Κυριακή 10 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΤΖΕΡΣ
Κοινοβουλευτικό τερατούργημα!

Η κυβέρνηση Καραμανλή,μετά το δεύτερο τουρκικό "Αττίλα" εναντίον της Κύπρου, τον Αύγουστο του 1974, αναγκάζεται να προχωρήσει σε αποχώρηση της Ελλάδας - "οριστικά και αμετάκλητα", είχε δηλώσει τότε ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας - από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επρόκειτο για κίνηση - ελιγμό, με στόχο την εκτόνωση του λαϊκού ξεσηκωμού κατά των Αμερικανών. Το ομολογεί και επίσημα, 6 χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός Γ. Ράλλης,που εγκαλούσε όσους κατηγορούσαν τη ΝΔ για την απόφαση αποχώρησης, λέγοντάς τους ότι "δεν αναπολούν την κατάσταση, την ψυχολογία και του ελληνικού στρατού και του ελληνικού λαού και δεν αναπολούν την ψυχολογία της Κύπρου" εκείνες τις μέρες του '74...

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά τον Οκτώβρη του 1980 στην απόφαση επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της περιβόητης Συμφωνίας Ρότζερς.Τότε ακριβώς έχουμε ένα από τα καταπληκτικότερα κοινοβουλευτικά τερατουργήματα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η Συμφωνία Ρότζερς εγκρίνεται από τη Βουλή, χωρίς ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε καν οι βουλευτές να τη γνωρίζουν!!! Το ΝΑΤΟ έχει απαγορεύσει στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το κείμενο της συμφωνίας και εκείνη το αποδέχεται. Να τι λέει από το βήμα της Βουλής ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Αβέρωφ: "Η οποία (συμφωνία) έχει ένα μόνο μειονέκτημα: ότι δεν μπόρεσε να έλθει εις τη δημοσιότητα. Δεν έρχεται εις τη δημοσιότητα διότι, δυστυχώς, έτυχε υψηλού βαθμού διαβαθμίσεως εις το ΝΑΤΟ και με το βαθμό αυτό της διαβαθμίσεως δεν είναι δυνατόν εμείς να τη φέρουμε στη δημοσιότητα"!!

Η ΝΔ επιλέγει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της συμφωνίας, δεσμεύοντάς τους να μην τη δημοσιοποιήσουν. "Εγινε κατ' αυτό τον τρόπο η ενημέρωση, γιατί η συμφωνία είχε χαρακτηριστεί μυστική από το ΝΑΤΟ και δεν μπορούσαμε αυτόν τον χαρακτηρισμό να τον παραβιάσουμε". δηλώνει ευθαρσώς ο Γ. Ράλλης. Μεταξύ όσων ενημερώθηκαν ήταν και ο Α. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δηλώνει κατά τη συζήτηση στη Βουλή ότι την έχει δει και τη γνωρίζει. Φυσικά σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, η τότε κυβέρνηση περιορίζεται σε απλή ενημέρωση του Χαρ. Φλωράκη και αρνείται να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας. Η μεθόδευση που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν η εξής: Για να μην δώσει τη συμφωνία στη δημοσιότητα και για να τηρήσει τα κοινοβουλευτικά προσχήματα, προσφεύγει στη Βουλή, ζητώντας, με αφορμή τη συμφωνία, ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας επανένταξης. Μια συμφωνία, που, όμως, παραμένει άγνωστη για τους βουλευτές, από τους οποίους ζητείται έγκριση και από το σύνολο του ελληνικού λαού!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ