Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γλιτώστε φόρο με αποδείξεις

Ποιες δαπάνες, για αγορές ειδών και υπηρεσιών, αναγνωρίζει η εφορία για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος

Αν τη χρονιά που πέρασε συγκεντρώνατε αποδείξεις από τις διάφορες αγορές που πραγματοποιήσατε σε συγκεκριμένα είδη, ο φορολογικός νόμος σάς δίνει τη δυνατότητα να γλιτώσετε κάποια χρήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι μπορούν να μειώσουν μέχρι και 300.000 δραχμές το εισόδημα που απέκτησαν φέτος, εφόσον καταθέσουν μαζί με τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν στο δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη 1996, αποδείξεις (για ορισμένα μόνο είδη και υπηρεσίες), συνολικής αξίας μέχρι 1.000.000 δραχμών,από τις οποίες εκπίπτει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος.

Σημειωτέον, ότι οι αποδείξεις λιανικής πώλησης αξίας πάνω από 10.000 δραχμές, θα γίνονται δεκτές από την Εφορία μόνο εφόσον αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας και έχουν σφραγιστεί από τον πωλητή.Στην αντίθετη περίπτωση θα ακυρώνονται με συνέπεια να περιορίζεται το φορολογικό σας κέρδος.

Ποια είδη εκπίπτουν

Αναλυτικότερα, με βάση το νέο φορολογικό νόμο, η Εφορία θα αναγνωρίζει για μείωση του φορολογητέου εισοδήματος αποδείξεις για τις εξής κατηγορίες δαπανών, αγαθών και υπηρεσιών:

1. Είδη οικιακής χρήσης: ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική κουζίνα, ψυγείο, θερμοσίφωνας, ηλεκτρική σκούπα κλπ.), ηλεκτρικές μικροσυσκευές (ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών, τοστιέρα, ιονιστής αέρα κλπ.), συσκευές υγραερίου και έπιπλα (κρεβάτια, καρέκλες, τραπέζια, κορνίζες, φωτιστικά, πίνακες ζωγραφικής, κρυστάλλινα είδη, είδη διακόσμησης κλπ.), γενικότερα είδη οικιακής χρήσης όπως σερβίτσια πιατικών, μαχαιροπίρουνα, κεραίες τηλεόρασης, τουριστικά είδη κλπ. Εκπίπτουν, επίσης, οι αποδείξεις από δαπάνες για εγκατάσταση, επισκευή και συντήρηση όλων των παραπάνω.

2. Ετοιμα ενδύματα (εσώρουχα, ενδύματα γενικά, γουναρικά κλπ.), δερμάτινα είδη (παπούτσια, τσάντες κλπ.), καλλυντικά, αθλητικά είδη, κοσμήματα, ρολόγια κλπ. Επίσης, εκπίπτουν αποδείξεις για αγορά υφασμάτων (λευκά είδη, κουβέρτες, κεντήματα, κουρτίνες, είδη ραπτικής κλπ.), καθώς και η αμοιβή για ραφή ενδυμάτων.

3. Αγορά βιβλίων, σχολικών ειδών και ειδών γραφικής ύλης, χαρτικών κάθε είδους (χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες κλπ.), απορρυπαντικά, φιλμ, κασέτες ήχου και βίντεο, δίσκοι, παιχνίδια, άνθη, καθώς και δαπάνες για φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό (βαμβάκι, οινόπνευμα κλπ ). Εξακολουθούν, δε, να εκπίπτουν τα συνολικά έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου και των υπόλοιπων προσώπων που συγκατοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν.

4. Δαπάνες για επισκευή, συντήρηση και για ανταλλακτικά και εξαρτήματα ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων.

5. Ετήσια δαπάνη ενοικίου για θερινές κατοικίες, παραθεριστικά κέντρα, εξοχές και κάμπινγκ, ξενοδοχεία. Εξακολουθεί, δε, να εκπίπτει το 30% της δαπάνης του ετήσιου ενοικίου για κύρια κατοικία και μέχρι ποσοστό 15% του εισοδήματος που δηλώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση που δεν μπορεί να υπερβεί τις 240.000 δραχμές. Ισχύει επίσης, ποσοστό 30% (το πολύ 120.000 δραχμές) της δαπάνης του ενοικίου που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για τα παιδιά του, που φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού.

6. Δαπάνες για κάθε παιδί του φορολογούμενου για παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, για τη φύλαξη των παιδιών, καθώς και για δίδακτρα για την παρακολούθηση ιδιωτικών τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, ωδείων, μπαλέτων, γυμναστηρίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών. Εξακολουθεί να εκπίπτει ποσοστό 40% της δαπάνης για παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων κατ' οίκον ή σε φροντιστήριο, καθώς και οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας, ή ξένων γλωσσών που καταβάλλει για κάθε παιδί ο φορολογούμενος ή για τον ίδιο και μέχρι 150.000 δραχμές για κάθε πρόσωπο.

7. Ετήσια δαπάνη για εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κλπ.

8. Ετήσια δαπάνη για κουρεία, κομμωτήρια, καθαριστήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα καλλονής, κέντρα αδυνατίσματος, κέντρα λογοθεραπείας ή σε λογοθεραπευτή, κέντρα ψυχολογίας ή ψυχολόγο.

Εξαιρούνται

Ο νόμος ορίζει ότι δεν εκπίπτουν οι δαπάνες που κάνουν οι φορολογούμενοι για τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ. Συγκεκριμένα, δεν ισχύουν αποδείξεις,για:

1. Αγορά τροφίμων και ποτών όταν αυτά δεν καταναλώνονται ή δε σερβίρονται στα καταστήματα πώλησής τους, και για αγορά καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κλπ).

2. Υδρευση, αποχέτευση, συγκοινωνίες, φωταέριο, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και ασφάλιστρα. Εκπίπτει όμως, όπως ίσχυε και μέχρι τώρα, η ετήσια δαπάνη για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής ή θανάτου, ασφαλίσεων προσωπικών ατυχημάτων, καθώς και των ασφαλίστρων για ασφαλιστήρια ασθένειας, για την ασφάλιση του ίδιου, του άλλου συζύγου και των παιδιών τους που τους βαρύνουν. Επίσης, το συνολικό ποσό των εισφορών που καταβάλλει ο φορολογούμενος σε ταμεία ασφάλισής του (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κλπ).

3. Δαπάνες για αγορά από το φορολογούμενο, τη σύζυγο ή τα παιδιά ακινήτων, αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.

Στο νόμο αναφέρεται ότι εξακολουθούν να εκπίπτουν οι δωρεές, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, το 30% της δαπάνης για την αμοιβή σε δικηγόρο κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ