Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάλαμος αερίων η Αθήνα!

Υψηλές θερμοκρασίες και νέφος έκαναν ανυπόφορη χτες την κατάσταση, ενώ το ίδιο προβλέπεται για σήμερα και τις επόμενες μέρες

Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε χτες η Αθήνα, με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 37 βαθμούς - από τις υψηλότερες για την εποχή - και το νέφος να πλανάται απειλητικά πάνω από τα εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας. Ιδιες και χειρότερες μέρες, όμως, περιμένουν τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν πρόκειται να αλλάξουν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, ενώ το κλιμακωτό ωράριο του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα ισχύσει από τις 2 Ιούνη έχει αποδειχτεί στο παρελθόν αναποτελεσματικό.

Χτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου σημείωνε υψηλές τιμές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, σε όλους τους σταθμούς μέτρησης. Η μεγαλύτερη τιμή σημειώθηκε στις 10 το πρωί στην οδό Πατησίων και ήταν 368 μικρογραμμάρια - 20 μονάδες περισσότερο από προχτές - με όριο επιφυλακής τα 200. Στο σταθμό μέτρησης της οδού Αθηνάς το διοξείδιο του αζώτου έφτασε τα 284 μικρογραμμάρια, στη Γεωπονική τα 257 και στο σταθμό του Περιστερίου τα 256 μικρογραμμάρια στις 11 το πρωί. Μετά το μεσημέρι υψηλές τιμές παρουσίασε και ο ρύπος του όζοντος, φτάνοντας τα 220 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στο σταθμό της Λυκόβρυσης.

Παρά την ανυπόφορη πλέον κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα, το ΥΠΕΧΩΔΕ απλά παρακολουθεί το φαινόμενο και σκοπεύει να το αντιμετωπίσει... "κλιμακωτά". Αλλωστε, το κλιμακωτό ωράριο που θα ισχύσει από τις 2 Ιούνη μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη είναι και το μοναδικό μέτρο του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κατέχουμε το αρνητικό ρεκόρ

Το περσινό αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που κατέχει η χώρα μας, φαίνεται πως θα το διατηρήσει και φέτος. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το Μάη ο ρύπος του όζοντος - που θεωρείται και ο πιο επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία - σημείωσε τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη σε δύο σταθμούς της Αθήνας! Συγκεκριμένα, στις 21 Μάη του '96 στο Μαρούσι το όζον είχε φτάσει τα 361 μικρογραμμάρια στις 12 το μεσημέρι, ενώ την ίδια μέρα στο σταθμό μέτρησης της οδού Λιοσίων έφτασε τα 391 μικρογραμμάρια στη 1 το μεσημέρι, με όριο προειδοποίησης του κοινού τα 360. Μαζί λοιπόν με το Φιρένζε της Ιταλίας, όπου το όζον έφτασε τα 387 μικρογραμμάρια στις 13 Ιούλη, οι τρεις αυτές μετρήσεις ήταν και οι μεγαλύτερες για το 1996. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η χώρα μας και φέτος θα διατηρήσει την αρνητική πρωτιά, ελλείψει σοβαρών μέτρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο ρύπος του όζοντος είναι ο πιο επικίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων, ενώ έχει επιπτώσεις και στη βλάστηση (δάση, φυσικά οικοσυστήματα, καλλιέργειες κλπ.).

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή...

Χειρότερες μέρες περιμένουν τους κατοίκους όσο το καλοκαίρι προχωρά, αφού η κατάσταση θα γίνεται περισσότερο αφόρητη, κυρίως στο κέντρο της πόλης και τις δυτικές συνοικίες. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις πυκνοδομημένες αυτές περιοχές παρουσιάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με περιοχές λιγότερο δομημένες. Στο κέντρο της πρωτεύουσας, που πνίγεται απ' το τσιμέντο, καθώς και σε περιοχές όπως το Περιστέρι και το Αιγάλεω, η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο, συγκριτικά με περιοχές όπως η Ηλιούπολη και η Κηφισιά. Αυτή η διαφορά οφείλεται, εκτός από την πυκνή δόμηση, στο κυκλοφοριακό και την έλλειψη πρασίνου. Την ίδια στιγμή, όμως, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω τσιμεντοποίηση...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ