Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απάντηση με 12 συγκεντρώσεις

Απορρίπτουν το πόρισμα της Επιτροπής και τις ελεημοσύνες της κυβέρνησης

Με συγκεντρώσεις σε 12 πόλεις της Ελλάδας απαντούν την ερχόμενη Πέμπτη οι συνταξιούχοι στις προτάσεις ελεημοσύνης για κάποιους συνταξιούχους, με ένα ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη καθώς, και στα γενικότερα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση του Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μάλιστα χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων κάλεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τους εργαζόμενους και τους νέους σε παλλαϊκό μέτωπο, για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα μας. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στην Πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9. 30 πμ.

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ απέρριψαν με αγανάκτηση το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, τονίζοντας ότι με το βοήθημα των 5.753 δραχμών για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με τη μορφή βοηθήματος για το 1996, οδηγεί στη λογική της κρατικής ελεημοσύνης και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Με την επιλεκτική τακτική, να δοθεί δηλαδή το "βοήθημα" μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί τη διάσπαση του μετώπου των συνταξιούχων, υπογράμμισε η ΣΕΑ. Οι συνταξιούχοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταβαραθρώσει τα Ταμεία με το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ολοι οι εκπρόσωποι της ΣΕΑ ήταν καταπέλτες:

  • Ο Δ. Μαυροδόγλου (ΙΚΑ) είπε: "Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν όλο το πόρισμα της Επιτροπής, γιατί αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνταξιούχων, προσπαθεί να τους διασπάσει να τους διαχωρίσει με σκοπό να διασπαστεί ο αγώνας μας. Ολες οι προτάσεις της Επιτροπής είναι απαράδεκτες, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουν το κύριο και βασικό αίτημα, που είναι η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων όλων των Ταμείων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη".
  • Ο Χρ. Τριάντης (ΤΕΒΕ) είπε: "Το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής που φαίνεται ότι θα αποδεχτούν οι οικονομικοί υπουργοί, μας εντάσσει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας... Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα "πόθεν έσχες" για τη φτώχεια, την ώρα που οι αρμόδιοι δε μίλησαν ποτέ για τη ληστεία του δημόσιου χρήματος και το δικό τους "πόθεν έσχες"".
  • Ο Ιγν. Πλιάκος (τραπεζοϋπάλληλοι) κάλεσε τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, γιατί όπως επισήμανε οι εργαζόμενοι ξέρουν ποιες είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων. "Ξέρουνε, συνέχισε, ότι με τα "τερτίπια", που πάνε σήμερα να εφαρμόσουνε για το ασφαλιστικό και για τα ασφάλιστρα των νοσοκομείων, θα οδηγήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία στη χρεοκοπία".
  • Ο Γ. Νικολάου (ναυτικοί) υπογράμμισε ότι "η πολιτική της διάσπασης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δε θα περάσει και αυτό πρέπει να το καταλάβει τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση".
  • Ο Δ. Κούστας (ΤΣΑ) επισήμανε ότι "μετά από δυο χρόνια κοροϊδίας από τη μεριά της κυβέρνησης, φτάσαμε στο σημείο να δοθούν μόνο 5.000 δραχμές και μάλιστα μόνο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, με στόχο τη διάλυση της Συντονιστικής Επιτροπής".
  • Ο Δ. Λύνος (Δημόσιο) είπε ότι "για τους συνταξιούχους του δημοσίου δεν ελήφθη καμία απόφαση από την αρμόδια Επιτροπή. Ετσι, συνέχισε, η κατώτερη σύνταξη παραμένει στις 50.000 δραχμές, ενώ στην κατάρτιση του νέου μισθολογίου του δημοσίου δε λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιούχοι".
  • Ο πρόεδρος Ν. Φλέσσας (ΕΛΤΑ) τόνισε ότι στόχος των συνταξιούχων είναι να διεκδικήσουν τα κλεμμένα των Ταμείων. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνέχισε, δε χρειάζεται να συγκριθεί με αυτή που εφάρμοσε η ΝΔ. Από εδώ και πέρα, κατέληξε, υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ εργατικής τάξης και μεταξύ του κεφαλαίου.
  • Ο Θ. Κανάκης (ΔΕΗ) επισήμανε ότι "ακόμα και η Γερμανία μείωσε κατά 20% την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι αν δεν αντιταχτούμε όλοι στην πολιτική που εφαρμόζεται, σε λίγο οι συντάξεις θα αποτελούν ένα βοήθημα των 30 και 40 χιλιάδων δραχμών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ