Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους εργοδότες το επίδομα ανεργίας!

Με το νομοσχέδιο για την ανεργία, που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρείται η απασχόληση μερικών χιλιάδων ανέργων για μικρό χρονικό διάστημα σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας, με κόστος, που δε θα επωμίζονται οι εργοδότες, αλλά ο ΟΑΕΔ

Για κυβέρνηση και εργοδότες, η επιδότηση της ανεργίας είναι μια "προσωρινή λύση". Δε θεωρούν, όμως, προσωρινή την "επιδότηση της εργασίας", έστω και αν το μόνο σίγουρο που εξασφαλίζει είναι χρήμα στις τσέπες των εργοδοτών, χωρίς αντίκρυσμα στην αύξηση της απασχόλησης.

Με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση και που τιτλοφορείται "μέτρα πολιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση",εξειδικεύονται μέτρα της "Λευκής Βίβλου", σε σχέση με τη λεγόμενη "διά βίου εκπαίδευση των εργαζομένων", θεσμοθετούνται οι μέχρι σήμερα αποσπασματικές πολιτικές επιδότησης της απασχόλησης που υλοποιούσε η κυβέρνηση και εισάγεται η παράδοση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ στους επιχειρηματίες διά των "κουπονιών εργασίας", τα οποία μεταβαπτίζονται "μερίδια εργασίας και κατάρτισης!Το νομοσχέδιο βασίζεται σ' αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει "νέα διαρθρωτική πολιτική απασχόλησης",την οποία είχε καταθέσει πριν μερικούς μήνες - επί υπουργίας Στ. Τζουμάκα - στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Ολα ήταν εκεί, διατυπωμένα και προαποφασισμένα.

Σκοπός του νέου νομοσχεδίου είναι η "ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου οργάνωσης και εφαρμογής των μέτρων παθητικής και ενεργητικής επιδότησης της ανεργίας", όπως έγραφε σε άρθρο του ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ρ. Σπυρόπουλος,ο οποίος από τον Αύγουστο του 1995 το είχε προαναγγείλει. Πιο απλά, σκοπός του νομοσχεδίου είναι να εργάζονται μερικές χιλιάδες άνεργοι σε θέσεις που έτσι και αλλιώς υπάρχουν και το κόστος εργασίας να το καταβάλλουν, στο μεγαλύτερο τμήμα του, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μέσω του ΟΑΕΔ.

Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει για τη μεταφορά σημαντικών πόρων από την επιδότηση της ανεργίας στην "επιδότηση της απασχόλησης" και οι εργαζόμενοι καλούνται να "πληρώσουν τα σπασμένα", αφού περίπου 160 δισ. δραχμές, για την υλοποίηση αυτών των μέτρων, θα δοθούν από τον ΟΑΕΔ, κάπου 10 δισ. δραχμές από το κράτος και 50 - 60 δισ. δραχμές από την Κοινότητα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 220 δισ. δραχμές, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ. Το νομοσχέδιο, όμως, ευνοεί επίσης την ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και μεταθέτει την ευθύνη για την εξεύρεση εργασίας από την πολιτεία στον ίδιο τον άνεργο.

Τα "μερίδια"

Πρακτικά, το νομοσχέδιο ορίζει ότι για να συμμετάσχει ένας άνεργος σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, επιδότησης θέσεων εργασίας ή να πάρει απλά το επίδομα ανεργίας, πρέπει να έχει την "κάρτα απασχόλησης", στην οποία θα αναγράφονται και τα "μηνιαία μερίδια εργασίας" που του αναλογούν. Η λειτουργία των "κουπονιών", που έγιναν "μερίδια" και ουσιαστικά ο λόγος ύπαρξης του νομοσχεδίου, είχε γνωστοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος, στα πλαίσια της νέας πολιτικής που πρότεινε η κυβέρνηση, είχε δώσει ένα κατατοπιστικό διάγραμμα για τη λειτουργία των "κουπονιών". Τότε τα "κουπόνια" προβλεπόταν να δίνονται στους άνεργους και αυτοί να τα χρησιμοποιούν: Παραδίδοντάς τα σε εργοδότη που πληρεί προϋποθέσεις για πρόσληψη επιδοτούμενου άνεργου. Σε σχολές ΟΑΕΔ και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Προεξοφλώντας τα για αυτοαπασχόληση. Παραδίδοντάς τα σε Νομικά Πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα ή στο δημόσιο για εποχιακή απασχόληση, για ειδικά πρόγραμμα απασχόλησης - κατάρτισης και για εξαργύρωση σαν επίδομα ανεργίας.

Αυτές τις χρήσεις τις έχει τώρα η κάρτα απασχόλησης, που, με τα "μερίδια εργασίας", μεταθέτει το κέντρο βάρους της λειτουργίας του ΟΑΕΔ από την επιδότηση της ανεργίας, για την οποία το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτούσε να διευρυνθεί χρονικά και ποιοτικά και να αυξηθεί.

Για τη φυσιογνωμία των νέων μέτρων - που δεν είναι και όλα τόσο νέα - δεν υπάρχουν αμφιβολίες, αφού οι ίδιοι οι συντάκτες του νομοσχεδίου (το ανέλαβε ο ΟΑΕΔ) το έχουν δηλώσει: "Στα πλαίσια αυτά, που σκιαγραφήθηκαν και στη "Λευκή Βίβλο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ...σημαντικός είναι και ο ρόλος των επονομαζόμενων πολιτικών απασχόλησης, που ενεργοποιούν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πολιτικές αυτές στοχεύουν στη διεύρυνση της ευελιξίας των αγορών εργασίας",σημείωνε σε πρόσφατο άρθρο του ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ