Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9

Το 15ο Συνέδριο μπροστά στις ανάγκες του καιρού μας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Από τη μελέτη των προσυνεδριακών ντοκουμέντων γεννιέται το ερώτημα, σε κάθε σύντροφο και φίλο, αν αυτά, στην ουσία τους, κινούνται σε σωστή και επόμενα σε επαναστατική κατεύθυνση.

Η γνώμη μου είναι ότι η ΚΕ μ' αυτά τα ντοκουμέντα κάνει μια καλή προσπάθεια να δυναμώσει τον επαναστατικό χαρακτήρα του κόμματός μας, του τιμημένου, του λεβέντικου ΚΚΕ, στους καιρούς μας, της μοιρολατρίας, της παραίτησης, της απαισιοδοξίας και της υποταγής στη νέα τάξη πραγμάτων.

Είναι επόμενο να χρειαστούν κάποιες διορθώσεις (π.χ. συντακτικές) και κάποιες βελτιώσεις, όμως, δε συμφωνώ με τον ουσιαστικό μηδενισμό που έχω διαπιστώσει από μερικούς συντρόφους, που έτσι υποτιμούν το σύνολο αυτής της προσπάθειας και δε συμβάλλουν στην πάρα πέρα βελτίωσή της.

Μια τέτοια μικρή βελτίωση, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν στο Σχέδιο Προγράμματος στην παράγραφο 26 στην έκτη (6) σειρά, αντί για το "απόλυτα και σχετικά", να διατυπωθεί "αριθμητικά και σε αντίστοιχο ποσοστό".

Στην παράγραφο 38 στην έβδομη (7) σειρά, αντί του "Η Ελλάδα δεν είναι τόσο "φτωχή" όσο την παρουσιάζει η αστική ιδεολογία και ο οπορτουνισμός", να διατυπωθεί "Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή, όπως την παρουσιάζει η αστική ιδεολογία και ο οπορτουνισμός".

Στη συνέχεια, μπορούσε να προστεθεί μετά τη λέξη πρώτων υλών - αξιόλογες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Στη σελίδα 20, στη μέση νομίζω, είναι σωστή συντακτικά η λέξη, αντί συνεργασίας, συνεργασίες, γιατί συνδέεται με το εναλλακτικές συνεργασίες.

Στην παράγραφο 40, η τελευταία σειρά θα μπορούσε να διατυπωθεί "στην εργασία, την κοινωνική ιδιοκτησία και το φυσικό περιβάλλον".

Στην παράγραφο 39 που αναφέρει για την αξιοποίηση της ΕΤΕ θα μπορούσε να προστεθεί μια πρόταση που θα διατυπώνεται περίπου ως εξής: Στη σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία η ΕΤΕ, όχι μόνο δε θα συνέβαλε στην καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως στον καπιταλισμό (χτυπητό παράδειγμα όλη η Αττική και ο Σαρωνικός), αλλά θα το επανέφερε συνειδητά μετά από ένα ορισμένο χρόνο στην προηγούμενη αρμονική του κατάσταση.

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι η κοινωνική σύνθεση του Κόμματος, από την ΚΟΒ μέχρι την ΚΕ και το ΠΓ, όπως η σύνθεση κατά ηλικία.

Δεν είναι άσχετη η κρίση που πέρασε το Κόμμα μας πριν από λίγα χρόνια, με τα "ανοιχτά μυαλά" των "σαραντάρηδων". Η σύνθεση του Κόμματος ήταν μονόπλευρη από την πλευρά της ταξικής συνείδησης, αλλά και της ηλικίας.

Σύντροφοι, κατά τη γνώμη μου, η ποσοτική και ποιοτική προσφορά μας θα βελτιωθεί ουσιαστικά, αφού πειστούμε ότι μοναδικός δρόμος για την επαναστατική ανατροπή και το κτίσιμο του σοσιαλισμού στη χώρα μας είναι η δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στις ημέρες μας.

Είναι ανάγκη νομίζω, παράλληλα με την άμεση πρακτική μας δουλιά, να σκύψουμε πάλι στους κλασικούς μας. Εχουν πάρα πολλά να μας διδάξουν.

Υπάρχει σοβαρή αναντιστοιχία στις αποφάσεις των οργάνων και στην εφαρμογή τους.

Παρατηρείται ασυνέπεια σε απλά στοιχειώδη πράγματα ακόμη και από στελέχη μας. Οι περισσότεροι σύντροφοι συνδικαλιστές, ενώ έχουν μια προσφορά στα σωματεία και την Ομοσπονδία, δε συμμετέχουν ουσιαστικά στη ζωή της ΚΟΒ, με πολλές απουσίες σε συνελεύσεις, ιδεολογικά μαθήματα, με αρνητικά αποτελέσματα για τους απλούς συντρόφους, αλλά και γι' αυτούς τους ίδιους.

Με προβληματίζει η προσχώρηση στο "Συνασπισμό" πριν λίγα χρόνια πολλών εκλεγμένων στα σωματεία και τη ΓΕΝΟΠ, πρώην συντρόφων.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ρίξει μεγαλύτερο βάρος για τον ιδεολογικό και πολιτικό εξοπλισμό των συντρόφων στις ΚΟΒ, με την άμεση βοήθεια των στελεχών.

Παρόμοιο θετικό βήμα με την ευκαιρία του προσυνεδριακού διαλόγου στη ΔΕΗ είχαμε με το σύντροφο Ν. Μπατιστάτο (πρώην συνάδελφο), από την ΚΕ.

Ολοι οι σύντροφοι, αλλά και φίλοι του Κόμματος επιθυμούν να λειτουργήσει ο "902" TV, όμως πόσοι σύντροφοι συμμετέχουν ουσιαστικά στην Οικονομική Εξόρμηση και πόσοι έχουν δώσει προσφορά από το χώρο των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, ειδικότερα;

Αγαπητοί σύντροφοι, για να γυρίσει ο ήλιος, χρειάζεται η προσφορά και ουσιαστική δραστηριοποίηση από όλους μας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΖΩΗΣ

ΚΟΒ ΔΕΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ