Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να δοθεί τέλος στις διώξεις των αγροτών

Τροπολογία κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Τροπολογία, με την οποία προτείνεται να μπει τέλος στις δικαστικές διώξεις και να παραγραφούν τα "αδικήματα" των αγωνιζομένων αγροτών, κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, υλοποιώντας τη σχετική δέσμευσή του και φέρνοντας την κυβέρνηση, προ των ευθυνών της. Η τροπολογία που υπογράφεται από ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ "Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών της χώρας και άλλες διατάξεις" που άρχισε να συζητείται από χτες στη Βουλή.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας αναφέρονται τα παρακάτω:

"Η πολιτική που εφαρμόζεται στον αγροτικό τομέα και που στηρίζεται στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και στη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ για το διεθνές εμπόριο, οδηγεί στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών της πατρίδας μας και στην αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι αγρότες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σε μια σειρά από μαζικές και ενωτικές κινητοποιήσεις, θέτοντας επί τάπητος το πρόβλημα της επιβίωσής τους, κάτι που είναι και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα αυτών των κινητοποιήσεων, αλλά και από το ευρύ κίνημα αλληλεγγύης προς τον αγώνα των αγροτών που αναπτύχθηκε από τους εργαζόμενους και τα άλλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, για να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, επιστράτευσε και τις ποινικές διώξεις σε βάρος τους.

Ηδη αρκετοί αγρότες, αλλά και πολίτες που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους τελευταίους, έχουν δικαστεί και καταδικαστεί από διάφορα δικαστήρια της χώρας με κατηγορίες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν αντέχουν στην κοινή λογική.

Ακόμα σε 6.000 περίπου ανέρχονται οι παραπεμπόμενοι στα πλημμελειοδικεία της χώρας για παρακώλυση συγκοινωνιών ή για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια μαζικού χαρακτήρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των αγροτών.

Προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διώξεις σε βάρος των αγροτών, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία, με την οποία παραγράφονται όλα τα φερόμενα ως τελεσθέντα αδικήματα κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας και αν βρίσκονται οι σχετικές υποθέσεις.

Πολύ περισσότερο που και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας έχουν δηλώσει ότι δε συμφωνούν με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή λαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία. Τον Ιούνιο του 1994 ψηφίστηκε διάταξη (αρθρ. 49 ν. 2224/94) που κήρυσσε παραγεγραμμένα όλα τα φερόμενα ως τελεσθέντα αδικήματα των εργαζομένων της ΕΑΣ, που επί δύο χρόνια αγωνίζονταν να ανατρέψουν την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και την απόλυση όλων των εργαζομένων σ' αυτές".

Η τροπολογία

Η τροπολογία που φέρει τον τίτλο "Περί παραγραφής αδικημάτων που φέρεται να έχουν τελεσθεί κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων",έχει ως εξής:

"1. Α. Εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι της έναρξης της ισχύος του νόμου αυτού αμετάκλητη δικαστική απόφαση, παραγράφονται σε οποιοδήποτε στάδιο της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας και αν βρίσκεται η ποινική τους δίωξη, η οποία παύει οριστικά:

α) Ποινικά αδικήματα των άρθρων 290, 291, 292 και 293 Π. Κ. και του άρθρου 34 παρ. 12 του Κ. Ο. Κ. που φέρεται ότι τελέσθηκαν κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων ή με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων αυτών μέχρι τις 31.3.1997.

β) Συναφή ή συρρέοντα προς τα παραπάνω ποινικά αδικήματα και σχετιζόμενα με αυτά.

Β. Αν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προσδοκίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου διαπιστώνει την παραγραφή και υποβάλλει πρόταση στο δικαστικό συμβούλιο για παύση της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση δε που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ή ενώπιον του δικαστηρίου, το συμβούλιο ή το δικαστήριο παύει οριστικά την ποινική δίωξη μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

Γ. Σε περίπτωση που για την αποδιδόμενη πράξη έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, την παραγραφή διαπιστώνει και την παύση της ποινικής δίωξης διατάσσει το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του καταδικασθέντα. Η αίτηση κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου αυτού και εισάγεται στη συντομότερη δυνατή δικάσιμο. Στη συζήτησή της κλητεύεται να παραστεί και ο καταδικασθείς, ο οποίος δύναται να εκπροσωπηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

2. Ποινές στερητικές της ελευθερίας που έχουν επιβληθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της παραγράφου 1Α, καθώς και για τα συνεκδικασθέντα συρρέοντα ή συναφή ή καθ' οποιοδήποτε τρόπο σχετιζόμενα προς αυτά και δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο εκτελεσθεί, παραγράφονται.

3. Στερητικές ποινές της ελευθερίας της παραγράφου 2, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εκτελεσθεί, διαγράφονται υποχρεωτικά από το ποινικό μητρώο με απόφαση του δικαστηρίου που εξέδωσε την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση με την οποία επεβλήθησαν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 2 και παραγρ. 1Γ του παρόντος.

4. Αξιώσεις για αποκατάσταση περιουσιακής ζημιάς ή χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που απορρέουν από τα αδικήματα της παραγράφου 1Α ή αξιώσεις αποζημιώσεως έστω και αμετακλήτως επιδικασθείσες, αποσβένονται, οι δε σχετικές δίκες καταργούνται και ματαιώνεται αυτοδικαίως ή τυχόν αναγκαστική εκτέλεση που άρχισε. Διατηρείται μόνο η αξίωση για την τελεσιδίκως επιδικασθείσα δικαστική δαπάνη και για τα έξοδα των ενεργηθεισών πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ