Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενδοξο παρελθόν, αγωνιστικό παρόν, λαμπρό μέλλον

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Η ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ξαναζωντάνεψε στις μνήμες των παλιών. Μια από τις πιο ένδοξες σελίδες του επαναστατικού κινήματος διδάχθηκε στους νέους. Μέσα σε φορτισμένη από τη συγκίνηση ατμόσφαιρα, την Κυριακή περισσότερες από 300 γυναίκες αγωνίστριες τιμήθηκαν στη μεγάλη εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια του ΔΣΕ, που έγινε στο νέο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης.

Κατάμεστος ο χώρος από χιλιάδες αγωνιστές, κομμουνιστές, φίλους και οπαδούς του Κόμματος, από νεολαίους που έδωσαν την υπόσχεση να βαδίσουν σταθερά στο δύσκολο δρόμο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, και να ανοίξουν τη λεωφόρο για το σοσιαλισμό.

Σ' αυτή τη μεγαλειώδη πραγματικά εκδήλωση τιμήθηκε η γυναίκα αγωνίστρια, μαχήτρια του ΔΣΕ, που κόντρα στις αντιλήψεις της εποχής, φόρεσε τα άρματα και βγήκε στον αγώνα. Τη γυναίκα που έσπασε τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, εγκατέλειψε παιδιά και σπίτι για να δώσει μαζί με τους συντρόφους της τη μάχη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας από τους ιμπεριαλιστές και κάθε λογής διώκτες και κατακτητές.

Η εκδήλωση άρχισε και έκλεισε με τη "Διεθνή". Την κεντρική ομιλία έκανε ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Το πρόγραμμα ολόκληρο ήταν ένα πολυθέαμα στο οποίο συμμετείχαν οι ίδιες οι αγωνίστριες του ΔΣΕ, ηθοποιοί, τραγουδιστές και δεκάδες Κνίτες και Κνίτισσες. Μέσα στην αίθουσα αλλά και μέσα από το πρόγραμμα πρόβαλε καθαρά το ένδοξο παρελθόν, το αγωνιστικό παρόν και το λαμπρό μέλλον με τη νέα γενιά στο προσκήνιο.

Στο άσπρο πανί προβλήθηκε η ταινία αφιέρωμα στην ιστορία του ΔΣΕ, με πλάνα και φωτογραφίες από παλλαϊκές συγκεντρώσεις, μάχες, σύγχρονες μαρτυρίες γυναικών που βρίσκονται στη ζωή και στιγμιότυπα από τους σύγχρονους αγώνες των συνταξιούχων, των εργατών, των αγροτών και της νεολαίας. Ταλαιπωρημένες γυναικείες μορφές να περιγράφουν με απλά λόγια τις τόσο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής τους. Να περιγράφουν το θάνατο και τη ζωή, τη μάχη για την επιβίωση, μα πάνω απ' όλα τη μάχη για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. Γυναίκες που και σήμερα, 50 χρόνια μετά βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να δείχνουν το φωτεινό μα δυσκολοδιάβατο δρόμο, στους νέους αγωνιστές.

ΟΡΚΟΣ του ΔΣΕ

Τα φλογισμένα μάτια των παλιών και των νεότερων δάκρυσαν πολλές φορές. Οταν διαβάστηκε ο Ορκος του ΔΣΕ και ξανακούστηκαν τα λόγια: "Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω από τα χώματα της πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο κατακτητή". "Ιδανικό μου έχω τη Λεύτερη, ισχυρή και δημοκρατική Ελλάδα, την πρόοδο και την ευημερία του λαού. Και στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου".

Τούτες οι λέξεις δε φτάνουν για να περιγράψουν τα όσα είδαμε και ακούσαμε μέσα στην αίθουσα που επιλέχθηκε για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση τιμής των υπεράνθρωπων αγωνιστών και αγωνιστριών. Η ηθοποιός διαβάζει ένα απόσπασμα μαρτυρίας: "Σταματήσαμε την πορεία να θάψουμε ένα νεκρό. Βάλαμε κι ένα σταυρό. Υστερα κι άλλον και πιο πέρα και παρακάτω κι άλλο σταυρό. Ετσι, μας είπαν, θα βρούνε το δρόμο εκείνοι που έρχονται".

Ολες οι στιγμές του προγράμματος ήταν εκπληκτικές. Οι αγωνίστριες, που μαζί με τους Κνίτες να τους συνοδεύουν με κιθάρα και ακορντεόν, τραγούδησαν τον Υμνο του ΔΣΕ, και λίγο αργότερα το "Παιδιά σηκωθείτε", το τραγούδι της αγροτιάς και το "σκλαβιά πικρό φαρμάκι".

Οι ηθοποιοί που εναλλάσσονταν με τους ερμηνευτές σε μια ιεροτελεστία τιμής και δόξας μέσα από τα κείμενα και τα τραγούδια. "Ελάτε να πλαγιάσουμε", "Μαλλιά σγουρά", "Μπέλα τσάο", "Βρόντα ουρανέ", "Αϊτέ και παλικάρι". Τραγούδια επιλεγμένα και ερμηνείες ψυχής, από ανθρώπους που δίνουν το δικό τους αγώνα από το δικό τους μετερίζι.

Μαζί οι χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν όρθιοι και με υψωμένες τις γροθιές σιγοτραγούδησαν μαζί με τη χορωδία των αγωνιστριών και της ΚΝΕ το "επέσατε θύματα".

Η σημαντική αυτή εκδήλωση, η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, έκλεισε με μια εκπληκτική εικόνα. Μια ζωντανή εικόνα που θα μείνει στη μνήμη. Οι 300 και πλέον αγωνίστριες -μαχήτριες του ΔΣΕ ανέβηκαν στα σκαλοπάτια της εξέδρας για να παραλάβουν τα αναμνηστικά διπλώματα της ΚΟΘ του ΚΚΕ από τα χέρια των νέων αγωνιστών, των μελών της ΚΝΕ. Των δεκάδων συνεχιστών του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Τα χέρια έσφιγγαν και οι καρδιές φτερούγιζαν, τα μάτια έλαμπαν και όλοι μαζί με ένα στόμα, μια φωνή τραγούδησαν "εμπρός της Γης οι κολασμένοι".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ