Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πράξη υποταγής

Μια συλλογική σύμβαση εργασίας που αποφαίνεται ότι μπορεί σήμερα να επιβιώσει ένας μισθωτός με 123.520 δρχ. το μήνα (και αυτά μεικτά), δε χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, για να χαρακτηριστεί σαν μια συμφωνία ντροπής. Μια συλλογική σύμβαση σαν και αυτή, που φέρει μάλιστα ορθά κοφτά την υπογραφή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, δε χρειάζεται και πολλή σκέψη, για να χαρακτηριστεί, επιπλέον, σαν μια κορυφαία πράξη ξεπουλήματος και υποταγής στα κελεύσματα των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Και όμως αυτή η κατάπτυστη συμφωνία, που φέρει την ονομασία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 1996 - 1997, χαρακτηρίστηκε, ακόμα και χτες, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ σαν μια"ικανοποιητική" συμφωνία που εξασφαλίζει πραγματική αύξηση στο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη! Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μια πρόκληση πρώτου μεγέθους. Πρώτα και κύρια προς αυτούς, τους οποίους αφορά άμεσα. Δηλαδή τους πλέον εξευτελιστικά αμειβόμενους Ελληνες μισθωτούς, τους ανειδίκευτους. Αλλά και προς το σύνολο των εργαζομένων, αφού είναι γνωστό ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση αποτελεί τον "πιλότο" για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις.

Ηδη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την προχτεσινή τελετή υπογραφής της σύμβασης της ντροπής, αποφάνθηκε ότι και οι κλαδικές συμβάσεις θα πρέπει να παράσχουν της "ίδια διασφάλιση"! Την ίδια διασφάλιση, προφανώς, προς την εργοδοτική πλευρά, για παραπέρα αύξηση των κερδών της, μέσω της ακόμα πιο ασφυκτικής συμπίεσης του λεγόμενου εργατικού κόστους. Ηδη, σε κάθε συνάντηση, που πραγματοποιούν οι κλαδικές ομοσπονδίες με τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις, συναντάνε μπροστά τους το "σκόπελο" της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα όρια της οποίας κινούνται αμετακίνητα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον και στην καλύτερη περίπτωση, οι προτάσεις των εργοδοτών. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι με αυτή τη συμφωνία πλειοψηφίας ΓΣΕΕ - ΣΕΒ αγνοήθηκαν το ίδιο προκλητικά και οι θεσμικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ακόμα και το 35ωρο, που υποτίθεται είναι στο κέντρο της... προσοχής και αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αν πιστεύαμε τις διακηρύξεις της, ενταφιάστηκε στις διαπραγματεύσεις - "μαϊμού". Ούτε ως διακήρυξη δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που υπογράφτηκε!

Οι αντιδράσεις μιας σειράς συνδικάτων - ομόφωνες σε πολλές περιπτώσεις - συνηγορούν στην εκτίμηση ότι αυτή η σύμβαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις τους. Οτι πρέπει να ανατραπεί στην πράξη, με την ένταση των προσπαθειών και του αγώνα από τα κάτω, για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων πέρα από τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Συμβάσεων, που για να είναι στοιχειωδώς ικανοποιητικές για τους εργαζόμενους, θα πρέπει να φέρουν τη δική τους σφραγίδα. Τη σφραγίδα της δικής τους ενεργοποίησης και κινητοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν χρέος να βαδίσουν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο και αν τα "βαρίδια" της συμφωνίας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βαραίνουν, πράγματι, καταθλιπτικά και τις δικές τους διαπραγματευτικές προσπάθειες. Ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς που έχουμε μπροστά μας προσφέρεται ως μια ακόμα ευκαιρία, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να προετοιμαστούν για τη μάχη των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, καταδικάζοντας, και έμπρακτα, την τακτική του συμβιβασμού της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ