Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "σιωπή" του Μ. Εβερτ

Αποφάσισε να "μιλήσει" ο Μ. Εβερτ για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και αυτό που κατάφερε, ήταν να δείξει τη "φτώχειά" του απέναντι στους Αμερικανούς και την κυβέρνηση, αλλά και να αποπροσανατολίσει το λαό - τουλάχιστον προσπάθησε - για τα αποτελέσματα του ταξιδιού.

* * *

Μετά από τόσες ημέρες από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, μετά από τόσες διθυραμβικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά από τις δεκάδες τοποθετήσεις Αμερικανών και Ελλήνων πολιτικών, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να μην έχει σχηματίσει άποψη (!). Τουλάχιστον δε θέλει να την εκφέρει δημόσια. Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αστεία υπεκφυγή του, εμφανίστηκε, δήθεν επιτιθέμενος, καλώντας τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Εκεί και τότε θα μιλήσει και ο ίδιος, είπε (!).

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την αχαρακτήριστη, τουλάχιστον, συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ;

* * *

Πρώτον. Ο Μ. Εβερτ δεν τολμά να αμφισβητήσει τα "θετικά" αποτελέσματα και το κλίμα "ευφορίας και επιτυχιών" που καλλιεργεί ο πρωθυπουργός, ακριβώς γιατί συμμερίζεται και στηρίζει πλήρως αυτή την πολιτική της υποτέλειας. Αν βρισκόταν ο ίδιος στη θέση του Κ. Σημίτη, θα έκανε αυτά ακριβώς που έκανε ο πρωθυπουργός. Θα πλειοδοτούσε, δηλαδή, σε υποτέλεια και θα εμφάνιζε τις αμερικανικές αξιώσεις στο Αιγαίο ως ελληνικές θέσεις! Με άλλα λόγια, ο Μ. Εβερτ υπερφαλαγγίστηκε σε υποτέλεια από τον πρωθυπουργό.

* * *

Δεύτερον. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά, γιατί απλά η "γραμμή" της Ουάσιγκτον είναι η στήριξη αυτής της πολιτικής, της ενεργούς υποτέλειας, που υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη. Τυχόν αμφισβήτησή της στο εσωτερικό της χώρας θα προκαλούσε την οργή των "ισχυρών προστατών", γεγονός που καθόλου δεν επιθυμεί ο Μ. Εβερτ, ο οποίος δε χάνει την ευκαιρία να καταθέτει τα "εύσημα νομιμοφροσύνης" απέναντι στις ΗΠΑ, ευχαριστώντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για τις "υπηρεσίες" της στα Βαλκάνια...

* * *

Τρίτον. Ο Μ. Εβερτ πάντα αισθανόταν αλλεργία να ενημερώνει το λαό για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν το έκρυψε ούτε χτες, όταν δήλωσε ότι "δε θέλω να κάνω συζήτηση στο πεζοδρόμιο".

Το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να αυτογελοιοποιείται στα μάτια του λαού.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ