Σάββατο 27 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Επιμένουν για τα 500 στρέμματα

Την επιμονή των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων να συνεχίσουν τη διεκδίκηση - για λογαριασμό της κοινότητάς τους - των 500 στρεμμάτων που δόθηκαν στους αγοραστές της ΕΛΒΙΚ, επιβεβαίωσε η γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα. Η γενική συνέλευση απέρριψε ως απαράδεκτο το έγγραφο των ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ προς την κοινότητα, με το οποίο της ζητούσαν να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην προαναφερθείσα έκταση, με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρίων δραχμών, ως αποζημίωση για τα έξοδα σποράς με σιτηρά της έκτασης, στην οποία προχώρησαν οι κάτοικοι. Ταυτόχρονα η γενική συνέλευση κατάγγειλε τις απειλές των ιδιοκτητών εναντίον μελών της Επιτροπής Αγώνα και κατοίκων. Τέλος, καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων να μην αποδεχτεί την αίτηση για χρηματοδότηση που υπέβαλε η ΕΛΒΙΚ, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι θα καταφύγουν ακόμα και στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προκειμένου ν' αποφευχτεί αυτό το νέο σκάνδαλο.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει σκάνδαλο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης, με 3 δισ. δραχμές, των νέων ιδιοκτητών της ΕΛΒΙΚ. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνει:

"Αποθρασυμένοι από τις απλόχερες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (με την ανοχή και των άλλων "αντιπολιτευόμενων" κομμάτων), εφαρμόζοντας πιστά εντολές της ΕΕ, με την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι νέοι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ προβάλλουν νέες απαιτήσεις. Ζητάνε επιδότηση με 3 δισ. δραχμές περίπου, για να εκσυγχρονίσουν δήθεν την επιχείρηση, που αγόρασαν "αντί πινακίου φακής" και με "προίκα" τα 820 στρέμματα των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων, που με το "έτσι θέλω" και κάτω από γνωστές συνθήκες, άρπαξε η χούντα". Η ΝΕ του ΚΚΕ χαρακτηρίζει "σκάνδαλο και πρόκληση την πολιτική που, από τη μια αρνείται να ενισχύσει και να στηρίξει την αγροτική μας οικονομία με πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα κι από την άλλη μοιράζει αμύθητα πλούτη σε λίγους". "Είναι σκάνδαλο, συνεχίζει, και πρόκληση αυτή η πολιτική απέναντι στους κατοίκους των Μεγάλων Καλυβίων, που η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους και να δώσει πολιτική λύση για τα 820 στρέμματα της πατρικής γης τους".

Απευθυνόμενη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η ΝΕ του ΚΚΕ ρωτά αν αυτό "Θα γίνει το όχημα για το πέρασμα αυτής της πολιτικής, δίνοντας τη συναίνεσή του που θ' ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου ή θα αντιταχθεί". Καλεί, τέλος τους κατοίκους "να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μόνο δεινά θα φέρει για τους εργαζόμενους. Να καταδικάσουν, με τη στάση τους και με την ψήφο τους, τους φανερούς και κρυφούς υποστηρικτές αυτής της πολιτικής. Να ενισχύσουν ολόπλευρα το ΚΚΕ, το οποίο χωρίς ταλαντεύσεις και με συνέπεια αγωνίζεται για να μπει τέλος στον κατήφορο αυτόν και να δοθούν λύσεις προς όφελος του λαού και των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ