Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Στο απυρόβλητο οι ουσιαστικοί ένοχοι

Ημερίδα διοργάνωσε χτες η Γενική Γραμματεία Ισότητας

Μια ακόμα ημερίδα που περιορίστηκε σε ευχολόγια, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ουσιαστικά προβλήματα των Ελληνίδων αλλά και γενικά των γυναικών σ' όλο τον κόσμο, καθώς και τις αιτίες που τα προκαλούν, ήταν η ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Μέρα της Γυναίκας. Στόχος της ήταν η ενημέρωση των Ελληνίδων πάνω στο "πρόγραμμα δράσης" και στη "διακήρυξη" που ψηφίστηκαν στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις γυναίκες και που θα αποτελέσουν το πλαίσιο προώθησης και χάραξης πολιτικών μέτρων για την πρόοδο των γυναικών σ' όλο τον κόσμο ενόψει της τρίτης χιλιετίας.

Στην ημερίδα, πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της Αλέκας Γιαννούση,μέλος του Γυναικείου Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η όξυνση της ανεργίας έχει να κάνει πρώτα και κύρια με την ασυδοσία της ελευθερίας της εργοδοσίας του κεφαλαίου, το οποίο προστατεύεται ρητά από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. "Είμαστε αντιμέτωποι τα τελευταία 15 χρόνια με μια πρωτοφανή παραγωγική συρρίκνωση σημαντικών ελληνικών παραγωγικών κλάδων από τις γνωστές συμφωνίες ΓΚΑΤΤ, ΚΑΠ και ΕΟΚ όπου σε κάποιους από αυτούς τους τομείς της παραγωγής απασχολείται αρκετό γυναικείο προσωπικό", είπε χαρακτηριστικά.

Η Αλ. Γιαννούση τόνισε ότι το πιο βασικό δικαίωμα της γυναίκας, η εργασία, χτυπιέται μέσω των ευέλικτων μορφών εργασίας, αφού χρησιμοποιείται η γυναικεία εργατική δύναμη ως το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. "Το θέμα πρέπει να περιοριστεί απλά στην ίση χρήση ανδρών - γυναικών αυτών των μορφών εργασίας και στη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων μόνο ή να δοθεί παράλληλα μάχη προστασίας της πλήρους και διαρκούς απασχόλησης; Θα αποδεχόμασταν τη φτώχεια των πολλών έστω και αν αυτή ισομοιράζεται μεταξύ των δύο φίλων;", ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.

Και κατέληξε: "Εμείς δε συμφωνούμε με την ισότητα στη φτώχεια και στην ανεργία. Προτείνουμε και αγωνιζόμαστε για την ισότητα ανδρών γυναικών μέσα από μια πολιτική που θα αναβαθμίζει θετικά και συνολικά τη θέση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών".

Στην ημερίδα μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν και η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ε. Παπαζώη, εκπρόσωποι των γυναικείων τμημάτων των κομμάτων και εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ