Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Παραμένει το αντιλαϊκό σύστημα

Δεν αλλάζει ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του νόμου για τα αντικειμενικά κριτήρια, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του ν/σ που επιφέρει ορισμένες τροποποιήσεις σ' αυτό το καθεστώς. "Η γνώμη μας για το νόμο είναι γνωστή - είπε ο κομμουνιστής βουλευτής. Είναι ένας νόμος που στηρίχτηκε στον υποκειμενισμό και την αυθαιρεσία, γεγονός που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του και ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις συζητούμενες τροποποιήσεις. Ομως αυτές οι τροποποιήσεις δεν αλλάζουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νόμου. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένας νέος νόμος που θα καταργεί τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια και θα αποκαθιστά τη φορολογική δικαιοσύνη", τόνισε και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στη βάση του παραπάνω σκεπτικού και θα αναφερθεί ειδικότερα στις επιμέρους διατάξεις στην κατ' άρθρον συζήτηση.

Στο νομοσχέδιο αντιτάχθηκαν επίσης η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη, ενώ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης υπεραμύνθηκαν του ισχύοντος συστήματος της λεγόμενης αντικειμενικής φορολόγησης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί και έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των τραγουδιστών και των ταξιτζήδων.

Τροπολογίες

Με τροπολογίες που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προβλέπεται ότι δε θα φορολογείται το ΚΤΕΛ ως νομικό πρόσωπο, αλλά ξεχωριστά ο κάθε εταίρος της επιχείρησης για το ποσοστό κέρδους που του αναλογεί. Επίσης προβλέπεται η εναρμόνιση του ΦΠΑ προς την 6η Κοινοτική Οδηγία όσον αφορά τα επαγγελματικά σκάφη που προορίζονται για αλιεία και σπογγαλιεία στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τέλος οι διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 1921/91, που προβλέπουν καταβολή ποσοστού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν εισαχθεί σύμφωνα με τη Δ. 245/88 απόφαση του υπουργείου οικονομικών, εφαρμόζονται και για τα επιβατικά αυτοκίνητα που μεταβιβάστηκαν μέσω των αρμοδίων ΔΟΥ χωρίς έγκριση της τελωνειακής αρχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ