Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΙΟΒΕ)
Προτάσεις διάλυσης του κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών και άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, όπως έγινε στη... Χιλή, προτείνει το ΙΟΒΕ, για τη "σωτηρία" των ασφαλιστικών ταμείων από την κατάρρευση

Τη "σωτηρία" του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με λύσεις και μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων που θα προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη, εισηγείται το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (που χρηματοδοτείται από το ΣΕΒ και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές οργανώσεις), με σχετική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα. Στην ουσία, με τις προτάσεις που διατυπώνει το ΙΟΒΕ, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε... λατινοαμερικάνικη χώρα και το συνταξιοδοτικό καθεστώς της χώρας μας στα πρότυπα της Χιλής!

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η καθιέρωση ενός "τριαξονικού συστήματος συντάξεων",που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την πλήρη κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες!Για να χρυσώσει το χάπι, ο συντάκτης της έκθεσης του ΙΟΒΕ αφήνει να εννοηθεί πως, αν επιλεγεί η πολιτική που εφαρμόστηκε στη Χιλή, θα μειωθούν και οι εισφορές των εργαζομένων. Ετσι, υποστηρίζει το ΙΟΒΕ, για μεν τους εργαζόμενους θα προκύψει αύξηση του πραγματικού τους εισοδήματος, για τους επιχειρηματίες, δε, θα εξασφαλιστεί η ελευθερία να αναπτύξουν την... "ιδιωτική πρωτοβουλία"!

Το "τριαξονικό" σύστημα στηρίζεται:

  • Πρώτον, στην επιβολή κατώτατης σύνταξης,χωρίς να προσδιορίζεται ποιο θα είναι το ύψος της.
  • Δεύτερον, στην πρόσθετη σύνταξη,η οποία θα καθορίζεται ανάλογα με το κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει ο κάθε ασφαλισμένος από τις εισφορές του. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερες εισφορές καταβάλλουν, τόσο μεγαλύτερη πρόσθετη σύνταξη θα έχουν, κάτι που ισχύει σήμερα με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
  • Τρίτον, στην προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση.Που σημαίνει ότι, όσοι εργαζόμενοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, μπορούν να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες, για να εξασφαλίσουν, αν το επιθυμούν, ένα υψηλότερο εισόδημα όταν συνταξιοδοτηθούν.Αυτό, βέβαια, μπορούν να το κάνουν και σήμερα, όσοι έχουν... περίσσευμα χρημάτων.

Για να σωθεί, όμως, το ασφαλιστικό σύστημα - η σωτηρία του οποίου δεν κατέστη δυνατή με τα φοροεισπραχτικά μέτρα που επέβαλε το 1990 η κυβέρνηση της ΝΔ - η μελέτη - "βόμβα" του ΙΟΒΕ προτείνει και νέα αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης.Και επικαλείται το επιχείρημα - όπως και το 1990 - ότι τα Ταμεία (ιδιαίτερα το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ), με το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας υπόκεινται σε σημαντική αφαίμαξη πόρων από αναπηρικές συντάξεις και λοιπά επιδόματα, ενώ παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο μέσος όρος ζωής, ωθώντας τα Ταμεία σε αυξημένες δαπάνες για περίθαλψη και υγεία, αλλά και καταβολή συντάξεων.

Για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, το ΙΟΒΕ δεν απορρίπτει επίσης την προοπτική ομαδοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Επισημαίνεται, όμως, ότι το προτεινόμενο σύστημα θα είναι αποδοτικό ακόμα και στην περίπτωση που τα Ταμεία λειτουργούν ανταγωνιστικά το ένα προς το άλλο και χωρίς την ασφυκτική παρέμβαση του κράτους.

Αλλες σημαντικές προτάσεις του ιδρύματος είναι τέλος:

  • Καλύτερη διαχείριση της περιουσίας των συνταξιοδοτικών ταμείων (χρεόγραφα, καταθέσεις και ακίνητη περιουσία), μέσα από επενδύσεις και εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών με νομοθετικές ρυθμίσεις.
  • Παρακράτηση ποσοστού των συντάξεων που υπερβαίνουν κάποιο ποσό και επέκταση του μέτρου στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος εισπράττει περισσότερες από μια συντάξεις.
  • Σταδιακή μετατροπή του ΟΓΑ σε ασφαλιστικό ταμείο,στο οποίο οι αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές για την περίθαλψη και τη σύνταξή τους.
  • Ολοκληρωμένη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών οργανισμών, ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες και η εισφοροδιαφυγή και να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή τα οικονομικά μεγέθη των Ταμείων.
  • Ενοποίηση ομοειδών Ταμείων, με το σκεπτικό να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας και να αντιμετωπιστεί η διάσπαση των εισπρακτικών μηχανισμών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αυτοαπασχολούμενοι θα «επιλέγουν ελεύθερα» τον τρόπο σφαγής τους(2020-02-27 00:00:00.0)
Υπονομεύουν την κύρια ασφάλιση, διαλύουν την επικουρική(2003-05-25 00:00:00.0)
Απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων...(2003-01-23 00:00:00.0)
Κάλεσμα συσπείρωσης κι αγώνα(2000-08-17 00:00:00.0)
Οι τρεις άξονες της ανατροπής(2000-03-05 00:00:00.0)
Πανστρατιά για την ασφάλιση(1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ