Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο πράκτορα των πολυεθνικών

Θα κάνουμε στις χώρες των Βαλκανίων τις επενδύσεις που δε γίνονται στη χώρα μας, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων

Εγγυήσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της να αντεπεξέλθει όσο το δυνατό καλύτερα στο ρόλο του πράκτορα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του μεσάζοντα στην ΕΕ για χρηματοδοτήσεις "έργων υποδομής" στις βαλκανικές χώρες και για επενδύσεις - που την ίδια στιγμή δε γίνονται στην Ελλάδα - για την"οικονομική διείσδυση" σ' αυτές, έδωσε χτες ο Κ. Σημίτης στους προέδρους των βαλκανικών επιμελητηρίων, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης των επιμελητηρίων των χωρών της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου που μιλώντας στη γενική συνέλευση επιχείρησε να "πουλήσει εκδούλευση" στους επιχειρηματίες των Βαλκανικών χωρών, ως κυβέρνηση της μόνης βαλκανικής χώρας που ανήκει στην ΕΕ και σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Παράλληλα έδωσε έμφαση στις σχέσεις κυβέρνησης και Ελλήνων επιχειρηματιών με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλαίων, γεγονός που όπως υποστήριξε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την "ανάπτυξη" της περιοχής. Ο ίδιος τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας για τη στήριξη της επέκτασης της επιχειρηματικής - οικονομικήςδιείσδυσης στις χώρες της Βαλκανικής.

Από τη μεριά τους οι πρόεδροι των βαλκανικών επιμελητηρίων συγκρότησαν επιτροπή από εκπροσώπους τους που, σε συνεργασία με την Εμπορική Τράπεζα, θα συντάξουν ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την επιδίωξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ