Σάββατο 20 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΟΕΚ
Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Αρχισε η κατάθεση αιτήσεων. Προσαρμοσμένο στη λογική των περικοπών παραμένει και αυτό το πρόγραμμα

Ξεκίνησε από τις 16 Απρίλη και λήγει στις 2 Ιούλη, η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από εργαζόμενους - δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Στο μεταξύ και μετά από τέσσερις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΕΚ, πραγματοποιήθηκε μερική αναθεώρηση των προϋποθέσεων για επιδότηση.

Το αρχικό σχέδιο υπουργικής απόφασης ήταν προσαρμοσμένο στην κατεύθυνση της παραπέρα συρρίκνωσης του αριθμού των δικαιούχων, αφού οι προϋποθέσεις που αφορούν τα όρια του εισοδήματος, το ύψος του ενοικίου και το ύψος της επιδότησης έμεναν καθηλωμένα στα επίπεδα του '91. Το σχέδιο αυτό μετά τις συνεχείς συνεδριάσεις (προσμέτρησε και η τελευταία απεργία των οικοδόμων) τροποποιήθηκε, χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται η γενικότερη κατεύθυνσή του.

Οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να μπορεί ο δικαιούχος να συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου διαμορφώθηκαν τελικά ως εξής: Οσον αφορά το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δικαιολογεί επιδότηση, διαμορφώνεται στα 2,5 εκατ. δραχμές για συνταξιούχους, ανάπηρους (πάνω από 67%), ζευγάρια που ένας από τους δυο είναι πάνω από 61 χρόνων, καθώς και για νέα ζευγάρια που έχουν τελέσει το γάμο τους τα δυο τελευταία χρόνια και είναι μέχρι 35 ετών. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 2,2 εκατ. δρχ. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 300.000 δρχ. για κάθε παιδί. Στο εισόδημα λαμβάνονται υπόψη τα κάθε είδους καθαρά εισοδήματα εκτός των εφάπαξ αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, των επιδομάτων ανεργίας και των εποχιακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Οσον αφορά το ύψος του ενοικίου που δικαιολογεί επιδότηση, πρέπει το μηνιαίο μίσθωμα, που καταβλήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του '95, να μην είναι μεγαλύτερο από 61.000 δρχ. για μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 9.000 δρχ. για κάθε παιδί.

Το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται ορίζεται στις 20.000 δρχ. το μήνα για άτομα και ζευγάρια. Ειδικά για τις σεισμόπληκτες περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαϊας, Φωκίδας, Κοζάνης και Γρεβενών καθορίζεται στις 26.000 δρχ. Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά 3.000 δρχ. για κάθε παιδί.

Αιτήσεις στα γραφεία του ΟΕΚ, οδός Σολωμού 60, πρέπει να υποβάλουν όλοι και οι παλιοί δικαιούχοι (που πήραν επιδότηση και τον προηγούμενο χρόνο). Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι παλιοί δικαιούχοι είναι:

Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα. Σε περιπτώσεις παιδιών που έχουν ξεπεράσει το 21ο έτος και σπουδάζουν, πιστοποιητικό σπουδών. Σε παιδιά ανίκανα προς εργασία, βεβαίωση της υγειονομικής επιτροπής του ασφαλιστικού τους φορέα. Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης συζύγων, απαιτείται δικαστική επιμέλεια ή ιδιωτικό συμφωνητικό. Επίσης, απλή φωτοτυπία των ενσήμων του έτους 1996 (για τα ένσημα μέχρι 31/3/96), επίσημη βεβαίωση του εργοδότη ότι εξακολουθεί να παρέχει εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου και καταβάλλονται οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ.

Για τους συνταξιούχους ανάπηρους, απαιτείται πρόσφατη απόφαση συνταξιοδότησης, ενώ για τους συνταξιούχους γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας εφ' όρου ζωής, δεν απαιτείται τέτοια απόφαση, εφόσον υπάρχει στην υπηρεσία του ΟΕΚ.

Επιπλέον, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1559/36, που θα συμπληρώνεται με βάση υπόδειγμα που υπάρχει στον ΟΕΚ, και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του '96 (για τα εισοδήματα του '95), καθώς και αντίγραφο του ειδικού εντύπου Ε9 επικυρωμένα απ' την Εφορία. Οσοι δεν υποχρεώνονται να υποβάλουν φορολογική δήλωση θα το δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1559, θεωρημένη απ' την Εφορία. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν συμπληρωματικά αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου του '95 θεωρημένο απ' την Εφορία, αποδείξεις ενοικίου, βεβαίωση από τον εργοδότη ή τους ασφαλιστικούς φορείς, απ' την οποία θα φαίνεται το καθαρό εισόδημα. Τέλος, όλοι πρέπει να καταθέσουν απόκομμα της ειδοποίησης για πληρωμή του επιδόματος του έτους '95.

Για τους νέους δικαιούχους, απαιτείται συμπληρωματικά βεβαίωση του ΙΚΑ για τις μέρες ασφάλισης από την αρχή μέχρι σήμερα και αναλυτικά για τα χρόνια '93, '94, '95, ενώ για το '96 απλή φωτοτυπία ενσήμων, όπως ισχύει και για τους παλιούς δικαιούχους. Επιπλέον φωτοτυπία ταυτότητας του δικαιούχου. Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που λείπει έστω και ένα από τα παραπάνω απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι αιτήσεις δε γίνονται δεκτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ