Πέμπτη 16 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ενιαίο στρατιωτικό σώμα υπό αμερικανική παρακολούθηση

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Οι γνωστές "διπλωματικές" πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον έφεραν προσωρινά "αποτέλεσμα". Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, έπεισε χτες στο τραπέζι συνομιλιών με τον Πρόεδρο της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας, Ζούμπακ και τον Βόσνιο αντιπρόεδρο Γκάνιτς, να συγχωνευτούν οι δυνάμεις των Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας σε ενιαίο στρατιωτικό σώμα. Η εξέλιξη αυτή δρομολογεί την άρση ενός από τα σημαντικότερα εμπόδια στη χρηματοδότηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για την εκπαίδευση και εξοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας αυτής.

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα ξένων ηγετών παρατηρείται στις πρωτεύουσες των κρατών που "γεννήθηκαν" από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα καταφτάνει στη σερβική πρωτεύουσα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, όπου θα συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με μέλη της σερβικής αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της αλβανόφωνης, μουσουλμανικής και ουγγρικής μειονότητας στη Σερβία. Ο ίδιος, λίγο πριν την αναχώρησή του δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα: "Πρόκειται για μια χωρίς αμφιβολία δύσκολη επίσκεψη. Θέλω να καταστήσω σαφές στο Βελιγράδι ότι η Βόννη ποτέ δεν ακολουθεί... αντισερβική πολιτική. Η Σερβία πρέπει να βγει και πάλι τη θέση της στην Ευρώπη"! Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι πραγματικοί σκοποί της επίσκεψης του υπουργού στο Βελιγράδι δεν είναι άλλοι παρά η συζήτηση "καυτών" θεμάτων όπως: Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που έχουν καταφύγει στη Γερμανία, οι οικονομικές επενδύσεις γερμανικών πολυεθνικών στο Βελιγράδι, η "τύχη" του Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς...

Την επόμενη βδομάδα, συγκεκριμένα στις 24 του μήνα, επισκέπτεται το Σαράγεβο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, μετά από σχετική πρόσκληση του Βόσνιου ομολόγου του, Χασάν Μουράτοβιτς. Ο Γιλμάζ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βοσνίας, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, τον Πρόεδρο της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας, Κρεσιμίρ Ζούμπακ και τον πρωθυπουργό της ομοσπονδίας, Ιζουντίν Καπετάνοϊβιτς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα εστιάσει τις συζητήσεις του στη στρατιωτική συνεργασία Αγκυρας - Σαράγεβο.

Στα τέλη του μήνα (30 - 31 Μάη) καταφτάνει στο Βελιγράδι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στην επίσκεψη Πριμακόφ, δήλωσε σιβυλλικά: "Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πολλά έγιναν με τη βοήθεια της πρώην ΕΣΣΔ, και με βάση τη δική μας τεχνολογία. Η Ρωσία μπορεί να αρχίσει αμέσως την ανοικοδόμηση σε πολλές περιοχές της Σερβίας και του Μαυροβουνίου"...

Στο Πάλε η αντικατάσταση του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ράικο Κάσαγκιτς, από τον Σερβοβόσνιο ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς έκανε τους Δυτικοευρωπαίους διπλωμάτες να μιλούν για το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης στους κόλπους της σερβοβοσνιακής ηγεσίας. Ανεξάρτητα από τις φήμες, είναι σίγουρο ότι ο Κάρατζιτς κατηγόρησε τον Κάσαγκιτς για λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς που έπληξαν τα βασικά συμφέροντα του κράτους και του λαού. Μέχρι τον ορισμό εντολοδόχου της κυβέρνησης, θα εκτελεί χρέη πρωθυπουργού ένας από τους αντιπροέδρους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ