Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Ορθή απόφαση του ΣτΕ, απειλεί η Μητρόπολη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για άλλη μια φορά, απέρριψε τις κινδυνολογίες της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και επέμεινε στη θέση του για την αναγκαιότητα διαφύλαξης του αρχαιολογικού χαρακτήρα της "Ροτόντας".

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, με την υπ' αριθμό 40/1996 απόφαση απέρριψεαίτηση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και όλους τους λόγους που αυτή πρόβαλε για αναστολή της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ υπέρ του μνημειακού χαρακτήρα της "Ροτόντας", και για μία ακόμη φορά έκρινε ότι μόνο τρεις φορές το χρόνο θα τελείται θεία λειτουργία στη "Ροτόντα", (Τριών Ιεραρχών, Αγίου Γεωργίου και κατά την έναρξη του πανεπιστημιακού έτους), προκειμένου να προστατευτεί αυτό το μνημείο.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ότι "υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια από τους πιστούς, επειδή κάθε Κυριακή συγκεντρώνονται στην περίβολο της Ροτόντας για να πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία".

Μάλιστα, το ΣτΕ ανέφερε ότι το ενδεχόμενο να γίνουν βιαιοπραγίες δεν αποτελεί νόμιμο λόγο αποδοχής της κρινόμενης αίτησης, γιατί θα κατέληγε στοανεπίτρεπτο - για ευνομούμενη πολιτεία - αποτέλεσμα, να εξουδετερώνονται κανονιστικές ρυθμίσεις από το ενδεχόμενο απειλής βίας.

Σχετικά, με τον ψευδεπίγραφο ισχυρισμό της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης πως δήθεν "υπάρχει πρόβλημα χώρου για τους πιστούς και δεν μπορούν να εκκλησιάζονται" (!), το ΣτΕ αναφέρει ότι σε μια ακτίνα 500 μέτρων από τη "Ροτόντα", υπάρχουν έξι εκκλησίες, όπου μπορούν οι πιστοί να τελούν τη θεία λειτουργία.Παράλληλα, απορρίπτονται από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οι ισχυρισμοί για "βάναυση προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος, λόγω της τέλεσης της θείας λειτουργίας στο ύπαιθρο" (!)

Ως απαράδεκτοι απορρίπτονται απόψεις και ισχυρισμοί της Μητρόπολης ότι "δεν υπάρχει αναγκαιότητα να περιοριστεί η λατρευτική χρήση του ναού, λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών αποκατάστασης του μνημείου" (!).

Να υπενθυμίσουμε ότι η κύρια προσφυγή κατά της απόφασης του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Ν. Σηφουνάκη, για τη χρήση του μνημείου της Ροτόντας θα συζητηθεί στις 7 Ιουνίου 1996.

Η Ιερά Μητρόπολη και στην τελευταία αίτηση αναστολής προκλητικά κινδυνολογούσε,"προβλέποντας" όπως έκανε και παλιότερα με τα σχεδιασμένα από την ίδια "επεισόδια από τους πιστούς", δείχνοντας και πάλι τις προθέσεις της: "Θα ομιλούμε πάλι για θλιβερά γεγονότα. Ποιος θα ελέγξει την κατάσταση: Ποιος θα έχει τη μεγάλη ευθύνη;"

Επίσης, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης καταφερόταν και κατά των μέσων ενημέρωσης και εναντίον όσων υπερασπίζουν την αρχαιολογική αξία του ναού της Ροτόντας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ