Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΩΝ
Συζήτηση με δεδομένη την υποταγή

Στην Ευρώπη της διαίρεσης ανάμεσα σε ισχυρούς και αδύναμους, στην Ευρώπη των κοινωνικών διαφορών και των ζωνών φτώχειας, στην Ευρώπη με τις αποδυναμωμένες και εξαρτημένες τοπικές και περιφερειακές αρχές, στην Ευρώπη των μονοπωλίων και της φτώχειας που αυτά επιβάλλουν, κάποιοι διατυμπανίζουν, και μάλιστα, με περισσή βεβαιότητα, ότι "χωράει" η συνεργασία και ο "κοινωνικός διάλογος". Με αυτό το πρόσχημα, καθώς και μ' αυτό της προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η 20ή Γενική Συνέλευση των Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης - τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Τοπικών Αρχών - που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, 22 έως 25 Μάη, θέτει ως στόχο της να προωθήσει μία Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Κρατών, που θα βασίζεται στην "αυτονομία" των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Με σαφή την κατεύθυνση και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τέτοια που απομακρύνει τους δήμους και τις περιφέρειες από τα κέντρα εξουσίας και διαμόρφωσης πολιτικών επιλογών, από το συνέδριο στη Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να προσδοκά κανείς την αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής και τη διεκδίκηση άλλης προς όφελος των λαών και πολιτών, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε - σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Κοσμόπουλο, και τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θ. Λαζαρίδη - ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος. Οπως ο ίδιος είπε, φιλοδοξία των οργανωτών είναι "αυτό το Συνέδριο να είναι ένας σημαντικός ουσιαστικός σταθμός στην πορεία ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής". Με τη λογική αυτή, με δεδομένη, δηλαδή, τη μη συζήτηση επί της ουσίας - που προϋποθέτει αμφισβήτηση της υπάρχουσας ευρωπαϊκής πολιτικής - η "προστασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" εύλογα μπορεί να μεταφραστεί σε "διασφάλιση του αποδυναμωμένου ρόλου της, που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ενωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών - όπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος - "στοχεύει στην προώθηση μιας Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Κρατών, που θα βασίζεται στην αυτονομία των τοπικών και περιφερειακών αρχών και στη δημιουργία συλλογικών φορέων των τοπικών αρχών, που θα τις αντιπροσωπεύουν σε ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Επιδιώκει, σύμφωνα με τους οργανωτές, την προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας, την οργάνωση συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε τομείς όπως το περιβάλλον, οι μεταφορές, ο κοινωνικός διάλογος, η κοινωνία της πληροφόρησης, και την περαιτέρω συνεργασία των πόλεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο Κ. Κοσμόπουλος αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις προς τους δημοσιογράφους για την άψογη εξυπηρέτηση που θα έχουν στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο, καθώς και για την επιτυχία του συνεδρίου, που "εγγυάται" η τηλεδιάσκεψη μέσω δορυφόρου και η σύνδεση με το "Ιντερνέτ"... Ενώ ο Θ. Λαζαρίδης, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών, είπε πως "η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πρόθυμη να αγκαλιάσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με τους όρους που η ίδια θέτει...".

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην 20ή Γενική Συνέλευση των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης είναι κι αυτό της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τορίνο της Ιταλίας. Στη συνέλευση θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης Πασκάλ Μαραγκάλ, κυβερνητικά στελέχη και περίπου 2.000 εκπρόσωποι δήμων και περιφερειών της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ