Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καλωσορίσατε στην Αθήνα

Ξύπνησε απ' τα χαράματα. Ετσι συνήθισε μια ζωή. Να ξυπνάει πρώτος αυτός. Πριν ο ήλιος ανατείλει. Πριν τα δέντρα και τα φυτά της γης αναδευτούν, αναζητώντας τη ζωογόνα ηλιακή ενέργεια. Πριν τα ζώα καλημερίσουν την καινούρια μέρα. Υστερα, πάντα ένιωθε ότι ο χρόνος της μέρας είναι λιγοστός για να τελειώσει όλες τις δουλιές και η ζωή πολύ μικρή για να προκάνει να υλοποιήσει όλα όσα ονειρεύεται.

Ομως, η σημερινή μέρα είναι διαφορετική από τις άλλες. Δε θα πάει στο χωράφι ή στη στάνη. Θα έρθει στην Αθήνα. Τι γυρεύει αυτός, ένας άνθρωπος του χωριού, στην πρωτεύουσα; Πώς θα κινηθεί, άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους, στους πολύβουους δρόμους της μεγαλούπολης, αυτός, που χρόνια τώρα περπατάει στους δρόμους του χωριού του και καλημερίζει έναν έναν όλους τους συγχωριανούς του; Κι αν, κατά τύχη, βρεθεί μπροστά στο γνωστό χυδαίο σύνθημα "έξω οι βλάχοι από την Αθήνα" - το είδε στην τηλεόραση γραμμένο πάνω σε κάποιο τοίχο - πώς θα νιώσει;

Μα, δεν κατεβαίνει στην Αθήνα για τουρισμό, ούτε για να πάει στα μπουζούκια να δει και ν' ακούσει από κοντά τις "φίρμες" που βλέπει στην τηλεόραση. Κατεβαίνει για να πάρει μέρος - μαζί με χιλιάδες άλλους χωρικούς από ολόκληρη την Ελλάδα - στην αγροτική διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Γεωργίας και τη Βουλή των Ελλήνων. Ερχεται να διαμαρτυρηθεί - εδώ που βρίσκονται τα κέντρα εξουσίας, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτάδες - εναντίον των κυβερνήσεων, που δεν αναγνωρίζουν τους κόπους του και τον καταδικάζουν στην ανέχεια και τη φτώχεια. Ερχεται να καταγγείλει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που τον οδηγεί στην απελπισία και τον σπρώχνει στο ξεκλήρισμα από τη γη των πατεράδων του, την οποία κι αυτός, όπως κι εκείνοι, ποτίζει με ιδρώτα και αίμα. Και ταυτόχρονα να ζητήσει από τους ανθρώπους των πόλεων - τους οποίους τρέφει με τα προϊόντα που παράγει - τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του, για μια ανθρώπινη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών του.

Το "ποτάμι οργής και αγανάκτησης" του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, που ξεχύθηκε πριν λίγες μέρες σ' ολόκληρη την επαρχιακή Ελλάδα, φτάνει σήμερα και πλημμυρίζει και την Αθήνα.

Κι αν οι κυβερνώντες δε χρησιμοποιούν τ' αυτιά τους για ν' ακούσουν τις κραυγές αγωνίας των απελπισμένων και οργισμένων ξωμάχων της ελληνικής υπαίθρου - αυτοί ακούν μόνο τις προσταγές των αφεντικών της ΕΕ και των ισχυρών του χρήματος - οι απλοί πολίτες της Αθήνας έχουν κάθε λόγο, συναισθανόμενοι την οξύτητα του αγροτικού προβλήματος, να συμπαρασταθούν στη μαχόμενη αγροτιά. Διότι από την αγροτική παραγωγή τρέφονται οι εργαζόμενοι των πόλεων, από το αγροτικό εισόδημα εξαρτάται η δουλιά των μαγαζιών και των μικροεπιχειρήσεων, με το "χαρτζιλίκι" των αγροτών γονιών τους μπορούν και σπουδάζουν οι νέοι.

Η πάλη της αγροτιάς δεν αφορά μόνο το 30% περίπου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας, που απασχολείται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά την εθνική οικονομία γενικότερα, ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Γι' αυτό και είναι ανάγκη σ' αυτόν τον αγώνα να συμπαραταχτούν όλες οι λαϊκές τάξεις, να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης και να παλέψουν για τη σωτηρία της παραγωγικής βάσης στη χώρας μας, για την ανάπτυξη της αγροτικής και γενικότερα της εθνικής οικονομίας, που θα εξασφαλίσει και την εθνική ανεξαρτησία μας, έναντι των επιβουλών της ΕΕ και των πολυεθνικών. Να γιατί όλοι - εκτός των κυβερνώντων και των άλλων υπευθύνων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγροτιά - καλωσορίζουμε σήμερα τους αγρότες στην Αθήνα.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ