Κυριακή 21 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,Γενετική Μηχανική, Κλωνοποίηση, Μοριακή Βιολογία, Γενετική Τεχνολογία: Νέες επιστήμες, όροι άγνωστοι... Εφιάλτης ή ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας; Πάντως, το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει... Μεταλλαγμένα πρόβατα, βιολογική γεωργία... Το πώς θα αξιοποιηθούν οι νέες ανακαλύψεις της επιστήμης, οι οποίες, ας σημειωθεί, αφορούν το ανθρώπινο σώμα και τους άλλους ζώντες οργανισμούς, θα εξαρτηθεί από το ποιες δυνάμεις θα ελέγχουν αυτές τις νέες επιστήμες και τα επιτεύγματά τους, για ποιο σκοπό αυτές θα λειτουργούν; Ενδιαφέρουσα έρευνα του "Ρ" (σελίδες 23 - 26).

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ,πάντως, το μέλλον του κόσμου, οι νέοι άνθρωποι, βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, στην οποία το δικαίωμα στη δουλιά έχει τεθεί σε διωγμό. Βλέπετε, τα επιτεύγματα της επιστήμης δε βελτιώνουν την κατάστασή τους, γιατί έχουν τεθεί στην υπηρεσία των πολυεθνικών. Η ΚΝΕ δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση και αυτή την περίοδο ξεκινά καμπάνια, με στόχο να γνωρίσουν οι νέοι άνεργοι τις προτάσεις της για την εργασία των νέων, αλλά και να αγωνιστούν μαζί με τους νέους κομμουνιστές (σελίδα 37).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΒΗ.Η αντιστροφή της αλήθειας. Η τελευταία πράξη στο "κουκούλωμα" της υπόθεσης ΜΑΒΗ επιχειρείται να γραφτεί αυτόν τον καιρό, με την απαλλαγή, μέσω δικαστικού βουλεύματος, των κατηγορουμένων για την επίθεση στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής. Στην πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας, Ελ. Πατσής, επιχειρεί μέσα σε 199 σελίδες να παρουσιάσει τους κατηγορούμενους ως άσχετους με το φονικό επεισόδιο της Επισκοπής και καταλήγει σε μια σειρά από αυθαίρετα και σε ορισμένες περιπτώσεις ευφάνταστα συμπεράσματα, μέσα από τα οποία γίνεται αντιστροφή της αλήθειας και το μαύρο παρουσιάζεται σαν άσπρο (σελίδες 16, 33).

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ στη σκληρή πραγματικότητα συνέχεια... Κάθε 15 λεπτά γίνεται ένα εργατικό ατύχημα και κάθε τρεις μέρες ένα θανατηφόρο. Κι όμως, στην Ελλάδα αντί για 700 γιατρούς εργασίας υπάρχουν μόνο 40, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι για διάγνωση και αντιμετώπιση επαγγελματικών παθήσεων. Η υποκρισία, όμως, της ΕΕ και της κυβέρνησης ζει και βασιλεύει (σελίδα 14).

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ώρες και ζοφερές προοπτικές για την τύχη των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας. Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας έχουν καταδικαστεί από την κυβερνητική πολιτική σε μια παρατεταμένη αδράνεια, με προφανή στόχο να τα βουλιάξουν στο χάος του ξεπουλήματος. Ανάλογες περιπέτειες διαγράφονται και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (σελίδα 34).

ΠΟΛΛΟΙ ταυτίζουν τους δημοσιογράφους, ιδίως όσους εργάζονται στην τηλεόραση, με υψηλούς μισθούς, με παντοδύναμη εξουσία κλπ. Πίσω, όμως, από τα φώτα και τα χρώματα, πίσω από την "γκλάμουρ" που διαφημίζεται σε όλους τους τόνους, υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα, που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων (σελίδα 20).

ΜΕΡΙΚΕΣ φορές η αλήθεια αργεί να λάμψει και να δικαιωθεί. Ο Γάλλος δημοσιογράφος, Μπέρναντ Βόλκερ, ο οποίος δύο χρόνια πριν υποστήριξε ότι την οβίδα στην αγορά του Σαράγεβο, το Φλεβάρη του 1994, την είχαν ρίξει μουσουλμάνοι, κέρδισε τον περασμένο Δεκέμβρη τη δίκη, αποδεικνύοντας την αλήθεια της αποκάλυψής του (σελίδα 46).

ΣΗΜΕΡΑ προσέρχονται στις κάλπες εκατομμύρια Ιταλοί, για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όμως, σημειώθηκαν ορισμένες ενδιαφέρουσες διεργασίες και μετατοπίσεις (σελίδα 44).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ