Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΤΕΡ
Θανάσιμος "ανταγωνισμός" περικοπών

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας μειώνουν συνεχώς τα κονδύλια σε ένα Ιδρυμα όπου γίνονται μοναδικές εξετάσεις στην Ελλάδα

Κάθε φορά που δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας (π.χ. επιδημίας γρίπης) τότε η ελληνική πολιτεία τεκμηριώνει την πολιτική της απέναντι στη νέα κατάσταση με γνώμονα και τις διαπιστώσεις του Ινστιτούτου Παστέρ.

Οταν όμως πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση του Παστέρ τότε η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης προσδιορίζεται απ' τη λογική των περικοπών. Και τα δύο συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Υγείας) "συναγωνίζονται" στη μείωση των πιστώσεων. Ετσι το υπουργείο Ανάπτυξης το 1995 επιχορήγησε την έρευνα με 220 εκ. δραχμές - ενώ το κόστος της ήταν 480 εκ. δραχμές. Το 1996 - πάλι με ίδιο κόστος έρευνας - η επιχορήγηση απ' το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν 320 εκ. δραχμές. Το υπουργείο Υγείας τα δύο τελευταία χρόνια έχει σταματήσει και επιχορηγεί μόνο την παραγωγή εμβολίων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Παστέρ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν έχει κάνει τίποτε αποτελεσματικό για να σταματήσει το οικονομικό κατρακύλισμα του Ιδρύματος, περιμένοντας το "θαύμα" ή την πολιτική απόφαση αυτών που το διόρισαν, για να απαλλαγεί απ' τη βαριά ευθύνη του.

Ετσι οι 110 εργαζόμενοι στο Παστέρ - που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1920 - βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη κάνουν τετράωρη στάση εργασίας (8π.μ. - 12μ.) και 24ωρη απεργία τη Δευτέρα.

Μια εικόνα των δραστηριοτήτων του Παστέρ μας έδωσαν χτες τα μέλη της διοίκησης του σωματείου Σ. Σπηλιόπουλος,πρόεδρος, Ν. Κουτουδάκης,Γραμματέας, Σ. Κολυβά,αντιπρόεδρος και Μ. Στρατηγάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Παστέρ δραστηριοποιείται στην έρευνα (70% των δραστηριοτήτων και σε πρωτογενείς κυρίως τομείς), στη διάγνωση (20% των δραστηριοτήτων) και 10% στην παραγωγή (κυρίως εμβολίων και βιολογικών προϊόντων). Κάθε χρόνο παράγει δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγούνται στο υπουργείο Υγείας. Το Παστέρ έχει οχτώ κέντρα αναφοράς (όπως της γρίπης) και στα διαγνωστικά του τμήματα γίνονται πέντε μοναδικές εξετάσεις στην Ελλάδα (όπως της μυασθένειας και της ασθένειας του κυτταρομεγαλοϊού). Κάθε χρόνο κάνει 50.000 εξετάσεις που αφορούν 30.000 ασθενείς και περίπου το ένα τρίτο αυτών των εξετάσεων είναι μοναδικές εξετάσεις. Στο ερώτημα τι θα γίνει με τις μοναδικές εξετάσεις σε περίπτωση συρρίκνωσης του Ινστιτούτου, οι επιστήμονες απαντούν με απογοήτευση "Δε θα γίνουν".

Τα στοιχεία των κέντρων αναφοράς του Παστέρ τα λαμβάνει υπόψη της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών θα χρησιμεύσουν ως στοιχεία μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής στη δημόσια υγεία. Σήμερα η έρευνα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με κοινοτικά προγράμματα. Το Παστέρ είναι ΝΠΙΔ και λειτουργεί με βάση διμερή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του γαλλικού ινστιτούτου.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει - λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης - αντικρούει στην πράξη τα - κατά καιρούς - επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων θα "γιατρέψει κάθε αρρώστια". Μάλιστα ο Ν. Κουτουδάκης έκανε και την εξής επισήμανση: "Το προσχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας ενός νοσοκομείου μπορεί να είναι ένας πανεπιστημιακός όταν το νοσοκομείο έχει πέντε πανεπιστημιακές κλινικές. Ε, λοιπόν εδώ έχουμε επικεφαλής πανεπιστημιακό και έχουμε αυτή την κατάσταση". Σήμερα το Παστέρ δεν έχει Γενικό Διευθυντή, λόγω παραίτησης του διορισμένου.

Πέρα απ' την επιβεβλημένη λιτότητα ο Μ. Στρατηγάκης υπογράμμισε και τα εξής: Η Διοίκηση του Παστέρ δίνει απλόχερα οποιαδήποτε στοιχεία εκτός απ' τα οικονομικά - απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου χρόνου. Αυτή η άρνηση δημιουργεί την εντύπωση στον Μ. Στρατηγάκη ότι δε γίνεται καλή χρησιμοποίηση - όχι με την έννοια σκανδάλου - και αυτών των περιορισμένων κονδυλίων.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ