις σας για το μέλλον του σοσιαλισμού, καθώς και εμείς στον Καναδά δουλεύουμε πάνω στο πρόγραμμα του κόμματός μας".

***

Ντου Βαν Αν (μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ):

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε να παρακολουθήσουμε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Αυτό το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό αφού θα συζητηθούν μεταξύ άλλων μέτρα για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων. Το μέλλον των λαών είναι ο σοσιαλισμός. Με την ευκαιρία του ερχομού μας στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο ΚΚΕ για την υποστήριξή του στο Βιετνάμ, τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ