Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ
Στα ύψη οι πτωχεύσεις

Προδιαγράφοντας ότι το 1996 θα είναι μια ακόμα σκληρότερη χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών δείχνουν αύξηση 22,8% στις αιτήσεις πτώχευσης τους πρώτους κιόλας μήνες του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Εντυπωσιακή έκρηξη των αιτήσεων πτώχευσης και σταθερότητα στα μεγέθη των απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών παρατηρήθηκε το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1996, συγκρίνοντάς τες με την αντίστοιχη περίοδο του 1995, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την πορεία των "δεικτών ασφυξίας". Σύμφωνα μ' αυτά, το Φλεβάρη του τρέχοντος έτους έγιναν 399 αιτήσεις πτώχευσης, ενώ απ' την αρχή του 1996 (σωρευτικά) έχουν υποβάλει αδυναμία συνέχισης των εργασιών τους 807 επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίες. Το πρώτο δίμηνο του 1995, οι αιτήσεις πτώχευσης ανήλθαν σε 657,έχουμε δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 22,8% σε μέσα επίπεδα, που προδιαγράφει ότι το 1996 θα είναι μια ακόμα σκληρότερη χρονιά για τους ΜΜΕ.

Από τους υπόλοιπους δείκτες, οι καταγραμμένες απλήρωτες συναλλαγματικές μέσω τραπεζών ανήλθαν στα 6,9 δισ. δρχ. το Φλεβάρη του 1996 και στα 18,8 δισ. δρχ. απ' την αρχή του έτους, έναντι αντίστοιχων μεγεθών για το 1995 7,2 και 19,8 δισ. δρχ. Ελαφρά μείωση παρουσιάζουν και οι ακάλυπτες επιταγές, που για το Φλεβάρη του τρέχοντος έτους έφτασαν τα 14,6 δισ. δρχ. και τα 32 δισ. απ' την αρχή του 1996, σε σχέση με 17,5 δισ. δρχ. το Φλεβάρη του 1995 και 37 δισ. δρχ. σωρευτικά την περίοδο Γενάρης - Φλεβάρης 1995.

Η ελαφρά μείωση που παρουσιάζεται εδώ, σε σχέση με τα περσινά μεγέθη, δε δείχνει να είναι άσχετη με την πτώση του τζίρου των λιανικών πωλήσεων και τη γενικότερη στασιμότητα στο χώρο του εμπορίου. Η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας και εκφράζεται σε δυο επίπεδα: Πρώτο, στη συνεχιζόμενη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων που μεταφράζεται σε πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής, ο παράγοντας αυτός συνεπάγεται επιπροσθέτωςμείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Δεύτερο, στην προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απευθείας μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τελευταίες παλεύουν ολομόναχες και - όπως δείχνουν τα στοιχεία των πτωχεύσεων - ανήμπορες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του άνισου συστήματος ελεύθερου ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ