Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Τελεσίγραφα" για το αγγελιόσημο!

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει άρον άρον το θέμα εις βάρος των εργαζομένων στον Τύπο και των ταμείων τους. Ενταση στη χτεσινή συνεδρίαση του ΓΣ της ΠΟΕΣΥ

Με "τελεσίγραφα" και ωμούς εκβιασμούς προς τα συνδικάτα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο, η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί να "κλείσει" άρον άρον το πρόβλημα του αγγελιόσημου σε βάρος των ασφαλισμένων και των ταμείων τους και υπέρ των μεγαλοεκδοτών!

Εκπληκτα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας των Δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ) βρέθηκαν χτες το πρωί, κατά τη συνεδρίαση του ΓΣ, μπροστά στο φαινόμενο να καλούνται να εκφέρουν "επιτόπου" γνώμη πάνω σε μια περίπλοκη τροπολογία, που μόλις είχαν πάρει στα χέρια τους και που πριν λίγες ώρες είχε σταλεί στις συνδικαλιστικές ενώσεις! Η τροπολογία φέρει την υπογραφή του γγ Τύπου και ΜΜΕ Δ. Πανταζή και συνοδεύεται με την απαίτηση της κυβέρνησης να έχει απάντηση το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα! Και αυτό μάλιστα σαν "παραχώρηση", αφού η αρχική απαίτηση του Δ. Ρέππα ήταν να λάβει απάντηση επί της τροπολογίας από αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του κλάδου, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης, πριν καν λάβουν γνώση τα συνδικαλιστικά όργανα!!!

Να σημειωθεί ότι η σκόπιμα περίπλοκη και ασαφής τροπολογία παραπέμπει ουσιαστικά - στις κεντρικές τουλάχιστον διατυπώσεις της - στη σχετική διάταξη του νόμου Βενιζέλου, που έχει απορριφθεί από τα συνδικάτα του χώρου. Ενδεικτικές για την ουσία της είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των νομικών συνεργατών των συνδικάτων, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει ουσιαστικά υπεύθυνος για την καταβολή του αγγελιόσημου και γενικά δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για την είσπραξή του.

Η εξέλιξη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των μελών του ΓΣ της ΠΟΕΣΥ. Εκφράστηκαν, ωστόσο, και ορισμένες απόψεις που ουσιαστικά υποκύπτουν, στην πράξη, στα κυβερνητικά τελεσίγραφα ή τουλάχιστον τα λαμβάνουν ως τετελεσμένα. Πρόκειται για τις ίδιες απόψεις που χαρακτήρισαν "υπερβολική" την κριτική που ασκήθηκε για την παθητική τακτική που ακολουθήθηκε μετά την απεργία των δημοσιογράφων τον περασμένο Δεκέμβρη και που, στη συνέχεια, απέρριψαν την προοπτική της αγωνιστικής απάντησης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, με το σκεπτικό "οι απεργίες δε θα μας βοηθήσουν"...

Τελικά, η θέση που διατυπώνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ είναι: Το ΓΣ της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την πρακτική του αιφνιδιασμού και των τελεσιγράφων που ακολουθεί η κυβέρνηση. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων στον Τύπο είναι η κατοχύρωση του αγγελιόσημου (εργοδοτική εισφορά). Το σχέδιο της τροπολογίας, που κατάρτισε η κυβέρνηση και κοινοποίησε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΓΣ, δεν κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Το ΓΣ της ΠΟΣΕΥ θεωρεί ότι η τροπολογία αυτή δεν πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή, αλλά να υπάρξει εύλογος χρόνος, ώστε "με τη συνέχιση του διαλόγου και με πλήρως θεμελιωμένες απόψεις από όλες τις πλευρές να υπάρξει τελικά αποδεκτή λύση που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και το μέλλον των ταμείων".

- Η ΕΣΗΕΑ,σε χτεσινή ανακοίνωσή της σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών για την υπόθεση της διαγραφής του δημοσιογράφου Φ. Σιούμπορα από μέλος της, σημειώνει ότι η απόφαση δεν ακύρωσε τη διαγραφή, αλλά ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ