Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ικαρία, ώρα μηδέν

Κινητοποιήσεις κόντρα στην υπανάπτυξη

ΙΚΑΡΙΑ (του ανταποκριτή μας ΚΩΣΤΑ ΤΖΙΧΑ).-

"Το ποτήρι ξεχείλισε". Η Ικαρία βρίσκεται στο πόδι, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική δεκαετιών, που καταδίκασε το νησί στο μαρασμό, τη φτώχεια και την καθυστέρηση. Οι τελευταίες περικοπές βασικών έργων υποδομής, όπως τα λιμάνια Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου, από το περιβόητο Β Πακέτο Ντελόρ, καθώς και οι αρνητικές εξελίξεις στο θέμα εκσυγχρονισμού των λουτροπηγών Αγίου Κηρύκου και Θερμών (η σύμβαση ΕΤΒΑ - Δήμου Αγίου Κηρύκου παραμένει ανενεργός) οδηγούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το λαό της Ικαρίας.

Ηδη, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος ΟΤΑ Ικαρίας καλεί σε λαϊκές συνελεύσεις (Εύδηλος σήμερα - Ράχες 18 Μάη - Καρκινάγρι 19 Μάη) όλες τις κοινότητες του νησιού για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Υστερα από σύσκεψη των φορέων της Ικαρίας, που πραγματοποιήθηκε την 27η Απρίλη 1996, στην Κοινότητα Ευδήλου Ικαρίας, με τη συμμετοχή του έπαρχου και του Επαρχιακού Συμβουλίου, εκπροσώπων των δύο Συμβουλίων Περιοχής του νησιού μας, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου ΟΤΑ Ικαρίας και Φούρνων, του Δήμου Αγίου Κηρύκου και των κοινοτήτων της Ικαρίας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

1. Θεωρούμε δυσμενέστατη εξέλιξη για το μέλλον της Ικαρίας την απόρριψη της χρηματοδότησης μεγάλων έργων του νησιού μας από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου (Β Πακέτο Ντελόρ).

2. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων των εκπροσώπων της πολιτείας για το μέλλον των νησιών του Αιγαίου, ειδικά στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και των εκτελούμενων έργων. Στην Ικαρία έχουν προγραμματιστεί πολλά έργα, αλλά δεν εκτελούνται, επειδή, όπως λένε οι αρμόδιοι, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις (π.χ. λιμάνια Ευδήλου - Αγίου Κηρύκου, επαρχιακός δρόμος κλπ.).

3. Επειδή η συνεχιζόμενη αδιαφορία εκ μέρους της πολιτείας έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει το νησί μας πολλά χρόνια πίσω, από πλευράς ανάπτυξης, ακόμη και συγκρινόμενο με τα άλλα νησιά του Αιγαίου, κρίνουμε σκόπιμο να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι της Ικαρίας, οι αιρετοί εκπρόσωποι του νομού μας, οι εκπρόσωποι της πολιτείας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας, αλλά κυρίως για να αποφασίσουμε όλοι μαζί για τις επόμενες ενέργειές μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα ότι ήρθε η ώρα για περισσότερο δυναμικές κινητοποιήσεις. Καλούμε τους κατοίκους της Ικαρίας στις ενημερωτικές λαϊκές συνελεύσεις που θα γίνουν σε όλο το νησί, με σκοπό και τον καθορισμό των παραπέρα ενεργειών και κινητοποιήσεων που θα γίνουν.

Η παρουσία όλων μας κρίνεται απαραίτητη. Η μοναδική θωράκιση του Αιγαίου είναι η ανάπτυξη των νησιών, η ανάπτυξη της Ικαρίας".

Η δημοτική παράταξη Αγίου Κηρύκου "Ικαριάδα", με ανακοίνωσή της αναφέρεται σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως οι λουτροπηγές, η Τουριστική Σχολή, το λιμάνι και άλλα, και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καλέσει άμεσα λαϊκή συνέλευση των κατοίκων και να μπει επικεφαλής του αγώνα τους για την ανάπτυξη της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ