Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ 9ΗΣ ΜΑΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
"Μας χρειάζεται ακόμα μια Νίκη"

Χιλιάδες λαού, με πρώτους τους κομμουνιστές, γιόρτασαν αγωνιστικά τη Μέρα της Νίκης ενάντια στο φασισμό

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η 9η Μάη είναι ιδιαίτερη, ιερή για κάθε Σοβιετικό πολίτη μέρα, η Μέρα της Νίκης του σοβιετικού λαού στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο κατά του γερμανικού φασισμού. "Μας πήραν τη Νίκη! Μας χρειάζεται ακόμα μια Νίκη!". Αυτό ήταν το νόημα που περιείχαν τα περισσότερα συνθήματα της τεράστιας διαδήλωσης που πραγματοποίησε τη μέρα αυτή η αντιπολίτευση στη Μόσχα, στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες άτομα. Η πορεία στόλισε τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας με το κόκκινο χρώμα των σημαιών, λαβάρων και πανό. Σχεδόν μια ώρα προχωρούσαν οι ατελείωτες φάλαγγες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), της Εργαζόμενης Ρωσίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας - ΚΚΣΕ, της Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών και Κοζάκων, των βετεράνων του πολέμου, που φορούσαν τα παράσημά τους, καθώς και νεαρών πατριωτών στρατιωτικών. Τα εμψυχωτικά λόγια του Ι. Β. Στάλιν: "Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη, ο εχθρός θα συντριβεί, η νίκη θα είναι δική μας", που τα είπε στην αρχή της χιτλερικής εισβολής στη Σοβιετική Ενωση το 1941, αναγράφονταν στα χιλιάδες πλακάτ και πανό. Τι, εκτός από την ιστορία, συνένωσε τους ανθρώπους σ' αυτή τη ζεστή, ηλιόλουστη μέρα, όπως και το 1945; Ηταν μια συνέχεια της συναίσθησης ευθύνης για την τύχη της πατρίδας. Νίκη σήμερα σημαίνει νίκη του κοινού υποψηφίου των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, στις προεδρικές εκλογές στις 16 Ιούνη. Στην ουσία, η γιορταστική εκδήλωση μετατράπηκε σε ισχυρότατη προπαγανδιστική εκστρατεία, ενόψει των εκλογών. Γι' αυτό και τα πορτρέτα του Ζιουγκάνοφ ήταν δίπλα σε κείνα του Β. Ι. Λένιν, του Β. Ι. Στάλιν, του στρατάρχη Γκ. Κ. Ζούκοφ.

Η συγκέντρωση, που έγινε στην Πλατεία Τζερζίνσκι, άρχισε με την έπαρση της κρατικής σημαίας της ΕΣΣΔ, την ανάκρουση του Υμνου της Σοβιετικής Ενωσης και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων στα πεδία των μαχών. Ολοι οι ομιλητές ανέπτυξαν την ιδέα - το γιελτσινικό καθεστώς αφαίρεσε τη Νίκη από το λαό, αλλά δεν υπήρξε στην ιστορία περίπτωση, οι λαοί της χώρας μας να γίνουν δούλοι, να μη γλιτώσουν από τις συμφορές και να μην αναγεννήσουν την πατρίδα τους. Σήμερα, υπάρχει η ελπίδα να απελευθερωθεί με ειρηνικό τρόπο. Ολοι - βετεράνοι, εργάτες, αξιωματικοί, διανοούμενοι, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και κινημάτων - έκαναν έκκληση για υποστήριξη του Ζιουγκάνοφ. "Υποστηρίζουμε όλα τα βήματα του Προέδρου Ζιουγκάνοφ, που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας, στην αναβίωση της ΕΣΣΔ και στη σοσιαλιστική ανάπτυξη τη χώρας", είπε ο Αλεξέι Πριγκάριν (ΚΚΡ - ΚΚΣΕ). Από τη μεριά του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βλαντίμιρ Γκούσεφ, σημείωσε ότι "η παλιά γενιά μάς χάρισε τη Νίκη. Χρέος μας είναι να σώσουμε την πατρίδα από τους νέους καταστροφείς. Το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ θα πούνε μαζί στο λαό ότι στις 16 Ιούνη δεν τελειώνει ο αγώνας για τη δίκαιη υπόθεση". Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Αλεξάντρ Ρουτσκόι, δήλωσε ότι "στα 51 χρόνια, η χώρα γιορτάζει τη Νίκη κατά του φασισμού. Τώρα οφείλουμε να ενωθούμε και να νικήσουμε. Ετσι, ώστε στις 16 Ιούνη να σημειώσουμε τη νίκη μας". Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος Ρωσίας, Μιχαήλ Λαψίν, επισήμανε: "Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χιτλερικοί ήθελαν να αρπάξουν τη γη μας. Τώρα πάλι θέλουν να την αρπάξουν από το λαό. Δηλώνω ότι εμείς, οι αγρότες, δεν τη δώσαμε πριν, δε θα τη δώσουμε και τώρα! Ολοι ψηφίζουν Ζιουγκάνοφ". Ιδιαίτερα θερμά έγιναν δεκτές οι ομιλίες του προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών, Στανισλάβ Τέρεχοφ και του προέδρου της Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών, Βλαντισλάβ Ατσάλοφ.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Ζιουγκάνοφ, ο οποίος έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές. "Νικήσαμε, γιατί ήμασταν ενιαία χώρα, καθοδηγούσε τον αγώνα το ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα, ενιαία ήταν το μέτωπο και τα μετόπισθεν. Τώρα διεξάγουν εναντίον μας ένα διαφορετικό πόλεμο. Κύριο όπλο τους είναι το ψέμα! Εκείνοι που κάτω από την Κόκκινη Σημαία νίκησαν, κατάντησαν παρίες της κοινωνίας. Κύρια μέσα καταστροφής της χώρας ήταν οι προβοκάτσιες το 1991 και η διάλυση των Σοβιέτ το 1993, που άνοιξαν το δρόμο για την καταλήστευση της χώρας. Μέσα πάλης έγιναν η κλοπή και η εγκληματικοποίηση της χώρας", τόνισε. Ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξη του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων και προειδοποίησε ότι εκείνοι που μέσα σε 3 χρόνια φόρεσαν 4 πολιτικές ενδυμασίες, που μετατράπηκαν από ένθερμους κομμουνιστές σε αντικομμουνιστές, είναι πάλι έτοιμοι να σταθούν κάτω από την Κόκκινη Σημαία, αλλά δε θα εξαπατήσουν πάλι το λαό". "Ψηλά τη σημαία της Νίκης!", κάλεσε ο Ζιουγκάνοφ.

Στρατιωτική παρέλαση

Το πρωί, στην Κόκκινη Πλατεία, ξανά, μετά από 4 χρόνια διακοπής, πραγματοποιήθηκε επίσημη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της 51ης επετείου της Νίκης. Αυτό το χρόνο έγιναν αλλαγές. Εφτά χιλιάδες στρατιώτες της Φρουράς της Μόσχας, κρατώντας Κόκκινες Σημαίες, παρέλασαν, χωρίς όμως βαρέα όπλα. Για πρώτη φορά, λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου, κατέθεσε στις 8 Μάη η ηγεσία της χώρας. Και πάλι πάνω από την Κόκκινη Πλατεία κυμάτιζε η Κόκκινη Σημαία της Νίκης. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε τον περασμένο μήνα διάταγμα για την παρουσία στις επίσημες γιορτές και των συμβόλων της Σοβιετικής Ενωσης. Ωστόσο, χτες η Κόκκινη Σημαία κυμάτιζε μόνο πάνω από το κτίριο της Κρατικής Δούμας. Από τον εξώστη του Μαυσωλείου του Λένιν, ο Γιέλτσιν με μεγάλη δυσκολία πρόφερε τις λέξεις "σοβιετικός στρατός", "σοβιετικός λαός". Αλλά, όσο κι αν προσπαθεί ο Γιέλτσιν να φορέσει την τήβεννο του πατριώτη, θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη του λαού ως προδότης της πατρίδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ