Κυριακή 19 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Εντονες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης

Στις 13 Απρίλη 1993 γίνεται από το ΔΣ του ΟΤΕ η πρώτη αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των πέντε εταιριών, με βάση δύο βαθμολογίες: Της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Διεύθυνσης Κέντρων. Με βάση την πρώτη βγαίνουν εκτός διαγωνισμού οι προσφορές των ΑΤ&Τ, ΑΛΚΑΤΕΛ και ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο "Ρ" είχε αποκαλύψει ότι με παρέμβαση του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ Μ. Σωτήρχου, η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί να παραμείνουν στο διαγωνισμό οι τρεις αυτές εταιρίες, αν και οι προσφορές τους παραβίαζαν "απαράβατους όρους" του διαγωνισμού.

Από τη σύνθεση των δύο βαθμολογιών κατατάσσεται πρώτη η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ακολουθεί η ΖΗΜΕΝΣ.

Στις 21 Απρίλη 1993, μετά από έκτακτη σύσκεψη που γίνεται με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Στ. Μάνου και του υπουργού Βιομηχανίας Β. Κοντογιαννόπουλου, ξηλώνεται η διοίκηση της ΔΕΗ (Ε. Βολουδάκης και Θ. Ξανθόπουλος) γιατί αρνούνται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς ιδιωτικοποίησης που θέλει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δίνει εντολή να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Στις 4 Μάη 1993 ο "Ρ" αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση της "Φερστ Μπόστον", που φέρει τον τίτλο "Υλικά για συζήτηση" και με την οποία γίνεται η ενημέρωση των πολυεθνικών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του 35% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και του μάνατζμεντ. Η "Φερστ Μπόστον" είναι η εταιρία - μεσάζοντας, στην οποία η κυβέρνηση έχει αναθέσει την εκποίηση του ΟΤΕ.

"Πόλεμος"

Στις 7 Μάη 1993 το ΔΣ του ΟΤΕ ανοίγει τις οικονομικές προσφορές των πέντε εταιριών. Μόλις μια μέρα πριν, ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σ. Κόκκαλης δήλωνε ότι πίσω από την όλη σκανδαλολογία και τον πόλεμο κατά της εταιρίας του, που γίνεται τα πέντε προηγούμενα χρόνια, βρίσκεται η ΑΛΚΑΤΕΛ, η οποία, "δε θα δίσταζε να ρίξει την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση", προκειμένου να μπει στην "πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά". Σύμφωνα με τον Σ. Κόκκαλη, η ΑΛΚΑΤΕΛ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πολιτικό λόμπι υπεράσπισης των συμφερόντων. Μάλιστα, δηλώνει ότι οι παρεμβάσεις της γίνονται μέσω βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, φωτογραφίζοντας τον Α. Κανελλόπουλο, ο οποίος σχετικά πρόσφατα είχε δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα της ΕΟΚ και "εκτιμήσεις" του ότι ο ΟΤΕ και η κυβέρνηση ευνοούν την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, εκπρόσωποι της ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ δίνουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ανακοινώνουν ότι υπογράφτηκε συμφωνία με την ΕΑΒ, για την παραγωγή στην Ελλάδα ψηφιακών κέντρων και δηλώνουν ότι θεωρούν "πολύ πιθανή την αναδοχή του έργου".

Πιέσεις για... συμμόρφωση

Στις 25 Μάη 1993 γίνεται γενική συνέλευση μετόχων του ΟΤΕ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ως μοναδικός μέτοχος, αποφασίζει και διατάζει τη διοίκηση του ΟΤΕ να υπογράψει εντός τεσσάρων ημερών τις συμβάσεις με τις δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Στις 2 Ιούνη 1993 η κυβέρνηση προχωρά στην αντικατάσταση του γενικού διευθυντή του ΟΤΕ Δ. Κουρεμένου, γιατί "δεν ανταποκρίθηκε στα μεγάλα θέματα της ιδιωτικοποίησης και των ψηφιακών", καθώς και των βοηθών γενικών διευθυντών. Στη θέση του διορίζεται ο Αντ. Τρούπκος, κουμπάρος του πρωθυπουργού και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης για τα ψηφιακά.

Στο μεταξύ διάφορες πολυεθνικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του 35% των μετοχών και του μάνατζμεντ του ΟΤΕ. Μεταξύ αυτών και η ΑΤ&Τ που προτείνει να παραμείνει δημόσιος ο ΟΤΕ, αλλά να αναλάβει αυτή το μάνατζμεντ, τοποθετώντας αφανείς συμβούλους και εισπράττοντας το 20% των κερδών.

Προίκα στο στρατηγικό επενδυτή

Στις αρχές Αυγούστου 1993 ο πόλεμος των μεγάλων συμφερόντων σχετικά με τη μοιρασιά της τεράστιας περιουσίας του ΟΤΕ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Συσκέψεις επί συσκέψεων, αντικρουόμενες δηλώσεις πρωθυπουργού και υπουργών, δείχνουν ακριβώς αυτές τις κόντρες. Τελικά, επέρχεται ένας συμβιβασμός και στις 6 Αυγούστου ανακοινώνεται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει την προμήθεια - μαμούθ των 1.100.000 ψηφιακών παροχών προίκα για τον επερχόμενο στρατηγικό επενδυτή. Γι' αυτό και μπλοκάρεται η κατακύρωση του διαγωνισμού. Τότε παραιτείται ο πρόεδρος του ΟΤΕ Ν. Θέμελης.

Τελικά, τον Σεπτέμβρη του 1993, η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει με τις αποχωρήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας. Η νέα Επιτροπή Προμηθειών που συστήνεται επί ΠΑΣΟΚ, γνωμοδοτεί στο ίδιο πνεύμα με την προηγούμενη και τελικά τον Απρίλη του 1994,με διοίκηση των Σ. Μπαμπανάση και Π. Λάμπρου, η σύμβαση κατακυρώνεται στους δύο μειοδότες. Θα ακολουθήσουν καταγγελίες για σκάνδαλο και η σύμβαση θα πάει στη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση στη Δικαιοσύνη

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από το 1994: Εισαγγελική έρευνα, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά πρώην υπουργού της ΝΔ Ανδρ. Ανδριανόπουλου,πόρισμα - "φωτιά" του εισαγγελέα Εφετών Γ. Ζορμπά,πολιτική παρέμβαση των Κ. Μητσοτάκη και Β. Μαγγίνα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, συμπληρωματική έρευνα από τον εισαγγελέα Εφετών, Λ. Καράμπελα,χωρίς όμως αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, έρευνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και σύνταξη δεύτερου πορίσματος, που κρίνει παράνομη την αγορά των ψηφιακών...

Αξιοσημείωτη, από τη μέχρι σήμερα δικαστική πορεία της υπόθεσης, είναι η σύγκρουση στις 28 - 6 - 95 του εισαγγελέα Γ. Ζορμπά με τον τότε προϊστάμενό του Χριστόφ. Τζαννακάκη, που συνταξιοδοτήθηκε δυο μέρες αργότερα. Ο Γ. Ζορμπάς μόλις είχε ολοκληρώσει μια εξάμηνη έρευνα και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων εκ μέρους διοικητικών παραγόντων και διευθυντικών στελεχών του ΟΤΕ. Οι πράξεις αυτές, κατά τη γνώμη του, συνιστούσαν κακουργηματική απάτη, παράβαση καθήκοντος, παράνομη δωροδοκία - δωροληψία και απιστία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, όμως, χαρακτήρισε πρόωρα αυτά τα συμπεράσματα και διέταξε συμπληρωματική έρευνα, την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα, Λ. Καράμπελα. Αιτιολόγησε δε την ενέργειά του από το γεγονός ότι η έκθεση Ζορμπά διέρρευσε σε δυο εφημερίδες και ότι παρενέβησαν υπέρ αυτής πολιτικοί παράγοντες (Μητσοτάκης - Μαγγίνας).

Σημαντικό, επίσης, στοιχείο είναι ότι, παρά τη συμπληρωματική προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Εφετών, Λ. Καράμπελας, δεν κατέληξε στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών (όπως ο προκάτοχός του Γ. Ζορμπάς). Προφανώς, γι' αυτό το λόγο η Εισαγγελία Εφετών ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να γίνει έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις 28 - 9 - 95 ανατέθηκε, πράγματι, με κοινή υπουργική απόφαση η διενέργεια ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και συστάθηκε ειδική επιτροπή από τον αντιπρόεδρό του, Στ. Μαρινόπουλο, τον σύμβουλο Γ. Κούρτη και τον πάρεδρο Ι. Κωστόπουλο, για την κατάρτιση πορίσματος. Το πόρισμα κρίνει ότι η ανάθεση των προμηθειών "δεν ήταν σύμφωνη με τον Εσωτερικό Κανονισμό Προμηθειών (ΕΚΠ) του ΟΤΕ και τη διακήρυξη του διαγωνισμού". Επίσης, χαρακτηρίζει "άκυρο" το διαγωνισμό.

Την προηγούμενη βδομάδα η υπόθεση γνώρισε μεγάλη κινητικότητα. Ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Λ. Καράμπελας ζήτησε, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα,τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, με σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Ο εισαγγελέας ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που τελέστηκε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, με ιδιαίτερα τεχνάσματα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία,ψευδείς βεβαιώσεις,παράβαση καθήκοντος,απιστία σε βάρος του ΟΤΕ και ψευδορκία.Οι τρεις πρώτες πράξεις επιβαρύνονται από τις διατάξεις του νόμου 1608/50 "περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος" και έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Οι υπόλοιπες τρεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Σε σχέση με τις παλαιότερες προμήθειες, υπάρχουν καταγγελίες για χρηματισμό ανώτατων στελεχών του Οργανισμού. Οι καταγγελίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή μέσα από τις στήλες της εφημερίδας "Καθημερινή".

Η Ολομέλεια θα αποφασίσει την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης και την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ειδικό ανακριτή, για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης. Στο στάδιο της ανάκρισης θα απαγγελθούν οι κατηγορίες κατά συγκεκριμένων μη πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, ο εφέτης ειδικός ανακριτής, που θα αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα ερευνήσει και τις καταγγελίες για δωροδοκία υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ την περίοδο 1987 - 1990 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ. Το σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής" ανέφερε ότι σημαντικά στελέχη του Οργανισμού είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και είχαν καταθέσει σ' αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ