Κυριακή 10 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3Δ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Για το σχέδιο Καταστατικού

Φίλοι και Σύντροφοι,

Προτού κάνω τις παρατηρήσεις και προτάσεις μου, για το ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που προτείνεται για συζήτηση σε φίλους - οπαδούς - μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ως την ημέρα που θα συνέλθει το 15ο Συνέδριο του Κόμματος και κατά τις συνεδριάσεις του θα πάρει την τελική του μορφή - εγκριση, ας μου επιτραπούν δυο λόγια εισηγητικά.

Σύντροφοι,

Παρά το γεγονός ότι ο ερχομός του 20ού αιώνα έφερε την ανθρωπότητα στα πρόθυρα μιας ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ - Και το ΤΕΛΟΣ του ΚΛΕΙΝΕΙ με τη διάψευση αυτών των ελπίδων, ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ δε θα πρέπει να είμαστε μοιρολάτρες, απαισιόδοξοι, ιδεαλιστές, μηδενιστές, διότι, οι εφεδρείες του Καπιταλισμού δεν είναι άτρωτες, ανεξάντλητες. Οι ανατροπές που προκαλεί με τρόπο επαναστατικό στα μέσα παραγωγής αναπόφευκτα και νομοτελειακά, προκαλούν βαθιές αλλαγές σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις - ωριμάζουν και προετοιμάζουν τις ΝΕΕΣ επαναστάσεις του 21ου αιώνα.

Σύντροφοι, έχουμε ταξικό καθήκον, υποχρέωση να αποκρούσουμε τις πολύμορφες σειρήνες υποταγής, προετοιμάζοντας παράλληλα το δρόμο στις ποσοτικές συσσωρεύσεις να κάνουν το ποιοτικό επαναστατικό τους ΑΛΜΑ - το πέρασμα από τον Καπιταλισμό στο Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Π Ρ Ο Τ Ε Ι Ν Ω

Στο ΑΡΘΡΟ 1

Μέλος του ΚΚΕ μπορεί να γίνει - Να προστεθούν οι λέξεις - Κάθε Ελληνας Πολίτης...

Στο ΑΡΘΡΟ 2 Παράγραφος γ.

Η ένταξη στο Κόμμα του δόκιμου μέλους γίνεται με τη σύσταση δύο τακτικών μελών - Να προστεθεί που θα έχουν τουλάχιστον 18μηνη κομματική ζωή.

Στο ΑΡΘΡΟ 4 ή όπου αλλού.

Να προστεθεί μια παράγραφος που να λέει ότι: Το μέλος του ΚΚΕ έχει υποχρέωση να προμηθεύεται το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Στο ΑΡΘΡΟ 5. Για τα δικαιώματα του μέλος

Να προστεθεί μια παράγραφος που να λέει: Το μέλος του ΚΚΕ έχει το δικαίωμα, και μετά την τοποθέτησή του σε οποιαδήποτε βαθμική Συνέλευση, να δευτερολογεί για μια μόνο φορά για κάθε προσωπικό θέμα που ήθελε προκύψει. Στο ΑΡΘΡΟ 8. Να προστεθούν δύο παράγραφοι.

α) Η Κομματική σύνδεση μέλους από οργάνωση σε οργάνωση γίνεται απαραίτητα γραπτή, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέπουν και αιτιολογείται με συλλογική γνώμη του Κομματικού του Γραφείου, και

β) Το μέλος του Κόμματος, που η κομματική του σύνδεση δεν έχει φτάσει στην αντίστοιχη Κομματική Οργάνωση που θέλει να πάει, δεν μπορεί να συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις της, ούτε και να του ανατίθεται καθοδηγητική δουλιά. Η μη μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του παραπάνω κομματικού οργάνου - Γραφείου.

Στο ΑΡΘΡΟ 41. Να προστεθεί μια παράγραφος που να λέει.

Κανένα μέλος του Κόμματος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για κανένα νομοθετικό - πολιτικό αξίωμα, εφόσον για το ίδιο αξίωμα, στην ίδια πόλη, νομό, χωριό επί τρεις συνεχείς φορές δεν εκλέχτηκε - κατ' εξαίρεση αποφασίζει η ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο ΑΡΘΡΟ 49. Η τελευταία παράγραφος περί διαγραφής να τροποποιηθεί ως εξής:

Επίσης διαγράφεται από το Κόμμα το μέλος που χωρίς δικαιολογημένη αιτία, δεν παίρνει μέρος στην υλοποίηση των αποφάσεων ΚΚΕ και σε 4 συνεχείς Γενικές ή Εκτακτες Συνελεύσεις - Η δεν πληρώνει τη μηνιαία συνδρομή του πάνω από 6 συνεχείς μήνες.

Να προστεθεί, όπου, ένα ΑΡΘΡΟ που να λέει.

Για να γίνει ένα μέλος επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ ή για να προσληφθεί - εργαστεί στα γραφεία του Κόμματος ή στις επιχειρήσεις του, απαραίτητα να παίρνεται και η γνώμη της ΚΟΒ που ανήκει.

Σύντροφοι, με την ευκαιρία αυτή, που προχτές είπαμε τη γνώμη μας και κάναμε τις προτάσεις μας για το ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ του Κόμματος. Χτες για την ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ και σήμερα για το ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ, που αποτελεί έναν από τους δύο ακρογωνιαίους λίθους του όλου οικοδομήματος του ΚΚΕ - Θέλω να υπερτονίσω το εξής:

Σύντροφοι,

Αλλο είναι ο συναισθηματισμός, και άλλο η ευαισθησία. Είναι δύο έννοιες διαφορετικές. Ο συναισθηματισμός είναι πολύ κακός σύμβουλος. Ο αγώνας που έχει ανοιχτεί και καθημερινά ανοίγεται μπροστά μας, είναι πολύ σκληρός και το συμφέρον του Κόμματος απαιτεί επαγρύπνηση - πρέπει να προστατεύεται το ΚΚΕ με όλα τα μέσα, προπαντός με καρδιά και μυαλό απαλλαγμένο όσο φυσικά είναι δυνατό από κάθε είδους ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ που γεννούν ανυπέρβλητα εμπόδια, ανατροπές.

ΕΜΠΡΟΣ όλοι στη μάχη για μια προσυνεδριακή δουλιά που θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που επί 78 χρόνια μάχεται ασυμβίβαστα για τα συμφέροντα του εργαζόμενου Λαού.

1.3.1996

Συντροφικά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου

της ΑΕ Α Αθήνας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ