Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απεργία ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Πανεθνική απεργία των ανθρακωρύχων συγκλονίζει τη Ρωσία. Πάνω από 400.000 ανθρακωρύχοι κατέβηκαν στους δρόμους, διεκδικώντας την καταβολή των μισθών, που έχουν να λάβουν από πολλούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 189 ανθρακωρυχεία σταμάτησαν τη λειτουργία τα 154, σε πολλά από τα οποία η απεργία είναι διαρκείας, ενώ σε ορισμένα άλλα οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα απεργήσουν από 24 ως 48 ώρες. Πραγματοποιούνται παντού πορείες και συγκεντρώσεις. Παντού οι ανθρακωρύχοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Βίκτορ Τσερνομίρντιν και του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ή την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Στο μεταξύ, πάνω από δυο μήνες συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων των ορυχείων και επιχειρήσεων της μετοχικής εταιρίας "Τουλαούγκολ" (περιοχή Τούλα, 200 χλμ νότια της Μόσχας). Πάνω από 8 μήνες οι ανθρακωρύχοι μένουν απλήρωτοι. Τριάντα πέντε ανθρακωρύχοι του ορυχείου "Βλαντίμιρσκι" κήρυξαν απεργία πείνας. Μέσα από τη στοά έστειλαν μέσω όλων των ΜΜΕ έκκληση προς όλους τους ανθρακωρύχους, τους εργαζόμενους της Ρωσίας, τους συνταξιούχους να στηρίξουν τα αιτήματά τους. Ενα από τα αιτήματα αυτά είναι και η παραίτηση του Προέδρου - την άρρωστη χώρα πρέπει να την κυβερνάει ένας υγιής, δραστήριος άνθρωπος, ο οποίος δεν τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και την παραίτηση της κυβέρνησης, που σπρώχνει τη χώρα στον γκρεμό, καθώς και την παραίτηση του κυβερνήτη της περιοχής Τούλα Σ. Σεβριούγκιν για την αδιαφορία του απέναντι στις τύχες των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Με το αίτημα αυτό οργανώνονται αυτές τις μέρες πορείες και συγκεντρώσεις στην Τούλα και σε όλες τις πόλεις και τους εργατικούς συνοικισμούς της περιοχής και καλούν τους πολίτες της περιοχής και της Ρωσίας να στηρίξουν αυτό το αίτημά τους.

"Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, πέρα απ' αυτό το όριο είναι το χάος του εμφυλίου πολέμου. Εχουμε τη δύναμη να μην τον επιτρέψουμε. Είναι η ώρα της επιλογής. Ας θέσουμε τέρμα στην εξαθλίωση, την καταστροφή, την ανεργία, την ανομία και τη διαφθορά", αναφέρεται στην έκκληση.

Με εντολή των εργατικών κολεκτίβων ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδικάτου ανθρακωρύχων Λ. Ποπόφ έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και στον βουλευτή, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ και πρόεδρο της ΕΕ της "Εργαζόμενης Ρωσίας", Βλαντίμιρ Γκριγκόριεφ, στην οποία τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η κοινωνικοοικονομική πολιτική της οδήγησαν στην καταστροφική κρίση τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Την περίοδο των "μεταρρυθμίσεων" οι ανθρακωρύχοι ποτέ δεν πήραν έγκαιρα τους μισθούς τους. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πείνας. Ο Γκριγκόριεφ είπε στο "Ρ" ότι θα ζητήσει από την Κρατική Δούμα να εξετάσει το θέμα της κρίσιμης κατάστασης του τομέα εξόρυξης άνθρακα και της στήριξης των αιτημάτων των ανθρακωρύχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Βαλεντίνα κι ο Ανατόλι(2004-06-15 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων(2000-07-28 00:00:00.0)
Οι ανθρακωρύχοι στο δρόμο για το Βουκουρέστι(1999-01-22 00:00:00.0)
Επιμένουν στους αγώνες τους οι ανθρακωρύχοι(1998-07-31 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εργαζομένων(1997-07-12 00:00:00.0)
Στον αγώνα οι ανθρακωρύχοι(1996-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ