Κυριακή 23 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΒΑΝΑ
Στην Αλγερία το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Η ΚΝΕ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της και θα συμβάλει αποφασιστικά στην προετοιμασία του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών
Η ΚΝΕ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της και θα συμβάλει αποφασιστικά στην προετοιμασία του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών
Η πρώτη Διεθνής Προπαρασκευαστική Συνάντηση για το 15o Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα από τις 20-22 Ιούνη του 2000, με τη συμμετοχή 103 αντιπροσώπων που εκπροσωπούσαν 67 οργανώσεις από 45 χώρες και διεθνείς και περιφερειακές νεολαιίστικες δομές.

Η συνάντηση αποφάσισε την πραγματοποίηση του 15ο Παγκόσμιου Φεστιβάλ στην Αλγερία τον Αύγουστο του 2001, και επιβεβαίωσε το προοδευτικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και χαρακτήρα του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα «Να παγκοσμιοποιήσουμε την πάλη για ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Αποφασίστηκε, επίσης, η δημιουργία διεθνούς ταμείου αλληλεγγύης για την προετοιμασία του και η πραγματοποίηση της δεύτερης Διεθνούς Προπαρασκευαστικής Συνάντησης στην Ινδία αυτό το χρόνο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ΚΝΕ εκπροσώπησε στη συνάντηση ο σ. Νίκος Σερετάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, ενώ στην αντιπροσωπεία της ΠΟΔΝ συμμετείχε και ο σ. Ηρακλής Τσαβδαρίδης, πρόεδρος της ΠΟΔΝ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η έκκληση προς τη νεολαία και τους φοιτητές, που καταλήχτηκε και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη συγκρότηση των Εθνικών Προπαρασκευαστικών Επιτροπών, έχει ως εξής:

«Ο 20ός αιώνας σημαδεύτηκε από την ένδοξη νίκη της πάλης των λαών για εθνική απελευθέρωση. Η ανθρωπότητα μπαίνει στον 21ο αιώνα με νέες ελπίδες και προσδοκίες. Ομως, η αλλαγή του αιώνα από μόνη της δεν αλλάζει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Αυτό εξαρτάται από τον κοινό μας αγώνα.

Η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια απειλούνται σήμερα από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, επέμβαση και ανταγωνισμούς. Τα βασικά δικαιώματα των λαών αφαιρούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η εκμετάλλευση και η καταπίεση είναι παγκόσμιες. Η παγκόσμια πάλη όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι μια επείγουσα ανάγκη.

Η πάλη της νεολαίας και των φοιτητών στον κόσμο για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις ενθαρρύνθηκαν και δυνάμωσαν από την επιτυχία του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα της Κούβας το 1997. Τα τελευταία χρόνια ο αγώνας αυτός απλώνεται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα αυτός που καταγγέλλει την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Για να διευρύνουμε και δυναμώσουμε την ενότητα της νεολαίας και των φοιτητών στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, προκηρύσσουμε το 15ο ΠΦΝΦ στην Αλγερία τον Αύγουστο του 2001.

Το Φεστιβάλ θα είναι ένα ανοιχτό φόρουμ για τους νέους, για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να δουλέψουν μαζί για εναλλακτικές λύσεις και να εδραιώσουν κοινά προγράμματα δράσης σε θέματα όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη, ο αφοπλισμός, ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά, η "νέα τάξη πραγμάτων", το ΝΑΤΟ και οι στρατιωτικές συμμαχίες, οι διενέξεις και η αστάθεια, οι κατοχές, οι αποκλεισμοί και τα εμπάργκο, η εκτόπιση λαών, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός και τα ΜΜΕ, το ξερίζωμα του ρατσισμού, η ισότητα των φύλων, η ισότητα, η εκπαίδευση, η εργασία, η φτώχεια, τα ανθρώπινα και νεανικά δικαιώματα, το περιβάλλον, το AIDS και η χρήση ναρκωτικών.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αφρικανική Ηπειρο, στην Αραβική περιοχή, θα είναι μια ευκαιρία για τη νεολαία και τους φοιτητές του κόσμου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με το λαό της Αλγερίας και με την πάλη όλων των Αφρικανικών και Αραβικών λαών για εθνική και οικονομική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, αυτοδιάθεση, ειρήνη, ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.

Καλούμε όλους τους νέους και φοιτητές να ενωθούν μαζί μας σε αυτή την πάλη, να δουλέψουν δραστήρια για να προετοιμάσουν και να συμμετέχουν στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών κάτω από το σύνθημα:

Να παγκοσμιοποιήσουμε την πάλη για Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό!

Ο αγώνας συνεχίζεται! Μαζί θα νικήσουμε! Τα λέμε στο Αλγέρι!

Αβάνα, Ιούνης 2000»


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ