Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εκθετη η δημοτική αρχή για τα παρκόμετρα

Δεν μπόρεσε να απαντήσει χτες στις συγκεκριμένες καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τη διάτρητη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία

"Υπάρχουν σφάλματα, μην έχετε καμιά αμφιβολία γι' αυτό", ήταν η απάντηση του δημάρχου Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλου,στο χτεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, στη σωρεία καταγγελιών της αντιπολίτευσης για τη σύμβαση περί εφαρμογής της πληρωμένης στάθμευσης από την ανάδοχο ιδιωτική εταιρία.

Η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στις καταγγελίες για την ασύδοτη και παράνομη δράση της εταιρίας. Στάθηκε μόνο στην "αναγκαιότητα των καιρών" περί συνεργασίας δήμων και ιδιωτών και στο "αυτονόητο" των σφαλμάτων. Ετσι αποκάλεσε τις εξόφθαλμες παρανομίες της εταιρίας, που σχετίζονται με παραβιάσεις του ΚΟΚ, παράταση της συμβατικής ώρας εφαρμογής του μέτρου, έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, έλλειψη ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματου ελέγχου, μη απόδοση του ΦΠΑ από την εταιρία στο Δήμο και άλλες.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ως κύρια υπεύθυνη για τη διάτρητη σύμβαση και ζήτησε την αποδέσμευση του δήμου από αυτήν, ώστε να επανεξεταστεί από μηδενική βάση το μέτρο της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης και να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών και της πόλης.

Με βάση άρθρο του νόμου για την περιφερειακή διοίκηση, ο δήμος ενδέχεται να αναγκαστεί να ξηλώσει τα παρκόμετρα, γιατί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

"Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα"

Την απόλυτη αντίθεση της παράταξης, σε κάθε ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών και εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης τελών και προστίμων σε ιδιώτες, εξέφρασε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής.Χαρακτήρισε διάτρητη και παράνομη τη σύμβαση δήμου και εταιρίας που εκμεταλλεύεται τα παρκόμετρα και ασύμφορο το περιεχόμενό της για το δήμο. "Η σύμβαση έχει εξελιχθεί σε ένα καρκίνωμα για το δήμο, από την οποία θα πρέπει να απαγκιστρωθεί, απαλλάσσοντας από το βάρος των συνεπειών της και τον ίδιο, αλλά και την Αθήνα και τους δημότες της", τόνισε ο Λεων. Αυδής, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να προσκαλεί τους δημότες να αντισταθούν στην εν λόγω σύμβαση.

Απαντώντας στο "επιχείρημα" της δημοτικής αρχής ότι η εφαρμογή του μέτρου της πληρωμένης στάθμευσης θα μειώσει την κυκλοφορία, σημείωσε πως αυτό δε συνέβη, αντίθετα η κυκλοφορία επιβαρύνθηκε. Τόνισε, δε, ότι η έλλειψη προηγούμενης κυκλοφοριακής μελέτης καταδεικνύει ότι ο σκοπός του όλου συστήματος είναι καθαρά εισπρακτικός.

Αναφερόμενος στη διαδικασία και τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, τόνισε τις παραβιάσεις του ΚΟΚ από την ιδιωτική εταιρία. Ενώ αποκάλυψε ότι στη σύμβαση υπάρχει όρος που δίνει στην ανάδοχο εταιρία το δικαίωμα να επιβάλλει και να εισπράττει πρόστιμα για παραβιάσεις του ΚΟΚ και σε χώρους πέραν των οροθετημένων για την εφαρμογή της "ελεγχόμενης" στάθμευσης. "Είναι εντελώς παράνομο για ορισμένες παραβάσεις να εισπράττει πρόστιμα ένας ιδιώτης", τόνισε.

Σημείωσε τέλος ότι η εμφάνιση τόσων προβλημάτων στην εφαρμογή του μέτρου σε 3.500 θέσεις - από τις 10.000 που προβλέπει η σύμβαση - σημαίνει ότι αυτή θα διαρκέσει άδηλο χρονικό διάστημα.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων ζητά να επανεξεταστεί η όλη υπόθεση από την αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ