Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κατέλαβαν τη νομαρχία οι σταφιδοπαραγωγοί

Σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Ηρακλείου, προχώρησαν από χτες το πρωί πολλοί σταφιδοπαραγωγοί του νομού, διεκδικώντας την άμεση καταβολή της στρεμματικής τους ενίσχυσης, που παρακρατεί η ΑΤΕ, για την εξόφληση των αμπελουργικών χρεών.

"Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε αν δε δικαιωθούμε", τόνισαν οι αγρότες και επέδωσαν στο νομάρχη ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Κύριο αίτημα των αγροτών, που δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας αν δεν ικανοποιηθεί, είναι η άμεση καταβολή του 50% της στρεμματικής ενίσχυσης και, παράλληλα, μια σωστή ρύθμιση των χρεών, που θα στηρίζεται στην αφαίρεση των τόκων.

Μιλώντας στο "Ρ", οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την υποτιθέμενη ρύθμιση των χρεών και αναφέρθηκαν στην τραγική, όπως τη χαρακτήρισαν, οικονομική κατάσταση των αμπελουργών του Νομού Ηρακλείου. "Θα επιμείνουμε σε μια σωστή ρύθμιση των χρεών μας", λέει ο Γιώργος Ξυδάκης,αγρότης του Προφήτη Ηλία, "χρέη που προέρχονται αποκλειστικά από τα απαράδεκτα επιτόκια της ΑΤΕ". Τα χρέη των αμπελουργών, τόνισε, έχουν δεκαπλασιαστεί μέχρι σήμερα από τα επιτόκια της τράπεζας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στο χωριό Προφήτης Ηλίας, που κάποτε αποτελούσε το μεγαλύτερο σταφιδοχώρι του Νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, το 1984 η περιοχή παρήγαγε 4.500 τόνους σταφίδας και σε τρία χρόνια από τη φυλλοξήρα η παραγωγή μειώθηκε στους 400 τόνους (ποσοστό 90%).

"Ολα αυτά τα χρόνια, τα αμπέλια μας είναι νεκρά κι οι κυβερνήσεις τοκίζουν τα χρέη μας με 36%. Πού ξανακούστηκε αυτό;", λέει στο "Ρ" ο συνεταιριστήςΠρίαμος Ιερωνυμάκης και τονίζει ότι "όλοι μας βαρεθήκαμε πια τα μεγάλα λόγια των εκπροσώπων των δύο κομμάτων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τουλάχιστον 250 οικογένειες στο χωριό μας θα πεινάσουν κι εμείς δεν πρόκειται να το δεχτούμε".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ