Κυριακή 10 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ζωής έχει συμπληρώσει το ΝΑΤΟ, ο προστάτης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, και σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Ελλάδα ως μέλος του. Σήμερα ο "Ριζοσπάστης" παρουσιάζει "στον φάκελο ΝΑΤΟ" το πραγματικό περιεχόμενο της σχέσης της χώρας μας με το Σύμφωνο με το οποίο η Ελλάδα δένεται στο άρμα του και γίνεται έρμαιο των θελήσεων και των επιταγών των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και στόχων. Η ανάδειξη του πλέγματος της εξάρτησης έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, που τα γκρίζα σύννεφα της αποσταθεροποίησης και του πολέμου έχουν για τα καλά θρονιαστεί στον ουρανό των Βαλκανίων. Σήμερα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν μια φάση ιδιαίτερης έντασης και όξυνσης και το ΝΑΤΟ έχει ήδη βάλει σε εφαρμογή τα νέα σχέδια υλοποίησης της "Νέας Τάξης" στην περιοχή μας (σελίδες 11 - 16, 33).

Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ διάλογος για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνεχίζεται και σήμερα από τις στήλες του "Ριζοσπάστη" (σελίδες 8-9).

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ μαστίζεται από κρίση "ευρωπαϊκών προδιαγραφών". Ανεργία, απολύσεις και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων είναι το τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Από την άλλη οι βιομήχανοι πριμοδοτούνται με σκανδαλώδεις επιδοτήσεις. Η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα σημάνει για τη χώρα μας το χάσιμο χιλιάδων θέσεων μέχρι το 2000. Ο κλάδος δέχτηκε καθοριστικό χτύπημα από την ΓΚΑΤΤ και την Τελωνειακή Ενωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία (σελίδα 34).

"ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ μαγειρικής" της σοσιαλδημοκρατίας αποτελούν οι θέσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του "ΣΥΝ" για το 2ο Συνέδριο του Κόμματος που αρχίζει την Πέμπτη (σελίδα 10).

Ο Ν. ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλάει στο "Ρ" για το επίμαχο θέμα των προγραμματικών συμφωνιών για τις προμήθειες στο δημόσιο τομέα και αναφέρει ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι επωφελείς για την εθνική οικονομία. "Θα πρέπει οι προγραμματικές συμφωνίες να συνδυάζονται με μία ανεξαρτησία από τα διάφορα ξένα κέντρα" υπογραμμίζει(σελίδες 36 - 37).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ της γυναίκας μιλάει η συγγραφέας Πέπη Δαράκη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της με τίτλο "Οραμα της ισοτιμίας της γυναίκας" (σελίδα 20).

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.Η διασωματειακή Επιτροπή Κινηματογράφου αναζητώντας ζωογόνο διέξοδο για τον κινηματογράφο, πραγματοποίησε συνδιάσκεψη με θέμα "Εφαρμογή και εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου του κινηματογράφου". Για τη συνδιάσκεψη μιλάει στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Ελλήνων παραγωγών Δ. Γεωργιάδης (σελίδα 17).

Η ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ έπεσε θύμα της "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Οι λαοί της οδηγήθηκαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο το κόστος του οποίου είναι ακόμα ανυπολόγιστο. Αποστολή του "Ρ" στη Βοσνία, στη ματωμένη Σρεμπρένιτσα (σελίδες 24 - 25).

ΜΕΡΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ζει το Ισραήλ. Συνέντευξη με την Σαμίχα Χαλίλ, τη μοναδική αντίπαλο του Γιάσερ Αραφάτ στις πρόσφατες εκλογές (σελίδες 46 - 47).

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το χρονικό της "παρουσίας" του σοσιαλιστικού κόμματος και μια ερμηνεία της εκλογικής του ήττας στις πρόσφατες εκλογές (σελίδες 42 - 43).

ΚΡΟΑΤΙΑ: Φοβάται η Δύση το "κατασκεύασμά" της; Πώς και γιατί η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε τον Φ. Τούτζμαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου(σελίδες 44 - 45).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ για τα προβλήματα της Νεολαίας και στήριξη της ΚΝΕ(2005-10-30 00:00:00.0)
Με στόχο την αύξηση της καταστολής(2002-03-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-03-03 00:00:00.0)
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ(2000-12-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-06-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ