Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ατυπη συζήτηση για την ατζέντα

Ολα δείχνουν πως το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου προετοιμάζεται ταχύτατα, όπως, άλλωστε, απαιτούν οι ανάγκες της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Οι δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της Αγκυρας, της Αθήνας και της Ουάσιγκτον σκιαγραφούν με εξαιρετική σαφήνεια την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος - όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών - είναι αναπόφευκτος.

Η τοποθέτηση των βραχονησίδων της Ιμιας σε "γκρίζα ζώνη", ως αμφισβητούμενη περιοχή, και η "συζήτηση", που απαιτεί η Αγκυρα για την επέκταση αυτής της κατάστασης στο σύνολο των νησίδων του Αιγαίου, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία εξαναγκάζουν την Αθήνα να μεταβάλει την πάγια θέση της εξωτερικής της πολιτικής (όχι συζήτηση με την Τουρκία πέραν του θέματος του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας) και να αναζητήσει το πιο ευνοϊκό πλαίσιο για τη διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που απαιτούν ΕΕ και Ουάσιγκτον, προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οπως υποστηρίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να οδηγήσει τη συζήτηση με την Αγκυρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαστηρίου, καθώς εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο σε διμερές επίπεδο.

Μέσα σε αυτή τη λογική εντάσσονται και όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του, αφού επανέλαβε την ελληνική πρόταση για παραπομπή της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα στη Χάγη, ζήτησε από την Τουρκία είτε να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της για τις νησίδες Ιμια είτε να παραπέμψει αυτό το πρόβλημα στο Διεθνές Δικαστήριο. Με αυτή την τοποθέτηση, ο υπουργός Εξωτερικών αποδέχεται την έναρξη μιας συζήτησης με την Αγκυρα για θέμα που αφορά σε κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Ταυτόχρονα, στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών μιλάει για ένα ακόμη θέμα της ατζέντας των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, που έχει καταφέρει να εμπλουτίσει η τουρκική διπλωματία: Για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εφόσον η Τουρκία αποσύρει τη στρατιά του Αιγαίου από τα μικρασιατικά παράλια.

Αυτή η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Αθήνα και κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησαν αν διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας πως ο Θ. Πάγκαλος δε συνέδεσε τα δύο θέματα. Η ΝΔ ζήτησε, πάντως, από τον υπουργό Εξωτερικών να σταματήσει, με τις εμφανίσεις του σε τηλεοράσεις, να δημιουργεί προβλήματα και να θίγει τη σοβαρότητα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ