Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αισχρός εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Μια άθλια θεατρική παράσταση σε βάρος των εκτάκτων εργαζόμενων στους ΟΤΑ, που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, παίχτηκε χτες στη Βουλή με πρωταγωνιστές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όλων των τάσεων και κατηγοριών.

Αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, κατέθεσε τροπολογία που ήταν συγκερασμός τροπολογιών βουλευτών και στον ένα ή τον άλλο βαθμό ικανοποιούσε το αίτημα των εκτάκτων στους δήμους. Η τροπολογία δέχτηκε τα πυρά ομάδας κυβερνητικών βουλευτών, που, με το επιχείρημα ότι νομιμοποιούνται παρανομίες δημάρχων και ότι καταστρατηγείται ο περίφημος "νόμος Πεπονή", απειλούσαν πως όχι μόνο θα καταψηφίσουν την τροπολογία, αλλά και ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στον "εκβιασμό των σκουπιδιών".

Το άμεσο αποτέλεσμα των "πιέσεων", που ασκούνταν στην κυβέρνηση, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών να αναμορφώσει το αρχικό κείμενο της τροπολογίας έτσι που δεν κάλυπτε πια ούτε το 20% των ενδιαφερομένων. Παρά αυτή την "υποχώρηση" λίγο πριν τεθεί σε ψήφιση η τροπολογία κατατέθηκε από τους "Ροβεσπιέρους του ΠΑΣΟΚ" αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, οπότε και αποδείχτηκε ότι η υπόθεση ήταν εξ αρχής στημένη και καλά σχεδιασμένη, ώστε το αίτημα των εργαζομένων να πάει στις ελληνικές καλένδες. Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αποσύρει την τροπολογία, λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί τη Δευτέρα στη Διακομματική Επιτροπή που συζητά την αναμόρφωση του νόμου 2190.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες της θα ψήφιζε την αρχική διατύπωση της τροπολογίας, επιφυλασσόμενη όμως μετά τις "διορθώσεις" του υπουργού. Οταν τέθηκε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας αποχώρησε από την αίθουσα, αρνούμενη να συμμετάσχει στο ολοφάνερο θέατρο που παιζόταν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση και τους κυβερνητικούς βουλευτές για τη στάση τους.

Εργαζόμενοι σε ομηρία

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, τοποθετούμενος στην αρχή της συζήτησης, αφού επισήμανε ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων και Κοινοτήτων παραμένουν σε ομηρία, παρατηρώντας πως στο κείμενο που κατ' αρχήν έφερε ο Αλ. Παπαδόπουλος γίνεται διαχωρισμός αυτών που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου, με αυτούς που απασχολούνται σε έργα αυτεπιστασίας, αν και οι δύο καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Στην πρώτη κατηγορία έμπαινε προϋπόθεση προϋπηρεσίας 12 μήνες και στην άλλη 24 μήνες. "Το ΚΚΕ προτείνει να μονιμοποιηθούν όλοι εκείνοι που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/96, εφ' όσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να φύγει ο διαχωρισμός και οι διαφορετικές προϋποθέσεις", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις. Τέλος, είπε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία που λέει ότι εντός 6 μηνών οι Δήμοι και οι Κοινότητες να επεξεργαστούν τους νέους κανονισμούς τους, οι οποίοι θα προβλέπουν και το τακτικό και το έκτακτο προσωπικό, ρύθμιση η οποία πρέπει να προστεθεί στη συζητούμενη τροπολογία.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβαν την υποχρέωση να υπερασπιστούν τη "διαφάνεια", την "αξιοκρατία", τη "νομιμότητα" και να πλήξουν το "ρουσφέτι" και το "βόλεμα", κατά σειρά ήταν ο Γ. Τσακλίδης, που μάλιστα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί της βουλευτικής του ιδιότητας αν ψηφιζόταν η τροπολογία, οΑν. Πεπονής που πρότεινε και τις διορθώσεις του αρχικού κειμένου, οι Α. Ακριτίδης,Ι. Μαγκριώτης,Η. Βλαχόπουλος,Α. Χρυσανθακόπουλος,Π. Οικονόμου,Ντ. Βρεττός,ο Δ. Κουτσόγιωργας που προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας και οι Α. Κατσιλιέρης και Π. Παρασκευόπουλος.Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη.

Αναλαμβάνεται ακέραιη την ευθύνη

Σχολιάζοντας ο Μήτσος Κωστόπουλος τα "επιχειρήματα" και τις απειλές των προαναφερόμενων, τόνισε: "Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τα επιχειρήματα κάποιων συναδέλφων. Εκτιμώ ότι η υπόθεση εξελίσσεται σε φιάσκο, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι "δε θα ψηφίσουμε" και "πάρτε την πίσω", ενώ ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ λένε ότι θα ψηφίσουν τη δική τους τροπολογία. Ετσι η τροπολογία δεν περνάει. Από την άποψη αυτή και αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι σε 7.000 - 8.000 εργαζόμενους, το ΚΚΕ κατηγορηματικά δηλώνει ότι θα ψηφίσει την τροπολογία, παρότι δεν το εκφράζει. Στη ζυγαριά πέφτει από τη μια μεριά ο νόμος 2190, "η κατάργηση της αυθαιρεσίας", το διαβόητο ρουσφέτι, αλλά από την άλλη μεριά το ιερό δικαίωμα στη δουλιά και κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε αυτό το δικαίωμα".

Οταν, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών αναδιατύπωσε την τροπολογία περιορίζοντας έτσι τη ρύθμιση μόνο στους απασχολούμενους στην καθαριότητα, τα νεκροταφεία και τους κήπους και μάλιστα όχι όλους, ο Μήτσος Κωστόπουλος δήλωσε: "Μετά τις "διορθωτικές" παρεμβάσεις της κυβέρνησης βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υποστηρίξουμε την άποψη ότι επιμένοντας στην άποψή μας να ψηφίσουμε την τροπολογία όπως μας δόθηκε αρχικά, επιφυλασσόμαστε πλέον να την ψηφίσουμε όπως διορθώθηκε για τον εξής απλό λόγο: Αυτοί που προσλαμβάνονται, όπως διαμορφώθηκε η τροπολογία, είναι ελάχιστοι και ο μεγάλος όγκος μένει απ' έξω. Λυπάμαι που το λέω αλλά εδώ παίχτηκε ένα παιχνίδι".

Μετά την κατάθεση ονομαστικής ψηφοφορίας ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε: "Η κυβέρνηση, κάνοντας ολοταχώς βήματα προς τα πίσω, δυσκόλεψε ακόμα και την παραμονή μας στην αίθουσα. Αναλαμβάνετε ακέραιη την ευθύνη και ελπίζουμε να συναντήσετε αντιστάσεις από τους εργαζόμενους".

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ