Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυνική αντιμετώπιση των συνταξιούχων
  • Δεν πήραν καμιά απάντηση χτες απ' τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τους πρόσφερε άφθονο... διάλογο για το ασφαλιστικό!

Ούτε ένα ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) δεν είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση με θεσμικό τρόπο στις κατώτερες συντάξεις, ενώ κατά τα άλλα προσφέρει άφθονο διάλογο στους συνταξιούχους ενόψει του ανοίγματος του ασφαλιστικού ζητήματος μέσα στο 1997.

Μ' αυτή την κυνική δήλωση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,επισφράγισε χτες για άλλη μια φορά την απάνθρωπη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τρίτη Ηλικία της χώρας μας, μετά την πολύωρη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των συνταξιούχων. Το μόνο που συζητά η κυβέρνηση - και αυτό χωρίς δέσμευση - είναι η επανεξέταση του ορίου ηλικίας των 65 χρόνων για τη χορήγηση των ΕΚΑΣ.

Ο Μ. Παπαϊωάννου στη διάρκεια της συνάντησης απέκλεισε το ενδεχόμενο της επανασύνδεσης με τα 20 ΗΑΕ, ενώ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι στο "μεγάλο διάλογο" μπορούν να τεθούν όλα τα θέματα. "Η απάντηση, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν βασικό και κυρίαρχο ρόλο στο διάλογο που θα ανοίξουμε. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει αποσπασματικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ζήτημα γιατί θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει, προβλήματα".

Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά οι συνταξιούχοι τον απέκρουσαν καλώντας τον παραβρισκόμενο υφυπουργό Εργασίας να επαναλάβει τις θέσεις των συνδικάτων για την κοινωνική ασφάλιση. Να χρηματοδοτηθεί δηλαδή κατά τα 2/9 απ' τους εργαζόμενους, κατά 3/9 απ' το κράτος και 4/9 απ' τους εργοδότες. Μάλιστα, ο Μ. Παπαϊωάννου αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιμένει να αλλάξει τη νομοθεσία που επιβάλλει την κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ όσων παρακολουθούν τα κοινοτικά προγράμματα κατάρτισης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αναφερόμενος στο αίτημα των συνταξιούχων για μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι τους περιμένει και λίστα για όλα τα Ταμεία, που θα θεσμοθετηθεί με τροπολογία στο νόμο για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης.

Ανάγκη μετώπου υπεράσπισης των συντάξεων

Στη συνάντηση πήραν μέρος τα μέλη της ΣΕΑ και ο Στ. Κωλέτσης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Επίσης, συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης.

Μετά τη συνάντηση ο Στ. Κωλέτσης δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ επιμένει στη σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ, ενώ ο Ιγν. Πλιάκος εκ μέρους της ΣΕΑ δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

Ο Χρ. Τριάντης εκ μέρους της ΣΕΑ δήλωσε: "Η δική μας λογική αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει στις καλένδες του διαλόγου. Ζητήσαμε την υλοποίηση της δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για τα βασικά μας προβλήματα, όπως η επανασύνδεση με τα 20 ΗΑΕ ή στο 80% του μισθού των εργαζομένων. Δεν πήραμε καμιά απάντηση για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και τη μείωση της συμμετοχής μας στα φάρμακα"

Και ο Χρ. Τριάντης κατέληξε: "Φεύγουμε χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση στα βασικά μας προβλήματα. Οι αγώνες θα κλιμακωθούν και θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση. Θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ευρύτερου λαϊκού μετώπου στους αγώνες μας, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τα νιάτα, όλους τους αδικημένους, εκτός βέβαια την οικονομική ολιγαρχία, που αυτή τη στιγμή θησαυρίζει, την ώρα που εμείς βρισκόμαστε στον οικονομικό αποκλεισμό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 30 Γενάρη οι πικετοφορίες(1997-01-18 00:00:00.0)
Ενωμένοι και το 1997(1997-01-01 00:00:00.0)
Ρεκόρ ...διαλόγου(1997-01-01 00:00:00.0)
Μάθημα αγωνιστικής αντοχής(1996-12-11 00:00:00.0)
Η επανασύνδεση στοιχίζει 116 δισ.(1996-03-30 00:00:00.0)
"Απορίες" για τους συνταξιούχους(1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ