Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Να φύγει η φυλακή

Συλλαλητήριο οργανώνουν για αύριο η εκπαιδευτική κοινότητα και άλλοι φορείς. Κινδυνολογεί η ΤΟ του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνει η ΝΕ του ΚΚΕ

Τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, ήλθαν και πάλι στην επιφάνεια με εκρηκτικό τρόπο, με αφορμή αυτή τη φορά την εξέγερση των κρατουμένων των φυλακών. Μαθητές, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί αλλά και μαζικοί φορείς του νομού, ζητούν την απομάκρυνση των φυλακών από τον συγκεκριμένο χώρο, όπου συνυπάρχουν μαζί με το 3ο και 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας! Γι' αυτό το λόγο οι καθηγητές θα κάνουν αύριο 3ωρη στάση εργασίας και από κοινού με τους άλλους φορείς θα γίνει, στις 11 το πρωί, παγκερκυραϊκή συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία.

Το αίτημα όμως, της πλειοψηφίας των κατοίκων συναντά την αντίθεση μιας χούφτας ιδιωτικών συμφερόντων που κερδίζει από την ύπαρξη των φυλακών στο νησί και αδιαφορεί για τη συνύπαρξη φυλακών - σχολείων. Στο πλευρό αυτών των συμφερόντων τάσσεται ανοιχτά και η ηγεσία της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενη αυθαίρετα ότι "το υπουργείο Παιδείας θα δώσει δύο δισ. για κατασκευή νέων σχολείων", ενώ ταυτόχρονα κινδυνολογεί διακηρύσσοντας ότι"αν φύγουν οι φυλακές, θα φύγει απ' το νομό και το Εφετείο και οι Κερκυραίοι θα πάνε στα... Γιάννενα". Οι θέσεις αυτές έχουν εξοργίσει τους Κερκυραίους που εμφανίζονται αποφασισμένοι να παλέψουν δυναμικά το αίτημά τους.

"Μια χούφτα ανθρώπων είναι έτοιμοι να βάλουν μπουρλότο στη δημόσια εκπαίδευση, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε ταλαιπωρία 850 οικογενειών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι διατεθειμένοι να ρίξουν στην πυρά μια πολιτεία ανθρώπων για να μείνουν όρθια τα πιο ιδιοτελή τους συμφέροντα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Κέρκυρας. Από την πλευρά της επίσης η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καταγγέλλει την απαράδεκτη συνύπαρξη του 3ου και 4ου Γυμνασίου με τις φυλακές και απαιτεί την άμεση μεταφορά των κρατουμένων και την απομάκρυνση των φυλακών από το σημείο αυτό.

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ του ΚΚΕ στο νησί σημειώνει σχετικά με τη στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ : "Στόχος των ελιγμών των κυβερνητικών εκπροσώπων είναι να σπάσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί". Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους κομμουνιστές και όλο τον κερκυραϊκό λαό να συμμετάσχει στην αυριανή συγκέντρωση και πορεία,απαιτώντας:

  • Την άμεση απομάκρυνση των κρατουμένων από τις φυλακές της Κέρκυρας.
  • Οι φυλακές να μην ανακατασκευαστούν σαν τέτοιες αλλά να γίνουν ιστορικό μνημείο. "Δεν μπορούν να υπάρχουν φυλακές μέσα στην πόλη, ούτε δίπλα τους να υπάρχουν σχολεία", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η ύπαρξη φυλακών στο Νομό Κέρκυρας πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια ενός γενικότερου εθνικού σχεδιασμού, και όχι με βάση τα συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων. "Πρέπει να απομονωθούν οι επικίνδυνες φωνές που ανάγουν την ύπαρξη φυλακών στο υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της Κέρκυρας και κινδυνολογούν για την ύπαρξη του Εφετείου ή τη διάλυση της Περιφέρειας", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ