Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Το "Δόγμα Τρούμαν"

(Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι)

Αν ο Δεκέμβρης του 1944 είναι η αρχή των δεινών της Ελλάδας, ύστερα από την επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών, η 12 του Μάρτη του 1947,με την εξαγγελία του περίφημου "Δόγματος Τρούμαν", είναι η ολοκλήρωση της υποταγής και εξάρτησης της χώρας μας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στο όνομα της δημοκρατίας της ελευθερίας του δυτικού πολιτισμού και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κι αυτό το έγκλημα συντελέστηκε από όλον τον αστικό πολιτικό κόσμο: από το βασιλιά, το Λαϊκό Κόμμα, το Φιλελεύθερο, το Δημοκρατικό Κόμμα του Γ. Παπανδρέου και όλα τα άλλα μικρά κόμματα. Γι' αυτό το έγκλημα κανείς τους δεν είχε το θάρρος, την παλικαριά να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και ν' αντιταχθεί στην πολιτική της πλήρους εξάρτησης στους Αμερικανούς, που συντελούνταν μ' αυτό το δόγμα. Δυστυχώς αυτή η συμπεριφορά όλου του αστικού κόσμου απέναντι στους ξένους, συνεχίζεται και σήμερα. Γιατί όλοι τους, εκπροσωπώντας τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου, διακατέχονται πάντα από την πολιτική της εξάρτησης και της υποταγής στα ξένα κέντρα, από την πολιτική της λιτότητας, διακατέχονται και σήμερα ακόμα από ένα αντικομμουνιστικό μίσος.

Οπως είναι γνωστό, μετά τη νίκη των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, με τη βοήθεια των Αγγλων ιμπεριαλιστών, έγιναν οι νόθες εκλογές του Μάρτη του 1946. Σ' αυτές πλειοψηφών κόμμα βγήκε το Λαϊκό με αρχηγό τον Τσαλδάρη, το οποίο σχημάτισε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτή κήρυξε σε διωγμό την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τους αγωνιστές της. Χιλιάδες αγωνιστές σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, εξορίστηκαν, με τη βοήθεια βέβαια και την υλική ενίσχυση των Αγγλων.

Τα δάκρυα και τα βάσανα που σωρεύτηκαν αυτά τα χρόνια σ' αυτό το βασανισμένο λαό, το αίμα που χύθηκε, δεν μπορούν να γραφούν σ' αυτό το μικρό άρθρο.

Ομως, ο ηρωικός λαός μας δεν έσκυψε το κεφάλι. Πήρε τα όπλα, βγήκε στα βουνά για να υπερασπίσει το σπίτι του, το βιος του, τον εαυτό του, την πίστη του στα ιδανικά της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού. Στην πορεία σχηματίστηκε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), που έδωσε σκληρές μάχες και δυσκόλεψε αφάνταστατο μοναρχοφασισμό και τους Αγγλους προστάτες του. Στις αρχές του 1947 βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση η κυβέρνηση του Τσαλδάρη.

Λέγεται, πως στα τέλη 1946 - αρχές 1947, ο Τσαλδάρης βρέθηκε στο Παρίσι, αναζητώντας την ηγεσία του ΕΑΜικού κινήματος, για να υπογράψει μια συμφωνία μαζί της, για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος. Τέτοια όμως συμφωνία δεν έγινε, για άγνωστους λόγους. Και ο εμφύλιος συνεχίστηκε.

Οσο η αντίσταση του λαού μας δυνάμωνε και ο πόλεμος συνεχιζόταν με επιτυχίες του ΔΣΕ, τόσο μεγάλωναν και οι αδυναμίες των Αγγλων να συνεχίσουν τη βοήθεια και στήριξη του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος. Αλλωστε η Αγγλία είχε βγει εξασθενημένη από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και αδυνατούσε να συντηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Γι' αυτό και ήθελε με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από το βάρος της "βοήθειας".

Μπροστά στους κινδύνους που δημιουργούνταν με την αποχώρηση των Εγγλέζων και τις επιτυχίες του ΔΣΕ, το αντιδραστικό καθεστώς της Αθήνας απευθύνθηκε στους Αμερικανούς αποικιοκράτες. Πρώτος πήγε στην Αμερική ο βασιλιάς και μετά ο Τσαλδάρης και συναντήθηκαν με τον Τρούμαν για να ζητήσουν βοήθεια.

Υστερα από λίγο καιρό η αμερικανική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, με ανακοίνωσή της δήλωνε ότι, "η Ελλάδα είναι ζωτικός χώρος για την ασφάλεια των ΗΠΑ". Ομως για ν' αναλάβουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αξίωσαν "κυβερνητική αλλαγή", έτσι ώστε να φανεί ότι η αμερικάνικη βοήθεια γίνεται αποδεκτή από όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας.

Το Φλεβάρη του 1947 ο υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας, Μπέβιν, ανήγγειλε την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

Στις 12 του Μάρτη ο Τρούμαν εξήγγειλε το περιβόητο "Δόγμα Τρούμαν", το οποίο στις 22 Μάη 1947 έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους.

Μέχρις εδώ όλα είχαν οργανωθεί "όμορφα και ωραία".

Ολα τα αστικά κόμματα, από το κόμμα της Δεξιάς που ήταν το Λαϊκό, μέχρι τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού κέντρου αποδέχτηκαν θριαμβευτικά και με ενθουσιασμό το "Δόγμα Τρούμαν". Η "Καθημερινή" εκείνων των ημερών, με άρθρο του Γ. Βλάχου "καλούσε τον πτωχόν ΕΛΑΣίτη της Καισαριανής να φάει με χρυσά κουτάλια".

Μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε το "Δόγμα Τρούμαν", σαν ωμή και απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση και κάλεσε το λαό να ενωθεί και να παλέψει για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Πολλά δεινά επισώρευσε στην πατρίδα μας αυτό το δόγμα. Κατέλυσε κάθε ίχνος ανεξαρτησίας, μετέτρεψε την Ελλάδα σε πειθήνιο δορυφόρο και πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, ενάντια στις χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και των χωρών της Μ. Ανατολής.

Οι διάφοροι εκπρόσωποι της Αμερικής κατέκλυσαν την Ελλάδα και ανέλαβαν τη διαχείριση των χρημάτων του δόγματος και μετατράπηκαν σε γκαουλάιτερ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μακ Βι, έγινε ο υπερκυβερνήτης της Ελλάδας. Με τα χρήματα του "Δόγματος Τρούμαν" η αντιδραστική κυβέρνηση του Μάξιμου δημιούργησε νέο μισθοφορικό στρατό, τον οποίο εξόπλισε μ' όλα τα καινούρια όπλα και ενέτεινε έτσι την τρομοκρατία και τον εμφύλιο πόλεμο. Αυτή την εποχή σκοτώθηκαν, πιάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, χιλιάδες και χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες, δημιουργήθηκαν τα στρατόπεδα του Μακρονησιού και της Γιούρας, στα οποία κλείστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες δημοκράτες, πολλοί από τους οποίους βρήκαν το θάνατο. Γιόμισε η Ελλάδα από σκοτωμένους, από κόκαλα αγωνιστών, πνίγηκε στο αίμα. Ενα παράδειγμα μόνο: στη Μακρόνησο - το λεγόμενο αναμορφωτήριο, "Παρθενώνα", κατά τον Π. Κανελλόπουλο - μέχρι το 1950 πέρασαν 1.100 έφεδροι αξιωματικοί και 27.770 στρατιώτες. Πόσοι πέθαναν απ' αυτούς και πόσοι έζησαν; Κανείς δεν το ξέρει.

Αυτά είναι "τα χρυσά κουτάλια" που μας έδωσε το "Δόγμα Τρούμαν":

- Αντί για φαϊ, ψωμί, ειρήνη - πόλεμο, καταστροφές αίμα.

- Αντί για ελευθερίες, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα - τρομοκρατία, φασισμό.

- Αντί για ανεξαρτησία - Μεγαλύτερη σκλαβιά, υποταγή και εξάρτηση στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Κι αυτή η πολιτική: της λιτότητας, της εξάρτησης, δυστυχώς, συνεχίζεται, και σήμερα μ' άλλη βέβαια μορφή: της ΕΕ, της ΕΟΚ, του ΝΑΤΟ, της συμφωνίας του Μάαστριχτ, είτε στην εξουσία βρίσκεται η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ.

ΧΡΕΟΣ όλων μας είναι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ν' ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ και να βάλουμε τέρμα σ' αυτήν την πολιτική της λιτότητας, της εξάρτησης και της υποταγής στις "ξένες ακρίδες", για μια Ελλάδα, λεύτερη, δημοκρατική, σοσιαλιστική.

Γ. Τ.

Βοηθήματα:

- "Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ": Α. Τόμος 1918 -49. σελ. 564 - 67.

- "Το ΚΚΕ Επίσημα κείμενα": Τόμος 6ος - 1945 -49 σελ. 458.

- Γ. ΑΣΟΥΡΑ: "Η Ελλάδα κάτω από την κυριαρχία των ΕΠΑ και του ΝΑΤΟ".

- "Η Ελλάδα κάτω από τον ζυγό των Γιάνκηδων" (Πολιτικές και λογοτεχνικές Εκδόσεις - 1955).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ