- Εδώ και δύο χρόνια τα μέλη του ΕΔΤΠ, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ποια ακριβώς είναι τα αιτήματά σας;
- Για να σας αναφέρω τα αιτήματα πρέπει να σας δώσω την εικόνα της κατάστασης του κλάδου μας σήμερα. Παρόλο που είναι ένας κλάδος, που όπως ορίζει ο νόμος πλαίσιο των Πανεπιστημίων, έχει μεγάλη εξειδίκευση και προσφέρει έργο υποδομής στην εκπαίδευση και στην έρευνα, καλύπτει όλες τις ανάγκες μεταξύ των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μισθολογικό κενό και είναι οικονομικά εξαθλιωμένος.
Κύριο αίτημα είναι η ένταξή μας στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο. Και αυτό γιατί είμαστε οργανικό κομμάτι του πανεπιστημίου, έχουμε άμεση σχέση με την εκπαίδευση και την έρευνα. Ζητάμε να ενταχτούμε στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο για να συνδεθεί ο μισθός μας με μια ποσοστιαία αναλογία με το μισθό του καθηγητή, που θα μας εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Δεύτερο αίτημά μας είναι 35% αυξήσεις στους μισθούς μας, αφού είμαστε εξαιρετικά χαμηλόμισθοι. Ενας πρωτοδιόριστος έχει αποδοχές 110.000 - 130.000 το μήνα. Βρισκόμαστε, δηλαδή κάτω από το όριο φτώχειας.
Μετά τη δεκάχρονη λιτότητα που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουμε απώλειες της τάξης του 50% των αποδοχών μας. Το υπουργείο Παιδείας διαμόρφωσε το οικονομικό μας αίτημα σε ένα επίδομα 15.000 τον μήνα, όπου όπως λέει θα ψηφιστεί ως διάταξη σε έναν νόμο, προσεχώς.
Επίσης, αντιδρούμε και απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις προτάσεις που δόθηκαν από του υπουργείο Παιδείας πριν δύο μήνες στα πανεπιστήμια, εντελώς αυταρχικού περιεχομένου, που καθόλου δε βοηθούν στην αναβάθμιση που σήμερα έχουν ανάγκη τα ΑΕΙ.
Τέταρτον, ζητάμε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης που να συνδέεται με γενναία χρηματοδότηση των ΑΕΙ που μαραζώνουν οικονομικά, τουλάχιστον στο 15% του προϋπολογισμού.
- Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, πώς αντιμετώπιζε τα αιτήματά σας το υπουργείο Παιδείας;
- Το υπουργείο Παιδείας με παραπλανητικό τρόπο, αδιαφορία και κωλυσιεργία, αντιμετωπίζει τα αιτήματά μας. Ποτέ δεν κάθισε να συζητήσει επί της ουσίας μαζί μας και πάντα επικαλείται την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρόλο που φραστικά παραδέχεται την οξύτητα των προβλημάτων μας.
- Τι σκοπεύετε να κάνετε το ερχόμενο διάστημα;
- Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη. Μετά την επιτυχία της 48ωρης απεργιακής μας κινητοποίησης, προχωράμε στις 11 με 15 του Μάρτη σε πενθήμερη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 11 του Μήνα, στις 10 πμ. Κατόπιν, με Γενική Συνέλευση θα εκτιμήσουμε την παραπέρα πορεία μας. Εδώ πρέπει να πω πως η Ομοσπονδία μας βρίσκεται πίσω από το βάρος των αιτημάτων του κλάδου με ευθύνη των παρατάξεων, εκτός της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας". Η κύρια ευθύνη βέβαια ανήκει στη ΔΗΦΙΚ (πρόσκειται στη ΝΔ) που πλειοψηφεί στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Η τετράωρη κατάληψη κτιρίων των ΑΕΙ που αποφάσισε η Ομοσπονδία και πραγματοποίησαν οι σύλλογοι στις 18 Φλεβάρη, είναι μια μεμονωμένη μορφή, χωρίς κλιμάκωση, που δεν αρκεί ως τρόπος πίεσης στην αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας. Ο Σύλλογος του ΕΔΤΠ του Πανεπιστημίου Αθήνας σήκωσε το βάρος των κινητοποιήσεων και πρωτοστάτησε γνωρίζοντας καλά πως ο μοναδικός δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα.
Φ. Κ