Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπερατλαντικό κλέψιμο βρεφών

Σοβαρές καταγγελίες για παράνομες υιοθεσίες Ελληνόπουλων από οικογένειες Αμερικανών

Σοβαρές αποκαλύψεις για παράνομες υιοθεσίες Ελληνόπουλων από αμερικανικές οικογένειες τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια περιέχονται σε ρεπορτάζ των "Νιου Γιορκ Τάιμς".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 2.000 Ελληνόπουλα υιοθετήθηκαν από αμερικανικές οικογένειες το 1950, χωρίς τη συγκατάθεση των φυσικών γονιών.

Οπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, πολλοί γονείς "που δεν είχαν τα μέσα να θρέψουν τα παιδιά τους αναγκάζονταν να τα βάλουν σε ορφανοτροφεία με την πρόθεση να τα πάρουν πίσω μόλις το μπορέσουν". Ομως, σύμφωνα με τις καταγγελίες που περιέχονται στο δημοσίευμα, τα ιδρύματα παρέδιδαν σε πολλούς από τους γονείς πλαστά πιστοποιητικά δήθεν θανάτου των παιδιών τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προμήθευαν πλαστά πιστοποιητικά περί θανάτου της φυσικής μητέρας του παιδιού, που μία οικογένεια επιθυμούσε να υιοθετήσει.

Η εφημερίδα καταγγέλλει ότι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, από αυτά τα παράνομα υιοθετημένα παιδιά βρίσκονται στις ΗΠΑ. Οπως και στην Ελλάδα, έχει ιδρυθεί και στην Αμερική μία οργάνωση που, μέσω του Ιντερνέτ, έχει αναλάβει την εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι το 1959 εμφανίστηκαν οι πρώτες υποψίες για κομπίνες παράνομων υιοθεσιών. Ενας ειρηνοδίκης, ο Στέφεν Σκόπας, με δράση σε Ελληνοαμερικανικούς κοινοτικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς κύκλους παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι "επί χρήμασι" ενέκρινε, χωρίς να έχει αυτό δικαίωμα, την υιοθεσία Ελληνόπουλων από ζευγάρια της Νέας Υόρκης. Ο Σκόπας αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αλλά απηλλάγη της κατηγορίας γιατί το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι εφόσον, όπως πιστευόταν τότε, αυτές οι υιοθεσίες ήταν νόμιμες στην Ελλάδα ο Σκόπας δεν μπορούσε να καταδικαστεί στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, ο Σκόπας είναι 85 ετών και, σύμφωνα με τη σύζυγό του, είναι άρρωστος και δεν μπορεί να κάνει καμία δήλωση.

Αναφέρονται, επίσης, περιπτώσεις διάφορων Ελληνοαμερικανών, που πήραν το όνομα των Αμερικανών θετών γονέων τους, οι οποίοι είχαν πληρώσει από 1.000 μέχρι και 4.000 δολάρια για να υιοθετήσουν τα παιδιά αυτά.

Η εφημερίδα αναφέρει και την περίπτωση της Αμαλίας Μπαλτς από το Φοίνιξ της Αριζόνα, που έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και παραπονείται ότι, παρά τη διαβεβαίωση του δημάρχου Πατρέων πως θα ανοιχτούν όλοι οι φάκελοι των υιοθεσιών, αντιμετωπίζουν μεγάλες αντιδράσεις στις προσπάθειές τους.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ερευνας και Αποκάλυψης στοιχείων υιοθετημένων παιδιών Μαριάννα Φέιθφουλ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας", είπε ότι ρόλους - κλειδιά στο συγκεκριμένο κύκλωμα εμπορίας βρεφών έχουν παίξει ένας δικαστής και δύο δικηγόροι. Κατήγγειλε ότι στην έρευνα που πραγματοποιούν δεν έχουν βοηθηθεί καθόλου από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι το κύκλωμα συνεχίζει να δρα και σήμερα με άλλα πρόσωπα. Συγκεκριμένα και περιγράφοντας τους τρόπους λειτουργίας του κυκλώματος, δήλωσε: "Αν μου δίνατε ένα μωράκι τεσσάρων μηνών θα το έβγαζα στη δημοπρασία και θα βγάζαμε τουλάχιστον είκοσι εκατομμύρια".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ