Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε χτες, ο Γιάννης Θεοδωράκης

Εχασε τελικά χτες τη μάχη με τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωράκης, στιχουργός του "Ομορφη Πόλη", του έργου "Λιποτάκτες" και πλήθους άλλων μελοποιημένων από τον αδερφό του Μίκη, τραγουδιών. Υπέκυψε στο μοιραίο, στις 5.30 το απόγευμα.

Ο Γιάννης Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1932 στα Γιάννενα. Εκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία με την πρώτη έκδοση του περιοδικού "Δρόμοι της Ειρήνης". Δούλεψε σε εφημερίδες και περιοδικά της Αριστεράς στη δύσκολη περίοδο της φασιστικής βίας και τρομοκρατίας, αψηφώντας διώξεις και κινδύνους. Για αρκετά χρόνια ήταν δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη" μετά την επανέκδοσή του, το Σεπτέμβρη του 1974. Στις 10 Νοέμβρη 1996 έστειλε από το κρεβάτι του πόνου και δημοσιεύθηκε στο "Ριζοσπάστη", ένα τελευταίο κείμενό του με αφορμή το βιβλίο του Β. Αποστολόπουλου για τον ΔΣΕ στη Ρούμελη. Τέλειωνε με τη φράση "Ναι... Μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε".

Στα ποιήματά του έγραφε "θάμαι πάντα μόνος", αλλά έφυγε τελικά κάθε άλλο παρά μόνος, καθώς όλο αυτό το διάστημα που έδινε τη μάχη με την επάρατο, ήταν περιτριγυρισμένος με αγάπη απ' όλους τους δικούς του. Εδωσε τη μάχη μέχρι το τέλος γενναία, με πολύ κουράγιο και καλή διάθεση.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στο Γαλατά Χανίων Κρήτης.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Γιάννη Θεοδωράκη, έστειλε στον αδελφό του Μίκη, το παρακάτω τηλεγράφημα: "Για την απώλεια του Γιάννη, δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήριά μου".

Επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, έστειλε στον Μίκη Θεοδωράκη το παρακάτω τηλεγράφημα: "Για τον χαμό του αγαπητού Γιάννη, θερμά συλλυπητήρια".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ