Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΑ
Απούλητες ακόμη μεγάλες ποσότητες

Χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών, ιδιαίτερα αυτών που καλλιεργούν την ποικιλία Μπασμάς, υποχρεώνονται, μια χρονιά ακόμα, να κάνουν Πάσχα χωρίς δραχμή και καταχρεωμένοι, αφού δεν έχουν πουλήσει την περσινή παραγωγή καπνών! Οι καπνοπαραγωγοί δεν μπορούν να πάρουν ούτε το πριμ όπως υποσχόταν, πέρσι, ο υπουργός Γεωργίας, γιατί για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να καταθέσουν μεγαλύτερη εγγύηση! Ετσι, οι παραγωγοί καπνού που έχουν απούλητη την περσινή παραγωγή τους μένουν ξεκρέμαστοι στις πιέσεις των καπνεμπόρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Διεύθυνση Αγορών και Εμπορίου), μέχρι τις 8.4.1996,από το σύνολο των 126.650 τόνων της περσινής παραγωγής καπνού, είχαν αγοραστεί από το καπνεμπόριο 89.000 τόνοι και έμεναν απούλητα στα χέρια των καπνοπαραγωγών τα 35% της παραγωγής. Οι τιμές που πουλήθηκαν τα καπνά, συγκριτικά με τις περσινές, ήταν ελάχιστα αυξημένες σε ονομαστική αξία - περίπου 6 - 7% όσο είναι αυξημένο το πριμ, φέτος.

Κατά ποικιλίες, μέχρι σήμερα, είχε πουληθεί από τους καπνοπαραγωγούς το σύνολο σχεδόν των καπνών ποικιλίας "Βιρτζίνια" (97,2%), "Τσεμπέλια" (96%), "Μαύρα" (94%) και "Μπέρλεϊ" (82.5%). Εχουν επίσης πουληθεί οι περισσότερες ποσότητες των ποικιλιών "Κατερίνη" (78,5%) και "Κατερίνη Σ79" (67%),ενώ απούλητα είναι κατά τα 3/4 τα καπνά της ποικιλίας "Μπασμάς" όπου από τους 26.000 τόνους της περσινής παραγωγής μένουν απούλητα καπνά, πλέον των 20.000 τόνων.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου ολόκληρη η παραγωγή καπνών ποικιλίας "Μπασμάς" - είναι, ουσιαστικά, η μόνη ποικιλία που καλλιεργείται εκεί - μένει απούλητη. Στην Κεντ. και Δυτ. Μακεδονία,από τους 54.000 τόνους παραγωγής καπνών είχαν πουληθεί 35.000 τόνοι. Στις περιοχές Θεσσαλίας και Φθιώτιδας πουλήθηκαν 21.000 τόνοι από το σύνολο των 27.000 τόνων περίπου. Τέλος, 23.000 τόνοι πουλήθηκαν σε Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρο (έναντι 28.600 τόνων συνολικής παραγωγής) και στην Πελοπόννησο (Ν. Αργολίδας) η παραγωγή των 3.000 τόνων πουλήθηκε στο σύνολό της.

Να σημειωθεί ότι η εμπορική περίοδος λήγει στις 15 Μάη και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν "σηκωθεί" όλες οι ποσότητες καπνών από τις αποθήκες των καπνοπαραγωγών προκειμένου να πληρωθούν οι καπνοπαραγωγοί το πριμ, διαφορετικά χάνεται... Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους καπνεμπόρους να πιέζουν τους καπνοπαραγωγούς για να αγοράσουν με τις μικρότερες δυνατές τιμές την παραγωγή καπνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ