Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Εισαγγελική έρευνα στον "Καταναλωτή"

Σε 2,2 δισ. δραχμές ανέρχεται το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστρέψει σε 750 μέλη - καταθέτες του ο Καταναλωτικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός "Καταναλωτής ΚΟΝΣΟΥΜ"

Πυραμιδικό σχήμα με λειτουργία παρατράπεζας ή κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων, μικροκαταθετών - μελών και άλλων, που εμπιστεύτηκαν το συνεταιρισμό και την ιδέα της συνεταιριστικής παρέμβασης στην "ελεύθερη οικονομία"; Και αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, τότε τι έγιναν πάνω από 1,5 δισ. δραχμές των "κοινωνικών δανείων" - όπως τα ονομάζει η διοίκηση της αλυσίδας σούπερ - μάρκετ στην Εύβοια "Καταναλωτής ΚΟΝΣΟΥΜ" - προς την επιχείρηση; Πού τοποθετήθηκαν; Πότε και πώς θα πάρουν πίσω τα μέλη και ορισμένα σωματεία εργαζομένων τα χρήματά τους;

Αυτά και πάρα πολλά ακόμα ερωτηματικά και πάνω από όλα στις ανήσυχες διαπιστώσεις των καταθετών ότι τα χρήματά τους χάθηκαν, έχει αναλάβει να διερευνήσει και να αποκαλύψει η εισαγγελική έρευνα, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Χαλκίδας Γ. Αγγελή,μετά από μηνύσεις καταθετών - μελών του συνεταιρισμού. Κοντά στους 750 (από τα 4.500 μέλη του συνεταιρισμού) ανέρχονται οι καταθέτες "κοινωνικών δανείων" και σε 2,2 δισ. δραχμές το ποσό που πρέπει να επιστραφεί, λένε οι πληροφορίες του "Ρ".

Ηδη, μήνυση καταθέτη για 5 εκατ. δρχ., που έφτασε στο ακροατήριο και εκδικάστηκε πριν λίγο καιρό, κοινή συναινέσει, δεν είχε νομικές επιπτώσεις για τον κατηγορούμενο πρόεδρο και δύο υπαλλήλους της επιχείρησης. Αυτό όμως μέχρι τέλη Μάη, αφού οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του "Καταναλωτή", ότι τα χρήματα θα καταβληθούν σε όλους ως τον Ιούνη. Η συνέλευση αυτή γίνεται την Κυριακή 25 Μάη και οι πληροφορίες που έχουμε κάνουν λόγο για 6μηνη παράταση (μέχριτέλους του χρόνου) που θα ζητηθεί λόγω αδυναμίας ρευστότητας. Από δω και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού τα πνεύματα (των καταθετών) έχουν οξυνθεί.

Ο Καταναλωτικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός "Καταναλωτής KONSUM", με έδρα τη Χαλκίδα, είχε στην Εύβοια 14 καταστήματα (σούπερ - μάρκετ και φούρνο), τα περισσότερα των οποίων ήταν στην πόλη της Χαλκίδας. Πριν λίγο καιρό έκλεισαν δύο σούπερ - μάρκετ και ο φούρνος γιατί παρουσίαζαν ζημιές. Ο αυτόνομος διοικητικά και αυτοτελής οικονομικά συνεταιρισμός "Καταναλωτής KONSUM" της Εύβοιας είναι μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Καταναλωτικών Συνεταιρισμών (ΠΕΚΑΣ), που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα 210 καταστήματα, με πρόεδρο τον Κ. Παϊπουτλίδη. Μετά την αποκάλυψη της λειτουργίας παρατράπεζας και τις μηνύσεις που κατατέθηκαν, τη διαχείριση επιβλέπει η ΠΕΚΑΣ.

Πώς έχει όμως η ιστορία; Στα καταστήματα των συνεταιρισμών αυτών υπάρχει πρόβλεψη ότι η αποδοχή καταθέσεων από τα μέλη της αποτελεί σκοπό των συνεταιρισμών. Ομως, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), που εν γνώσει της λειτουργούσαν, για να έχει "καλυμμένα τα νώτα της", με βάση το άρθρο 4 του Ν. 2076/92 (με το οποίο απαγορεύεται η αποδοχή καταθέσεων σε μη πιστωτικά ιδρύματα), ζήτησε, με τις υπ' αριθμ. 37/15 - 1 - 96 και 113/28 - 2 - 97 επιστολές, από την ΠΕΚΑΣ και από τους Καταναλωτικούς Πιστωτικούς Συνεταιρισμούς που ανήκουν σ' αυτή, να αποκαταστήσουν τα κεφάλαια με άλλο τρόπο εκτός της μορφής των καταθέσεων και να λάβουν συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα.

Ομως, η ΤτΕ δεν έλαβε κανένα μέτρο για τον έλεγχο και το αποτέλεσμα αυτής της οδηγίας της, που έρχεται και αρκετά καθυστερημένα, από το 1992. Παράλληλα, για να "δείξει" ότι τώρα θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της, χορηγεί "προθεσμία μέχρι 30 - 6 - 97 το αργότερο, για σταδιακή προσαρμογή της διόρθωσης των υποχρεώσεων και απαιτήσεων των μελών τους". Το ίδιο (εκ των υστέρων) έκανε και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Δε γνώριζε η ΤτΕ και το ΥΠΕΘΟ τη λειτουργία "παρατράπεζας", που χορηγούσε κανονικά βιβλιάρια καταθέσεων και επιτόκιο αρκετά πιο πάνω από 18% τελευταία και παλιότερα 25% μέχρι και 42%; Πάντως με εντολή του εισαγγελέα Χαλκίδας η ΥΠΕΔΑ έχει παρέμβει και μετά από έλεγχο προχώρησε σε κατασχέσεις και μπλοκάρισμα των κομπιούτερ του λογιστηρίου της επιχείρησης στη Χαλκίδα. Η ίδια έρευνα έχει διαταχθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου λειτουργούν επιχειρήσεις του "Καταναλωτή". Λέγεται ότι δύο Αλβανοί που είχαν "καταθέσεις" 15 εκατ. δρχ. μετά από "πίεση" που άσκησαν πήραν τα χρήματά τους πίσω.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγίες διασφάλισης των τραπεζικών συμφερόντων(2005-09-21 00:00:00.0)
Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι(2004-07-01 00:00:00.0)
Στο δρόμο 300 εργαζόμενοι(1998-10-02 00:00:00.0)
Παραμένουν τα προβλήματα(1998-08-25 00:00:00.0)
"Κατανάλωσαν" και τους φόρους(1997-09-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ