Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση

Κριτική στους χειρισμούς του Μ. Εβερτ ασκήθηκε χτες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος

Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καλά κρατεί και έχει μεταφερθεί μάλιστα μέσα στα κομματικά όργανα.

Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος τα στελέχη που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη ή φροντίζουν να παίρνουν αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος άσκησαν κριτική για τους χειρισμούς του Μ. Εβερτ, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το βάρος της κριτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, σήκωσε η Ν. Μπακογιάννη,η οποία στο πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων του Κ. Μητσοτάκη ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης προς την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Η ίδια κατηγόρησε τον Μ. Εβερτ πως δε συγκαλεί συχνά τα όργανα του κόμματος, ενώ είπε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες προτάσεις και θέσεις του κόμματος δε γίνονται πιστευτές από τον κόσμο. Μάλιστα επικαλέστηκε πρόσφατο γκάλοπ, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρουσιάζει μεγάλη διεισδυτικότητα στο χώρο της ΝΔ.

Την κριτική της Ν. Μπακογιάννη συμμερίστηκε και ο Σ. Μάνος,ο οποίος είπε ότι το κόμμα ύψωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης στα εξωτερικά θέματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε νέα λάθη, τα οποία θα βρει μπροστά της η χώρα. Χαμηλούς τόνους ζήτησε και ο Γ. Σουφλιάς,χωρίς όμως να φτάσει το κόμμα στο σημείο να προσφέρει ασυλία στην κυβέρνηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έχουμε εκλογές, τις οποίες όμως τοποθέτησε το φθινόπωρο, άσχετα με το ποιος θα κυριαρχήσει στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη συγκρότηση "σκιώδους κυβέρνησης", αλλά ο Μ. Εβερτ του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι του παρόντος.

Σημείο αντιπαράθεσης όμως αποτέλεσε και η προχτεσινή επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Ο Σ. Κούβελας δήλωσε ότι "όλοι συμβάλλουμε με τον τρόπο μας" για τα εξωτερικά θέματα και είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει τεράστια πείρα και κανένας δε χάνει ακούγοντας τη γνώμη του.

Στην κριτική των Μητσοτακικών, στελέχη της Ρηγίλλης απαντούσαν ότι το κόμμα επί Εβερτ εδώ και τρία χρόνια ασκεί πολιτική "χαμηλών τόνων" σε αντίθεση με την τακτική του Κ. Μητσοτάκη, που επί εποχής του η λέξη "προδοσία" βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Απέδιδαν δε την κριτική στην τακτική του επίτιμου προέδρου της ΝΔ να διαφοροποιείται συνεχώς από την ηγεσία του κόμματος.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Β. Μαγγίνας μεταξύ άλλων χαμήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης στα εξωτερικά θέματα, λέγοντας απλώς ότι "θα ασκείται κριτική, όταν υπάρχουν λάθη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά στο συνέδριο(2000-05-12 00:00:00.0)
Παράσταση χαμηλών τόνων(1996-09-13 00:00:00.0)
Χαμηλοί τόνοι αλλά εμφανείς οι διαφορές(1996-06-22 00:00:00.0)
Λέει κι αυτή "ευχαριστώ" στους ξένους(1996-03-24 00:00:00.0)
Διχάζει και το Σκοπιανό(1996-03-12 00:00:00.0)
Οι "υψηλοί τόνοι" του Μ. Εβερτ(1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ