Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Επεσαν οι μάσκες!

Του Σπύρου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ*

Στην επικαιρότητα και πάλι η "λύση" 51 - 49% όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, καθώς από τις 21 του Μάρτη ξεκίνησε η υλοποίηση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης. Ταυτόχρονα άρχισε η σταδιακή συρρίκνωση του Ναυπηγείου μαζί με την υπογραφή του "ιδιωτικού συμφωνητικού". Το τίμημα βαρύ, αφού: 1) Χάνονται πάνω 1.000 θέσεις εργασίας και ωφελούνται τα μεγάλα ναυπηγεία της Ευρώπης, κύρια της Γερμανίας. 2) Οι εργασιακές σχέσεις σφραγίζονται από τη "βούλα" της "Λευκής Βίβλου". 3) Το οικονομικό τίμημα για όσους θα μείνουν ξεκινά από 167.000 δρχ. το 1996, κλιμακώνεται στις 219.000 το 1998, φτάνει μέχρι τις 347.000 το 2004 και βλέπουμε..! Ετσι, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για δουλιά καταργείται στην πράξη, αφού το δίλημμα τίθεται ως εξής: "Θέλετε δουλιά, πληρώστε"! Αυτή την εμπειρία η εργατική τάξη πρέπει να τη δει, να τη μελετήσει και να την απορρίψει, γιατί υπάρχει περίπτωση να την εφαρμόσουν και αλλού. Η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη και βρώμικη. Γιατί μεταφέρει την κρίση, την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα των διαχειριστών της εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) στις πλάτες των εργαζομένων, αφού καλούνται ξανά να πληρώσουν σαν υποζύγια.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία της ΝΤΡΟΠΗΣ και τη "λύση" 51 - 49%; Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλοντας να κρύψουν τις ευθύνες των κομμάτων τους και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έβαλαν από κοινού το εξής δίλημμα. "'Η 51 - 49 ή το Ναυπηγείο κλείνει"! Πρέπει να πούμε επίσης ότι χρόνια νωρίτερα οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, εξαπατώντας τους εργαζόμενους, έλεγαν ότι "το τίμημα για την αγορά των μετοχών θα είναι συμβολικό"! Τώρα, θέλοντας να εκβιάσουν τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, τους λένε "ή υπογράφετε τις μετοχές ή απολύεστε"! Εφτασαν μάλιστα στο σημείο επίσημα στο ΔΣ της "Τρίαινας", στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να λέει χωρίς ντροπή τα εξής: "Εάν βρεθούν και 40 άτομα να το παίξουν λεβέντικα και να μην υπογράψουν, η πλειοψηφία της "Τρίαινας" θα αφήσει την εταιρία να προχωρήσει σε απολύσεις και θα σφυρίζει αδιάφορα"! Πριν τις εκλογές στην "Τρίαινα" άλλα έλεγαν στον κόσμο, τώρα που του έκλεψαν την ψήφο δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Οι μάσκες έπεσαν! Πρέπει να προσθέσουμε ότι στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, αυτές οι δυνάμεις ένωσαν τα πυρά τους σε μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Εργοστασιακή Επιτροπή, παράταξη στην οποία συμμετέχουν και κομμουνιστές. Παρ' όλα αυτά όμως, η Εργοστασιακή Επιτροπή από 13% το 1993 έφτασε στο 23% το 1996.

Εμείς έχουμε τονίσει ότι η "λύση" 51 - 49 είναι θνησιγενής. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να πάει μακριά. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν, βλέποντας τις αρνητικές συνέπειες και τα οικονομικά βάρη που καλούνται να πληρώσουν. Οι κρατικές προμήθειες (τρένα, υποβρύχια κλπ.) δεν έρχονται, αφού μόνο ευχολόγια έχουμε και κανένα συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί. Σήμερα, με 3.000 εργαζόμενους (πριν αρχίσει η συρρίκνωση) έχουμε και πολλές υπερωρίες και πλήθος εργολάβων για να βγει η δουλιά. Αύριο, εάν φτάσουμε στους 2.000, όπως προβλέπει η πολιτική των Βρυξελλών και της κυβέρνησης, τι θα γίνει; Είναι φανερό ότι οδηγούν το Ναυπηγείο σε διάλυση και το ρίχνουν στα εργολαβικά συμφέροντα, σε όφελος των αεριτζήδων και των μιζαδόρων. Οι κομμουνιστές είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα τους εργαζόμενους για το έγκλημα που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα αυτή την πολιτική αρχίζουν να τη νιώθουν οι εργαζόμενοι βαθιά στο πετσί τους. Βρίζουν και νιώθοντας την τσέπη τους να αδειάζει, είναι αρκετοί που λένε "καλύτερα να το πάρει ένας ιδιώτης"! Ετσι αποδεικνύεται η βρώμικη και μεθοδευμένη πολιτική που κάνει το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να χτυπήσει την αντίσταση και την ίδια τη συνείδηση του εργαζόμενου. Αυτή η εμπειρία πρέπει να μεταφερθεί στην εργατική τάξη. Ηδη για το Ναυπηγείο Ελευσίνας, δημοσιεύματα, πληροφορίες κλπ., μιλούν για ενοποίηση των δύο Ναυπηγείων, αφού δε βρίσκεται "επενδυτής", να του το χαρίσουν. Ετσι το ΠΑΣΟΚ μετρώντας το πολιτικό κόστος από τυχόν κλείσιμο του Ναυπηγείου Ελευσίνας, μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη "λύση" 51 - 49% και την ενοποίηση με του Σκαραμαγκά. Ο στόχος διπλός: Αποφυγή ευθυνών και όσο προχωρήσει το 51 - 49% ας προχωρήσει, μέχρι δοθούν πακέτο και τα δύο στην τιμή όχι του ενός, αλλά τζάμπα!

  • Ο Σπύρος Βαρθολομαίος είναι μέλος του ΔΣ της "Τρίαινας"

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ