Πέμπτη 15 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάρτε μέτρα για τις πλημμύρες

Μαζικοί φορείς, κάτοικοι και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση για να γίνει πραγματικότητα η αντιπλημμυρική προστασία του Θριασίου, αλλά και ολόκληρου του Νομού Αττικής.

Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωση η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Δυτικής Αττικής, για τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες, τόσο στο Θριάσιο, όσο και γενικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Συγκεκριμένα, για τις πλημμύρες στο Θριάσιο, η ανακοίνωση τονίζει ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύνδεσης του Σαρανταπόταμου με το έργο εκβολής του, η καθυστέρηση διευθέτησης του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και του ρέματος Σούρες με το Σαρανταπόταμο, σε συνδυασμό με το μη καθαρισμό και το μπάζωμα των ρεμάτων, είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν δύο ανθρώπινες ζωές και να χαθούν πολλές περιουσίες. Η ΝΑΣ διερωτάται αν τελικά θα δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς ή θα αρκεστούν στα μικροβοηθήματα της νομαρχίας.

Τα έργα που εξάγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες της περιοχής. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι δέσμια των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία διαθέτει χρήματα που εξυπηρετούν δικά της συμφέροντα και όχι έργα αναβάθμισης της περιοχής.

Η ΝΑΣ προτείνει:

  • Να δοθεί προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ολόκληρο το νομό Αττικής, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ιεράρχησης των έργων χωρίς αποσπασματικά έργα. Επίσης, η ΝΑΣ απορρίπτει την επιβολή του τέλους ανταποδοτικότητας που ζήτησε από τους δημάρχους ο υπουργός Κ. Λαλιώτης.
  • Να δοθούν στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, πόροι και ο αναγκαίος τεχνικός εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των πλημμυρών για να μη γίνονται αναγκαίοι οι ιδιώτες.
  • Να δημιουργηθεί ένα όργανο με συντονιστή τη Νομαρχία, τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής, που θα παίρνει αποφάσεις βάσει συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ