Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βδομάδα αποφάσεων για το συνέδριο

Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα εσωκομματικά της ΝΔ, καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τον τρόπο που θα γίνει η περιβόητη διεύρυνση του συνεδρίου.

Ηδη ο Μ. Εβερτ έχει συστήσει επιτροπή της ΕΕ, η οποία μελετάει τρόπους συγκερασμού των προτάσεων Βαρβιτσιώτη (προτείνει διεύρυνση με ορισμό συνέδρων) και Σουφλιά (θέλει εκλογή των συνέδρων από τη βάση). Παράλληλα τα κορυφαία στελέχη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο Μ. Εβερτ έχει απειλήσει ότι θα προχωρήσει στο συνέδριο με βάση τις δικές του θέσεις.

Το Σαββατοκύριακο ο Κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε περιοδεία στην Ευρυτανία, ενώ διαφαίνεται μία τάση "εγκατάλειψης" του Μ. Εβερτ από τον Γ. Βαρβιτσιώτη και τον Σ. Δήμα, στελέχη που μέχρι πρότινος τον ακολουθούσαν. Ταυτόχρονα, είκοσι πρώην βουλευτές της ΝΔ προσκείμενοι στον Κ. Μητσοτάκη εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν ότι "η παρουσία του σημερινού προέδρου συνεπάγεται συνεχή συρρίκνωση του κόμματος και αποκλεισμό του από την εξουσία".

Ο πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις του το Σάββατο στο Καρπενήσι αποστασιοποιήθηκε για μία ακόμα φορά από τον Μ. Εβερτ και τόνισε ότι "η βάση έχει την απαίτηση να έχει λόγο. Δεν μπορούν οι μηχανισμοί να επικρατήσουν απέναντι στη θέληση της βάσης. Είναι ολοκάθαρο νομίζω και αυτό το εκφράζει όλη η Ελλάδα".

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης σε συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο τύπο πήρε αποστάσεις και από τον Μ. Εβερτ και από τον Κ. Μητσοτάκη και δήλωσε ότι μία λύση για την άρση του αδιεξόδου στη ΝΔ είναι η ταυτόχρονη αποχώρηση και των δύο. Επίσης, ο Στ. Δήμας σε ανάλογη συνέντευξη υιοθέτησε την πρόταση Σουφλιά, δηλώνοντας ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα πρέπει οι σύνεδροι να εκλεγούν από τη βάση του κόμματος.

Από την πλευρά τους οι Μητσοτακικοί πρώην βουλευτές, αφού καταγγέλλουν τον Μ. Εβερτ, ζητάνε οι σύνεδροι να εκλεγούν από τη βάση του κόμματος και τονίζουν ότι "πρέπει το ταχύτερο να αποκτήσει το κόμμα τη νέα του ηγεσία, που θα το οδηγήσει στην εξουσία".

Ο Μ. Εβερτ φαινομενικά δείχνει αδιάφορος για αυτές τις εξελίξεις και προσπαθεί να δείξει ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι η άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Ετσι χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο και κατήγγειλε ότι ο προϋπολογισμός είναι "αναξιόπιστος και φοροεισπρακτικός". Ο πρόεδρος της ΝΔ προγραμματίζει περιοδείες στην επαρχία προκειμένου ενόψει του συνεδρίου να έρθει σε επαφή με την οργανωμένη βάση του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ