Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΟΥ
Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ

Απέρριψε με προφάσεις η κυβέρνηση, χτες στη Βουλή, μια σειρά σημαντικές τροπολογίες του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο περί ασύλου, τη στιγμή που η ίδια εισήγαγε προς συζήτηση και ψήφιση δικές της τροπολογίες άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο και, μάλιστα, κατατεθειμένες την τελευταία στιγμή. Συγκεκριμένα, δεν έγινε δεκτή η τροπολογία που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής, με την οποία εζητείτο η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν. 1975/1991. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι η προαναφερόμενη παράγραφος αποτελεί νομοθετικό άγος και ο χαρακτήρας της είναι καθαρά φασιστικός, αφού υποχρεώνει τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου να μην εξετάζουν αίτημα αλλοδαπού που δεν έχει άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Με την τροπολογία εξέφρασαν τη συμφωνία τους όλα τα κόμματα της Βουλής και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος υποχρεώθηκε να δεχτεί την ορθότητά της. Αρνήθηκε, όμως, να δεχτεί την ψήφισή της, με το επιχείρημα ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε άλλο νομοσχέδιο!!!

Οι υπόλοιπες τροπολογίες που απορρίφθηκαν αφορούσαν:

- Την προστασία των προσφύγων από κινδύνους άμεσης ή έμμεσης επαναπροώθησης.

- Την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους πρόσφυγες.

- Τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης στον καθορισμό του τρόπου εισαγωγής στα κέντρα προσφύγων, καθώς και τη συμμετοχή του στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.

- Το χρόνο παραμονής προσώπων που ζητούν άσυλο στις ζώνες διερχομένων.

Ψηφίστηκαν άσχετες κυβερνητικές τροπολογίες

Κι ενώ οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν, η κυβέρνηση προώθησε για ψήφιση δικές της, άσχετες με το νομοσχέδιο, τροπολογίες:

Η μία αφορούσε την παράταση εκτέλεσης του προϋπολογισμού για δύο μήνες σε ό,τι αφορά την πληρωμή δαπανών και για ένα μήνα σ' ό,τι αφορά την είσπραξη εσόδων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Λ. Αυδής χαρακτήρισαν την τροπολογία απαράδεκτη και αντισυνταγματική και ζήτησαν την απόσυρσή της. Το ίδιο ζήτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε λίγα λεπτά πριν ψηφιστεί αφορούσε την παράταση για δύο μήνες της θητείας των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΤΕ. Στην παρέμβασή του, ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να φέρνει την τελευταία στιγμή - και, μάλιστα, άσχετες με τα συζητούμενα νομοσχέδια - τροπολογίες και τόνισε ότι το θέμα είναι βαθύτερο, αφού με νόμο που πέρασε το καλοκαίρι ο αριθμός των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΤΕ μειώθηκε από τρεις σε δύο. Τέλος, χτες, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και μία τρίτη τροπολογία, με την οποία το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα συγκαλείται μία φορά κάθε δύο χρόνια από μια φορά το χρόνο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η συζήτηση επί των άρθρων

Κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Λ. Αυδής άσκησαν έντονη κριτική στις διατάξεις που εισήγαγε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, επέκριναν την κυβέρνηση, γιατί με το νομοσχέδιο τα κύρια ζητήματα χορήγησης ασύλου παραπέμπονται για λύση με Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, πράγμα που σημαίνει απουσία οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακόμη τόνισαν ότι εφόσον χορηγείται άσυλο σε κάποιον πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να φέρει στη χώρα και την οικογένειά του, καθώς και να εργάζεται, αναφαίρετα δηλαδή δικαιώματα που το νομοσχέδιο έχει υπό αίρεση.Τέλος, ζήτησαν να χορηγείται άσυλο σε πολιτικούς πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν σε άλλες χώρες - μέλη της Συνθήκης του Δουβλίνου, σημειώνοντας πως είναι απαράδεκτη η διάταξη της συνθήκης που το απαγορεύει. Οι κομμουνιστές βουλευτές υπογράμμισαν, επίσης, την αντίθεση του Κόμματος και στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που παραπέμπουν έμμεσα σε μελλοντική χρησιμοποίηση των διατάξεων της Συμφωνίας Σένγκεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2024-01-17 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες(2016-06-03 00:00:00.0)
Πέρασε η τροπολογία που υπαγόρευσαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στα ΜΜΕ(2014-08-07 00:00:00.0)
Εγινε νόμος του κράτους!(1997-01-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-12-13 00:00:00.0)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ(1996-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ